Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon kampanjointi ei horjuta venäläisten mutkatonta suhtautumista aborttiin

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Natalija Kirillovan (vas.), 28, ja hänen äitinsä Jelena Kirillovan, 51, mielestä Venäjän kouluissa pitäisi antaa ehkäisyvalistusta. He keskustelivat aborteista ja ehkäisystä Petrogradin kaupunginosassa Pietarissa 14. elokuuta.
Natalija Kirillovan (vas.), 28, ja hänen äitinsä Jelena Kirillovan, 51, mielestä Venäjän kouluissa pitäisi antaa ehkäisyvalistusta. He keskustelivat aborteista ja ehkäisystä Petrogradin kaupunginosassa Pietarissa 14. elokuuta. Kuva: Nikolai Gontar

Konservatiivisia arvoja korostavalla nyky-Venäjällä ortodoksikirkko vastustaa voimakkaasti abortteja.

Viimeisin liike kampanjassa tuli elokuun alkupuolella, jolloin ortodoksikirkko väläytti sallivansa avioeron, mikäli vaimo on tehnyt abortin tai aviomies painostanut siihen. Ortodoksikirkko myöntää avioeron kirkollisesta vihkimisestä vain poikkeustapauksissa.

Fakta

Pohjoismaista vähiten abortteja Suomessa

 Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 aborttia, noin yhdeksän kappaletta tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden. 1970-luvulla vastaava määrä oli 18 aborttia. Suomessa tehdään vähiten abortteja Pohjoismaissa, joissa vastaava keskiarvo on 13,9 aborttia. Ruotsissa luku on noin 18.

 Suhteessa eniten abortteja tehdään Lapissa ja Ahvenanmaalla, vähiten Savossa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Jotta raskaana oleva saisi luvan tehdä abortin, hän tarvitsee kahden lääkärin lupapäätöksen. Käytännössä luvan saa aina. Yli 90 prosenttia aborteista tehdään sosiaalisista syistä.

 Yli 90 prosenttia aborteista tehdään nykyään lääkkeillä. Vuonna 2000 vielä melkein 90 prosenttia aborteista tehtiin imukaavinnalla. Abortti pitäisi tehdä ennen 12. raskausviikkoa, mutta poikkeustapauksissa sen voi tehdä 24. raskausviikolle saakka.

 

Lähteet: THL ja Väestöliitto

Helppo kirkon tavoite ei kuitenkaan ole maassa, jossa abortteihin on suhtauduttu kymmeniä vuosia poikkeuksellisen vapaamielisesti.

HS kysyi pietarilaiselta äidiltä ja tyttäreltä, mihin suuntaan venäläisten kaupunkilaisten arvokompassi nyt osoittaa.

"Kolmekymppisten keskuudessa kirkolla ei ole juuri minkäänlaista auktoriteettia", sanoo kehityspäällikkö Natalia Kirillova, 28, kahvilassa Petrogradin kaupunginosassa Pietarissa. Hänen mielestään abortteja pitäisi ehkäistä aivan toisin keinoin: antaa kouluissa ehkäisyvalistusta kymmenvuotiaasta alkaen.

"Nyt teinit voivat ennemmin pistää rahansa energiajuomaan kuin kondomeihin", hän tiivistää.

Ehkäisyvalistuksen puolesta puhuu myös Natalian äiti, asianajaja Jelena Kirillova, 51.

"Vaikuttaa siltä, että valtio haluaa saada väestön määrän kasvuun ja käyttää tässä tehtävässä hyväksi ortodoksikirkkoa ja sen abortinvastaisuutta. Oikeastihan lapsia ei tehdä, koska taloudella menee huonosti eikä ihmisillä ole varaa perustaa perhettä."

Myöskään kyselytutkimusten mukaan ortodoksikirkon abortinvastainen kampanja ei näytä herättäneen vastakaikua suuressa venäläisyleisössä.

Tutkimuskeskus Levadan heinäkuussa julkaisemassa kyselyssä 66 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että valtion tulee jättää abortti yksilön oman harkinnan varaan. 84 prosenttia vastaajista katsoi, että abortteja tulee ehkäistä valistamalla, neuvomalla ja sosiaalituella, ei tekemällä niistä laittomia.

Niiden osuus, joiden mielestä abortti tulee sallia, mutta tietyin rajauksin, on kuitenkin kasvanut selvästi.

"Kirkon rooli ja konservatiivisten arvojen trendi näkyy julkisuudessa ja televisiossa aktiivisesti, mutta ei vetoa ihmisiin perustavanlaatuisella tavalla", vahvistaa Levadan sosiaalipoliittisen tutkimusyksikön johtaja Natalija Zorkaja.

"Vaikka valtaosa venäläisistä luonnehtii itseään ortodokseiksi, vakaumuksellisia uskovaisia venäläisistä on enintään kolme prosenttia, eikä luku ole kasvanut," hän jatkaa.

Duumassa virinneet yritykset rajoittaa aborttien saatavuutta ovat toistaiseksi kaatuneet. Toukokuussa tehtiin kuitenkin lakialoite, joka kieltäisi aborttien tekemisen yksityisklinikoilla ja sallisi ilmaisen raskaudenkeskeytyksen vain, kun sille on lääketieteelliset perusteet.

Jelena Kirillova muistaa neuvostoajan, jolloin ehkäisyvälineitä ei saanut kaupoista tai apteekeista edes rahalla, koska niitä ei ollut tarjolla.

"Silloin naisten kesken abortista puhuttiin vapaasti. Ei se ollut mikään tabu. Kondomi-sanaa taas pidettiin rahvaanomaisena, sitä ei voinut lausua ääneen."

1980-luvulla valtiolta sai valistusta sukupuolielämään silloin, kun pariskunta halusi rekisteröidä avioliiton.

"Saimme lipukkeet, joiden kanssa pääsi kuuntelemaan luentoa. Siellä kerrottiin seksiasennoista ja siitä, kuinka rullattu pyyhe takapuolen alla voi tehdä seksistä mukavampaa", Jelena nauraa.

Tuolloin yhteiskunta sääteli avioitumista tiukasti, ja avioerosta saattoi seurata erottaminen kommunistisesta puolueesta.

Nykyisin venäläiskouluissa ei käytännössä anneta seksivalistusta, ja nuoret ottavat asioista selvää vanhemmiltaan, toisiltaan ja internetistä.

Aborttien määrä Venäjällä on laskenut tasaisesti, mutta maa on edelleen kansainvälisten aborttitilastojen kärjessä. Tilastoissa näkyvät yleensä vaan ne maat, jotka tilastoivat aborttinsa.

Vuonna 2013 Venäjällä tehtiin noin miljoona aborttia. Se tarkoittaa 25:ttä raskaudenkeskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti. Suomessa vastaava luku oli 8,7 raskaudenkeskeytystä.

Vielä 1980-luvun lopulla Venäjällä tehtiin yli nelinkertainen määrä abortteja. Luku on pienentynyt pikkuhiljaa e-pillereiden ja kondomien ilmestyttyä markkinoille.

Elokuun alussa Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö esitti, että ulkomaiset kondomit pitäisi lisätä listalle, joka kieltää tekemästä julkisia hankintoja ulkomailta. Ainekset uutispilailuille olivat koossa, kun pääministerin neuvonantaja, entinen Venäjän ylin terveysvalvoja, Gennadi Oništšenko totesi, että ulkomaisten kondomien hankintakielto voisi jouduttaa väestönkasvua ja lisäisi kansalaisten kurinalaisuutta kumppanin valinnassa.

Paikalliset viestimet selvittivät, että vain yksi tehdas ja yksi pienvalmistamo tekevät kotimaisia kondomeja Venäjällä ja niiden markkinaosuus on noin yksi prosentti. Myöhemmin ministeriö kiirehti tähdentämään, että rajoitus ei koskisi tavallista kondomien jälleenmyyntiä, vaan pelkästään julkista terveydenhuoltoa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat