Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli elämästä ulottuu syntymään saakka

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tilasto on hätkähdyttävä: yksi kolmesta teinitytöstä Yhdysvalloissa tulee raskaaksi ennen kuin täyttää 20 vuotta.

Oikeasti kyse ei tietenkään ole joka kolmannesta tytöstä, vaan samat tytöt tulevat toistuvasti raskaiksi. Takana on köyhyyttä, tietämättömyyttä ja toiveajattelua. Suuri osa ei käytä minkäänlaista ehkäisyä.

Suomalaista ihmetyttää, miksi abortti on Yhdysvalloissa niin kuuma keskustelunaihe.

Yksi syy on se, että Yhdysvalloissa teiniraskaudet ovat niin yleisiä ja abortteja tehdään kaikissa ikäryhmissä enemmän kuin Suomessa.

Suomessa tehtiin 10,5 aborttia tuhatta teinityttöä kohden (vuonna 2013). Yhdysvalloissa luku oli 15 (vuonna 2011). Vielä suurempi ero on 20–24-vuotiaiden naisten aborttien määrässä, vaikka luvut ovat parissakymmenessä vuodessa romahtaneet.

Yhdysvalloissa romahduksen takana on sekä pidättyväisyyden että ehkäisyn lisääntyminen. Abortin saamisesta on myös entistä vaikeampaa.

Tänä kesänä abortti on otsikoissa siksi, että vaalit ovat tulossa. Republikaaniehdokkaiden raivo kohdistuu abortteja ja ehkäisyneuvontaa tarjoavaan Planned Parenthood -järjestöön.

Abortinvastustajien kesällä kuvaamassa videossa käy ilmi, että järjestö luovuttaa abortoitujen sikiöiden kudoksia lääketieteen tutkimukseen. Video sai republikaaniehdokkaat lupaamaan, että he veisivät järjestöltä rahoituksen.

Aborttioikeuden kannattajat ovat huomauttaneet, ettei Planned Parenthoodin abortteja rahoiteta nykyisinkään verovaroin. Jos järjestöltä vietäisiin julkinen rahoitus, vietäisiin myös ehkäisyneuvonta, sukupuolitautien hoito ja syöpäseulonnat.

Abortinvastaiset palopuheet kuulostavat siltä kuin niistä puuttuisi jotain.

Ensimmäisessä republikaanien vaaliväittelyssä lavalla oli kymmenen miestä keskustelemassa ongelmasta, joka koskee kipeimmin mustia ja latinonaisia. Valtaosa keskustelijoista oli valkoisia.

Kaikki miehet vastustivat aborttia, muutama jopa silloin, jos äidin henki on vaarassa tai raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta. Kukaan ei puhunut esimerkiksi siitä, miten teiniäitejä autetaan, jos he päättävät synnyttää lapsen – kuten kolme neljästä tekee. Eikö se enää ole tärkeää?

Korjaus kello 17.33: Jutussa väitettiin aiemmin, että republikaanien vaaliväittelyssä olisi ollut kymmenen valkoista miestä. Mukana olivat kuitenkin myös musta aivokirurgi Ben Carson ja kuubalaistaustaiset senaattorit Ted Cruz ja Marco Rubio. He kaikki vastustavat aborttioikeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat