Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäätävä kohtaaminen: Neuvosto-Viron mielipidevanki näki kuulustelijansa vuosikymmenten jälkeen

Ulkomaat
 
Toomas Tuul
Entinen poliittinen vanki Mart Niklus (vas.) näki entisen kuulustelijansa, erityisen tärkeiden asioiden tutkijan Erich Vallimäen kirjanjulkistustilaisuudessa Tallinnassa.
Entinen poliittinen vanki Mart Niklus (vas.) näki entisen kuulustelijansa, erityisen tärkeiden asioiden tutkijan Erich Vallimäen kirjanjulkistustilaisuudessa Tallinnassa. Kuva: Toomas Tuul

Kirkonkellot kumisivat koko Baltiassa yhtä aikaa sunnuntai-iltana kommunismin ja natsismin uhrien muistolle.

Muistopäivää vietetään natsi-Saksan ja Neuvostoliiton 76 vuotta sitten solmiman Molotovin-Ribbentropin sopimuksen allekirjoituspäivänä 23. elokuuta. Salaisella lisäpöytäkirjalla Eurooppa jaettiin maiden kesken.

Vielä 1980-luvulla salaisesta lisäpöytäkirjasta kertominen oli niin vakava rikos, että siitä saattoi joutua vankileirille. Näin kävi virolaiselle Mart Niklusille sen jälkeen, kun hän 1979 oli Baltian maiden toisinajattelijoiden yhteisellä julistuksella vaatinut kansainvälistä huomiota natsi-Saksan ja Neuvostoliiton salaiselle sopimukselle.

Ornitologi Niklus oli kommunismin uhri, joka selvisi hengissä kuolemanleiriksi sanotulta Perm-36:lta.

Puheet on jo pidetty, kun 79-vuotias ihmisoikeusaktivisti Niklus saapuu toimittaja Tarmo Vahterin vuoden 1980 neuvosto-Virosta kertovan kirjan Karus istus vangitornis julkaisutilaisuuteen taidemuseo Kumuun Tallinnassa. On keskiviikko, Viron itsenäisyyden palautuspäivän aatto.

Yleisön joukossa Niklusta vastaan kävelee tuttu mies vuosikymmenien takaa: hänen vangitsijansa, juristi Erich Vallimäe.

Neuvostoliiton syyttäjäviraston alaisuudessa työskennellyt erityisen tärkeiden asioiden tutkija Vallimäe kuulusteli Niklusta lukuisia kertoja vuonna 1980 ennen Niklusille langetettua vankileirituomiota.

Lehtikuva
Neuvostojohtaja Josif Stalin (kesk.) oli paikalla, kun ulkoministerit Joachim von Ribbentrop (vas.) ja Vjatšeslav Molotov allekirjoittivat hyökkäämättömyyssopimuksen Moskovassa elokuussa 1939.
Neuvostojohtaja Josif Stalin (kesk.) oli paikalla, kun ulkoministerit Joachim von Ribbentrop (vas.) ja Vjatšeslav Molotov allekirjoittivat hyökkäämättömyyssopimuksen Moskovassa elokuussa 1939.

Miehet ovat taas samassa huoneessa Kumun toisen kerroksen kahvilassa. Etäisyys on niin pieni, että he voisivat koskettaa toisiaan. Kumpikin kääntää katseensa toisaalle.

Poliittisen vangin ja vangitsijan kohtaaminen jää tällä kertaa lyhyeksi. Vallimäe poistuu huoneesta, Niklus istuutuu.

Tausta

Molotovin-Ribbentropin sopimus jakoi Euroopan kahtia

Baltian maiden asukkaat vaativat salaisen lisäpöytäkirjan julkistamista sopimuksen vuosipäivänä vuonna 1989. Ihmisketju ulottui Tallinnasta Vilnaan.

Neuvostoliiton ja natsi-Saksan ulkoministerit Vjatšeslav Molotov ja Joachim von Ribbentrop sopivat 23. elokuuta 1939 hyökkäämättömyyssopimuksen.

Sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja. Sen mukaan Eurooppa jaettiin niin, että Baltian maat, Suomi sekä osa Romaniaa ja Puolaa siirtyisivät Neuvostoliitolle.

Lisäpöytäkirja on todiste siitä, etteivät Baltian maat liittyneet Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti, vaan ne miehitettiin.

Salainen lisäpöytäkirja on ollut Baltian vastarintaliikkeen ydin vuodesta 1979, jolloin neljänkymmenenviiden virolaisen, latvialaisen ja liettualaisen toisinajattelijan ryhmä onnistui lähettämään kansainvälisille päättäjille vetoomuksen sen julkistamiseksi.

23. elokuuta 1989 Tallinnasta Baltian läpi Vilnaan ulottunut ihmisketju vaati salaisen lisäpöytäkirjan julkistamista. Ketju on Unescon maailman muistin rekisterissä esimerkkinä väkivallattomasta vastarinnasta.

Euroopan parlamentti päätti 2008, että 23. elokuuta on Euroopassa kommunismin ja natsismin uhreille omistettu vuosipäivä.

"Näin hänet kyllä, tunnistan hänet", Niklus sanoo. "En halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Se olisi alentavaa, sillä rikosjuttu minua vastaan oli tekaistu. Minut on jälkikäteen rehabilitoitu."

Niklusin mielestä nyt olisi Vallimäen vuoro vastata toimistaan oikeudessa. Vallimäellä ei ole Niklusille mitään sanottavaa.

"Hän kantaa yhä kaunaa ja haluaa viedä minut oikeuteen. Se on valitettavaa", Vallimäe sanoo.

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin tukema Niklus oli tunnetuimpia virolaisia mielipidevankeja Neuvostoliitossa. Hän vapautui 1988, kun Perm-36 lopetti poliittisten vankien leirinä.

Virossa on pidetty oikeudenkäyntejä Stalinin aikaisiin ihmisyyden vastaisiin rikoksiin osallistuneita vastaan, mutta myöhemmältä neuvostoajalta vastaavia oikeudenkäyntejä ei ole ollut.

Neuvostoaikaisen turvallisuuspoliisin KGB:n työntekijöiltä on kielletty pääsy julkisiin virkoihin, kun taas kommunistijohtajat ja oikeusjärjestelmän edustajat ovat entisenkaltaisissa tehtävissä itsenäisessä Virossa. Tämä on toiminut sovinnon eleenä, toisaalta lisännyt keskinäistä epäluottamusta.

Mutta palataan Kumun kahvilaan Vahterin historiakirjan julkaisutilaisuuden alkuun.

Vallimäe kertoo näkemyksensä Niklusin ja tämän toverin Jüri Kukkin vastaisesta oikeudenkäynnistä.

"Se on minulle kiusallista, sillä se oli poliittinen prosessi", Vallimäe sanoo.

Jüri Kukk kuoli vankeudessa nälkälakon päätteeksi. "Se oli äärimmäisen valitettavaa. Niin lahjakas tiedemies", Vallimäe jatkaa.

Vallimäe sanoo uskoneensa, että Niklus ja Kukk pidätetään vain Moskovan olympialaisten purjehdusregatan ajaksi. Regatta järjestettiin Tallinnassa 1980. Kaksi aktiivista ja kielitaitoista toisinajattelijaa olisivat saattaneet aiheuttaa neuvostovallalle ongelmia.

"Mutta oikeuden määräämä vankeustuomio oli oikeuden päätös", sanoo Vallimäe.

Tapauksen tutkimuksen vuoksi Vallimäe matkusti Moskovaan kysymään todistajalausuntoa suoraan Vjatšeslav Molotovilta.

Molotovin kuulustelu loppui lyhyeen. Hän ei tunnustanut, että 23. elokuuta 1939 Neuvostoliiton ja natsi-Saksan väliseen sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja Euroopan jaosta. Nyt hän hymähtää:

"Etsin totuutta, mutten valitettavasti löytänyt sitä."

Itsenäisessä Virossa Vallimäe on jatkanut juristin töitä omassa yrityksessään.

Niklus on saanut kunnianpalautuksen ja ansiomitalin vastarinnastaan presidentti Lennart Mereltä.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat