Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia teloittaa joka toinen päivä

Ulkomaat
 
HS

Saudi-Arabia on teloittanut viimeisen vuoden aikana ainakin 175 ihmistä, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tiistaina julkistetusta raportista. Maassa on siis teloitettu ihminen keskimäärin joka toinen päivä.

Vuoden 2015 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana teloituksia tehtiin 102, mikä on 12 enemmän edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammikuun 1985 ja heinäkuun 2015 välisenä aikana teloitettiin ainakin 2 208 ihmistä, raportissa todetaan.

Valtaosa maan kuolemantuomioon johtaneista oikeudenkäynneistä rikkoo kansainvälisen oikeuden käytäntöjä, Amnesty kritisoi.

"Saudi-Arabian puutteellinen oikeusjärjestelmä mahdollistaa teloitusten toteuttamisen laajassa mittakaavassa. Monissa tapauksissa syytetyiltä evätään oikeus asianajajaan, ja joissain tapauksissa tuomio annetaan syytetyn kidutuksen tai muiden väärinkäytösten avulla hankittujen tunnustusten perusteella", sanoo Amnesty Internationalin Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman johtaja Said Boumedouha.

Lähes puolet Saudi-Arabiassa vuoden 1985 jälkeen teloitetuista ihmisistä on ollut muiden maiden kansalaisia. Monetulkomaalaiset eivät olesaaneet riittävää tulkkausta oikeudenkäynteihinsä ja heidät on vaadittu allekirjoittamaan muun muassa tunnustusasiakirjoja, joiden tekstiä he eivät ole ymmärtäneet, raportissa kerrotaan.

Saudi-Arabian islamilaiseen sharia-lakiin perustuvasta oikeusjärjestelmästä puuttuu rikoslaki, joten erilaisten rikosten ja niistä annettavien tuomioiden määrittely on Amnestyn mukaan epämääräistä ja tulkinnanvaraista. Joissakin tapauksissa pelkkä epäily rikokseen syyllistymisestä voi johtaa kuolemantuomioon.

Saudi-Arabia kiistää siihen kohdistuneen kritiikin ja sanoo käyttävänsä kuolemantuomiota rangaistuksena ainoastaan "kaikkein vakavimmista rikoksista".

Saudi-Arabia toteuttaa suurimman osan teloituksista mestaamalla tai ampumalla. Jossain tapauksissa teloitukset ovat julkisia ja teloitettujen päät ripustetaan jälkikäteen yleisön nähtäväksi.

On myös tavallista että kuolemaantuomittujen perheille ja läheisille ei kerrota mestauksen ajankohtaa, vaan he saavat siitä tiedon jälkikäteen, esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat