Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainaan on tulossa raja varkain

Georgian rajamuutos tehtiin vaivihkaa pelloilla. Ukrainan sisällä on jo epävirallinen raja.

Ulkomaat
 
Gleb Garanich Reuters
Ukrainan sotilas kantoi riekaleista Ukrainan lippua asemapaikassaan lähellä Maryinkan kaupunkia 5. kesäkuuta. Ukrainassa on nyt kahdenlaisia uusia linjoja: Krimin raja ja Itä-Ukrainan rintamalinja.
Ukrainan sotilas kantoi riekaleista Ukrainan lippua asemapaikassaan lähellä Maryinkan kaupunkia 5. kesäkuuta. Ukrainassa on nyt kahdenlaisia uusia linjoja: Krimin raja ja Itä-Ukrainan rintamalinja. Kuva: Gleb Garanich Reuters

Liikuttunut mies käänsi kasvonsa pois meistä ja niisti mustaan nenäliinaan. Hän oli ahavoitunut, harmaat hiukset olivat liimaantuneet päätä pitkin. Kun hän puhui, toinen käsi nojasi lanteisiin ja toinen haroi niskaa.

Kesäkuun alun päivä toissa vuonna oli kuuma. Seisoimme hiekkatiellä peltojen keskellä Georgiassa, Gorin kaupungin pohjoispuolella ja lähellä Georgian ja Etelä-Ossetian hallinnollista rajalinjaa.

Etelä-Ossetia kuuluu virallisesti Georgiaan. Maa on silti käytännössä menettänyt Venäjän-myönteisen alueen hallinnan vuoden 2008 sodan jälkeen.

Mies harhaili alueella, koska hänen 24-vuotias poikansa oli siepattu Etelä-Ossetian puolelle. Poika oli yrittänyt varoittaa kahta lehmiä paimentavaa nuorta sotilaista, mutta hänet itsensä pidätettiin "laittomasta rajanylityksestä". Hän sairasti tuberkuloosia ja tarvitsi siihen lääkitystä, joten isä halusi hakea poikansa takaisin.

Muistin miehen heinäkuussa. Silloin venäläiset joukot siirsivät Etelä-Ossetian rajapylväitä useita satoja metrejä syvemmälle Georgian maaperälle, kertoivat Georgia ja EU:n tarkkailijat. Samalla Georgia menetti pätkän tärkeää öljyputkea. Se ei ollut ensimmäinen kerta, vaan Venäjä on hivuttanut linjaa aiemminkin.

Venäjä haluaa lisätä valtaansa Georgian kapinallisalueilla Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Molemmat alueet solmivat Venäjän kanssa jo viime vuonna sopimukset, jotka yhdistivät turvallisuusjoukot, armeijan ja tullin Venäjän vastaaviin elimiin.

Pellot edessämme olivat olleet ennen tavallista georgialaismaaseutua. Nyt ne kuuluivat Venäjän tunnustamaan niin sanottuun itsenäiseen valtioon. Näimme vastikään kaivettuja tolppia, joita ovat sittemmin seuranneet kunnon aidat ja elektroniset järjestelmät.

Tuore rajalinja halkoi sukuja ja tiluksia. Kun Etelä-Ossetian vuorilta laskeutuvat kastelukanavat menivät tukkoon roskista, viljelijät eivät päässeet puhdistamaan niitä Etelä-Ossetian puolelle. Sato huononi. Kyläkauppias näytti vihkoja, joihin merkkasi asiakkaiden velkoja.

Pellolla viimeisteltiin vaivihkaa maailmanpoliittinen siirto kenenkään estämättä.

Ukrainassakin raja siirtyy käytännössä Venäjän avustuksella, mutta tilanne siellä on silti erilainen kuin Georgiassa.

Ukrainassa on kahdenlaisia uusia linjoja: Krimin raja ja Itä-Ukrainan rintamalinja.

Venäjä miehitti Krimin Ukrainalta ja liitti sen itseensä viime vuoden keväänä. Venäjän käsityksen mukaan alue pyysi sitä itse kansanäänestyksen perusteella, mutta länsi ei ole tunnustanut kansanäänestystä.

Venäjän mukaan Krim on nyt osa Venäjää, joten Krimin ja Ukrainan raja on nyt valtionraja, ei mikään rajan välimuoto.

Georgiassa kävi niin, että Abhasia ja Etelä-Ossetia julistautuivat itsenäisiksi Georgiasta jo 1990-luvulla ja tekivät sen uudelleen vuonna 2008. Venäjä on tunnustanut alueet itsenäisiksi valtioiksi, mutta länsi ei.

Rintamalinja Itä-Ukrainassa pysynee paikoillaan pitkään. Sodan jatkuessa se voi vielä liikkua, kun Venäjän tukemat kapinalliset testaavat sitä. Siitä huolimatta jokapäiväisessä elämässä Ukrainan sisälle on jo muodostunut raja. Se kulkee Itä-Ukrainan "kansantasavaltojen" ja muun Ukrainan välillä.

Kansalaiset eivät saa ylittää sitä noin vain. Kapinallisalueilta tulevilta Ukrainan puoli vaatii eräänlaista maahantulolupaa.

Ukrainasta Itä-Ukrainaan ajava taas joutuu väistämättä ajamaan kapinallisten tiesulkujen läpi. Paperit katsotaan ja autot tutkitaan, toimittajilta tarkistetaan työluvat.

Saksalaislehti Deutsche Welle kertoi viime kuussa Donetskin pohjoispuolella sijaitsevasta ylityspisteestä, jossa ihmiset odottavat pitkissä jonoissa kapinallisalueelta Ukrainaan ja toisinpäin. Siellä kansalaisten asiakirjat ja matkatavarat tutkitaan aivan kuten virallisellakin rajalla.

Valtionrajalla Ukrainan ja Venäjän välillä taas on niin sanotusti tilanne päällä.

Aikoinaan vajaan 2 000 kilometrin raja oli olemassa vain paperilla eli sitä ei valvottu, kuten vaikka Suomen ja Venäjän rajaa. Peltojen ja metsien keskellä oli muutamia rajanylityspisteitä.

Viime vuonna Ukraina päätti rakentaa sinne oikean rajan. Rakentaminen alkoi syyskuussa, muttei ole juuri edistynyt. 225 miljoonan euron projekti nielisi rahaa, jota talousvaikeuksissa olevalla Ukrainalla ei nyt ole.

Ukraina on menettänyt rajansa kontrollin noin 400 kilometrin matkalta. Rajaa ylittävät nyt laittomat asejoukot ja kalusto.

Sekasorto läikkyy kapinallisalueilta myös Venäjän puolelle. Esimerkiksi Rostovin alueella rikollisuus lisääntyi alkuvuonna neljänneksellä, kirjoitti The New York Times heinäkuussa.

Niin, se georgialaismies. Hänen poikansa oli pidätettynä 24 päivää, kunnes pääsi palaamaan kotiin ministeritason neuvotteluiden ansiosta.

Uutiskuvissa näkyi vakava ja laiha nuorimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat