Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-johtajat: Yhteinen linja turvapaikkapolitiikkaan

Saksa ja Ranska haluavat listan turvallisista lähtömaista

Ulkomaat
 
Matthias Rietschel Reuters
Kaksi siirtolaismiestä käveli turvapaikanhakijoiden majoituspaikan luona Saksan Heidenaussa maanantaina. Kaupungissa leimahti viikonloppuna väkivaltaisia protesteja siirtolaisia vastaan.
Kaksi siirtolaismiestä käveli turvapaikanhakijoiden majoituspaikan luona Saksan Heidenaussa maanantaina. Kaupungissa leimahti viikonloppuna väkivaltaisia protesteja siirtolaisia vastaan. Kuva: Matthias Rietschel Reuters

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande vaativat maanantaina yhtenäisiä toimia EU-alueelle saapuvien, kodeistaan paenneiden ihmisten auttamiseksi. Johtajat listasivat joitakin konkreettisia toimia, joihin EU:n olisi heidän näkemyksensä mukaan ryhdyttävä.

Asiasta kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kreikkaan ja Italiaan olisi perustettava rekisteröintikeskuksia, joiden ylläpitoon osallistuisivat kaikki EU-maat. Niiden tulisi olla pystyssä vuoden loppuun mennessä. EU:n tulee myös luoda lista turvallisista lähtömaista, joista saapuvat tulijat palautettaisiin nopeasti.

"Meidän tulee luoda yhtenäinen järjestelmä, jolla turvapaikkoja myönnetään", Hollande sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Merkelin mukaan Saksa ja Ranska myös odottavat, että kaikki EU-maat sopeutuvat olemassa olevaan lainsäädäntöön.

Saksalaiset ovat aiemmin esittäneet, että EU:n tulisi karsia pois niin sanotut elintasopakolaiset, jotta se voisi paremmin auttaa sota-alueilta, kuten Syyriasta, Irakista ja joistakin osista Afrikkaa, saapuvia ihmisiä.

Hollande kuvaili kodeistaan pakenevien ihmisten tilannetta "erityislaatuiseksi" ja lisäsi, että se ei luultavasti ole hetkessä ohi. Hän sanoi, että Ranska tukee Saksan vaatimusta turvapaikanhakijoiden reilusta jakamisesta eri EU-maihin. Aiemmin on esitetty, että EU-maiden tulisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita nykyistä tasaisemmin.

Meneillään on pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Saksaan arvellaan saapuvan tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa.

Merkel sivusi aihetta maanantaina myös toisaalla, kun hän tuomitsi kovin sanoin itäsaksalaisessa Heidenaun kaupungissa viikonlopun aikana leimahtaneet väkivaltaiset protestit.

"Nähtyäni hirvittävät kuvat Heidenausta haluan sanoa, että tuomitsen täysin siellä tapahtuneen väkivallan. Rasistinen ilmapiiri, jonka Heidenaussa näimme, ei ole millään tavalla hyväksyttävää", Merkel sanoi AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat