Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roskakasat johtivat mellakoihin Beirutissa

Tuhannet kokoontuivat sunnuntaina jo toista päivää vaatimaan hallituksen eroa

Ulkomaat
 

Ainakin 20 ihmistä loukkaantui yhteenotoissa mielenosoittajien ja mellakkapoliisin välillä, kun tuhannet kokoontuivat sunnuntaina jo toisena peräkkäisenä iltana Beirutin keskustaan vaatimaan Libanonin hallituksen eroa.

Noin 200 nuorta heitti kiviä ja hiekalla täytettyjä pulloja kohti poliiseja, yritti kaataa mellakka-aitoja ja poltti moottoripyörän, kertoi uutistoimisto AFP.

Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan vesitykkejä ja kyynelkaasua sekä ampui varoituslaukauksia, kertoi libanonilainen LBCI-uutiskanava.

Poliisi oli jo lauantaina saanut arvostelua kovista otteista. Kuvat ja videot poliisiväkivallasta levisivät sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan lauantaina loukkaantui 35 ihmistä.

Mielenosoitusten taustalta löytyy haisevia roskakasoja, jotka ovat saaneet monet libanonilaiset kyllästymään maan riiteleviin poliitikkoihin tänä kesänä. Pääkaupunki Beirutin jätekriisi alkoi heinäkuussa, kun roskat jäivät keräämättä poliittisten kiistojen vuoksi. Beirutin suurin kaatopaikka oli suljettu, sillä se oli täyttynyt liiaksi. Poliitikot eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, minne pääkaupungin roskat pitäisi viedä.

Samaan aikaan jätekasat kasvoivat tukkien tiet, ja mätänevän ruuan haju täytti kaupunkia, kuvaili sanomalehti The New York Times. Roskakasoja on saatu pienennettyä, mutta nyt poliitikot ovat nahistelleet uutistoimisto Reutersin mukaan siitä, mille yritykselle jätteidenkeruusopimus annetaan. Kiista on herättänyt syytöksiä korruptiosta.

Roskakriisistä on tullut symboli Libanonin poliittisesta halvaannustilasta ja korruptiosta. Reutersin mukaan mielenosoituksissa raikui arabikeväästä tuttu huuto "kansa haluaa kaataa hallinnon".

Libanonin pääministeri Tammam Salam yritti sovitella tilannetta sunnuntaina. Hän sanoi AFP:n mukaan ymmärtävänsä kansaa ja lupasi saattaa vastuuseen liiallista voimaa käyttäneet poliisit.

Libanonissa käytiin verinen sisällissota vuosina 1975–1990. Sen varjoja on yhä politiikassa, jossa uskonnollisten ryhmien väliset valtakamppailut näkyvät usein.

Tilannetta on kiristänyt entisestään naapurimaan Syyrian sisällissota. Syyriasta on paennut noin 1,2 miljoonaa pakolaista Libanoniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat