Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhansopimus etenee Etelä-Sudanissa

Presidentti Kiir lupasi allekirjoittaa rauhansopimuksen vetkuttelun jälkeen

Ulkomaat
 

Etelä-Sudanin ulkoministeri Barnaba Marial lupasi tiistaina, että presidentti Salva Kiir allekirjoittaisi rauhansopimuksen tänään keskiviikkona Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Tarkoituksena on demilitarisoida Juba sekä luoda järjestely, jossa Kiir jatkaa presidenttinä 30 kuukautta. Tuona aikana varapresidenttinä toimisi kapinallisten edustaja eli luultavasti Riek Machar. Machar toimi varapresidenttinä sisällissodan alussa ennen kuin Kiir erotti hänet virasta.

Viime viikolla presidentti Kiir koetteli tosissaan kansainvälisen yhteisön kärsivällisyyttä.

Hallitus ja kapinalliset ovat käyneet äärimmäisen raakaa sisällissotaa melkein kaksi vuotta. Kiir oli itse ajanut rauhansopimusta aktiivisesti, mutta kuitenkin vetäytyi viime hetkellä.

Sekä kapinalliset että kansainvälinen yhteisö ilmaisivat kovin sanoin turhautumisensa Kiirin vetkutteluun. Yhdysvallat ilmoitti, että mikäli presidentin mieli ei muutu, luvassa on YK-pakotteita.

Vaikka rauhansopimuksen allekirjoitus lähenee, taistelut ja tappaminen eivät ole loppuneet.

Tiistaina kerrottiin, että kaksi paikallista Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijää on tapettu Unityn osavaltiossa. Monia järjestön työntekijöitä on kateissa, ja yksi toipuu parhaillaan ampumahaavasta kasvoihin.

Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011. Sisällissodassa on nähty äärimmäistä julmuutta, kuten siviilien raiskauksia, kidutusta, hirttämisiä ja elävältä polttamisia.

Hallituksen joukot kuuluvat pääasiassa suurimpaan etniseen ryhmään dinkoihin ja kapinalliset taas suurimpaan vähemmistöön nuereihin.

Virallisia rauhanneuvotteluita on johtanut Afrikan sarven yhteistyöjärjestö IGAD. Epävirallisesti rauhaa on ollut hieromassa myös suomalainen presidentti Martti Ahtisaaren perustama järjestö CMI.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat