Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abortit ovat laittomia suuressa osassa maailmaa

Euroopassa lakeja kierretään aborttilaivalla ja -turismilla

Ulkomaat
 

Abortti on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä kuolinsyistä raskauteen kuolevien naisten joukossa. Vuonna 2008 maailmalla tehtiin noin 44 miljoonaa raskaudenkeskeytystä lääketieteen aikakauslehti The Lancetin mukaan. Vaarallisia niistä oli noin puolet. Noin 47  000 naista kuoli tulehdusten, verenvuodon tai elinvaurioiden vuoksi, käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n tiedoista.

"Raskaudenkeskeytys on turvallinen toimenpide niissä maissa, joissa se on laillinen ja kuuluu julkisiin palveluihin", sanoo professori Oskari Heikinheimo Kätilöopiston sairaalasta.

Laittomat keskeytykset ovat vaarallisia, koska niiden tekijöillä ei ole lääketieteellistä koulutusta ja ne tehdään muualla kuin sairaalassa.

Keskeytykset ovat kiellettyjä suurimmassa osassa Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa sekä useissa Aasian maissa.

Joka viides raskaus päättyy The Lancetin mukaan aborttiin, mutta Heikinheimo arvelee todellisen luvun olevan suurempi. Maailmassa tulee raskaaksi joka vuosi noin 210 miljoonaa naista, joista 80 miljoonaa ei ole suunnitellut raskautta. Euroopassa, jossa ehkäisyä on yleensä helposti saatavilla, abortteja tehdään eniten 20–24-vuotiaille.

"He ovat hedelmällisiä sekä etsivät paikkaansa elämässä ja yhteiskunnassa. Heillä ei ole aina taloudellisia mahdollisuuksia eikä ehkä tietoakaan ehkäisystä", Heikinheimo kertoo.

Tiukat lait saavat naiset keksimään omia keinojaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa, jonka useimmissa maissa abortit ovat laittomia. Heikinheimo kertoo käytännöstä, jossa naiset ostavat tarvittavat lääkeaineet apteekista ilman reseptiä ja tekevät kotiabortin.

Myös monissa Euroopan maissa keskeytykset on kielletty. Esimerkiksi Irlannissa ne ovat laittomia, paitsi jos raskaus uhkaa naisen henkeä. Tämä on johtanut aborttiturismiin.

Vuonna 2009 yli 4 000 irlantilaisnaista matkusti Britanniaan tekemään aborttia, kertoo Irish Medical Times. Kaikilla ei kuitenkaan ole siihen rahaa. Osa joutuu turvautumaan vaarallisiin toimenpiteisiin.

"Kaikki asiat eivät ole Euroopassa niin kuin olemme Suomessa tottuneet. Se ei ole ollenkaan niin. Raskaudenkeskeytys on Euroopassakin todella vaikea asia", Heikinheimo toteaa.

Siitä on osoituksena Euroopassa seilaava aborttilaiva, joka kuuluu laittomien aborttien ehkäisyä ajavalle Women on Waves -järjestölle.

Laiva rantautuu maihin, jotka kieltävät abortin tai rajoittavat sitä. Se ottaa mukaansa naisia ja seilaa kansainvälisille vesille. Silloin laivassa pätee Hollannin lainsäädäntö, ja naisille tehdään raskaudenkeskeytys lääkkeillä. Viimeksi laiva kävi Marokossa.

Kesäkuussa järjestö oli mukana lennättämässä aborttilääkkeitä kuljettavaa lennokkia Saksasta Puolaan. Tempauksen tarkoitus oli kiinnittää huomiota Puolan tiukkaan aborttilakiin.

Järjestön palvelusta voi tilata lääkkeitä ja lukea ohjeita tai lukutaidottomana katsella ohjeita abortin tekoon.

"Tällä tavoilla ihmiset kiertävät joidenkin maiden viranomaisten asettamia kieltoja. Onneksi ihminen on aina fiksumpi kuin eri lainsäädännöt", Heikinheimo toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat