Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa ryhtyi sanoista tekoihin

Maa ei enää palauta syyrialaisia turvapaikanhakijoita EU-maihin

Ulkomaat
 
LASZLO BALOGH REUTERS
Syyrialaisia kurdeja ylittämässä Unkarin ja Serbian välistä piikkilanka-aitaa Asotthalomin lähistöllä tiistaina.
Syyrialaisia kurdeja ylittämässä Unkarin ja Serbian välistä piikkilanka-aitaa Asotthalomin lähistöllä tiistaina. Kuva: LASZLO BALOGH REUTERS

Saksa ilmoitti tiistaina, että se aikoo helpottaa Syyriasta paenneiden ihmisten turvapaikan hakemista. Se ei enää palauta syyrialaisia turvapaikanhakijoita siihen EU-maahan, johon he ovat ensimmäisenä saapuneet.

Saksasta tulee näin ensimmäinen EU-maa, joka helpottaa Syyriasta pakenevien turvapaikanhakuprosessia merkittävästi.

Tarkoitus on paitsi auttaa Syyrian sotaa pakenevia ihmisiä myös keventää Etelä-Euroopan maihin kohdistuvia paineita. Asiasta kertoi ensimmäisenä turvapaikka-asioiden tietopankki Aida.

"Tämä tarkoittaa, että tunnustamme, ettemme voi jättää EU:n ulkorajoilla sijaitsevia valtioita huolehtimaan yksin suuresta määrästä turvapaikanhakijoita, jotka etsivät suojaa Euroopasta", sanoi komission edustaja Natasha Bertaud uutistoimisto AFP:n mukaan.

Niin sanotun Dublinin sopimuksen mukaan EU:hun saapuvan ihmisen turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä maassa, johon hän on ensimmäisenä saapunut. Valtiot voivat kuitenkin halutessaan käsitellä sellaisiakin hakemuksia, jotka eivät periaatteessa kuuluisi sen vastuulle. Silloin valtio ottaa täyden vastuun turvapaikanhakijasta ja hänen hakemuksestaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande vaativat maanantaina yhtenäisiä toimia EU-alueelle saapuvien ihmisten auttamiseksi.

Saksa on aiemmin vaatinut, että EU-maat jakaisivat vastuuta turvapaikanhakijoista entistä tasaisemmin. Tämä on joskus tulkittu niin, että Saksa, jonne saapuu tänä vuonna arviolta 800 000 turvapaikanhakijaa, toivoisi muiden maiden helpottavan sen taakkaa.

Tiistaisen viestin perusteella Saksa aikookin itse auttaa muita ottamalla osan Etelä-Euroopan maiden vastuusta itselleen. Se haluaa helpottaa paineita esimerkiksi Kreikassa ja Italiassa, jonne on saapunut vuoden alusta lähtien lähes 300 000 EU:sta turvaa hakevaa ihmistä.

EU-komissio ilmoitti tiistaina, että se on valmis auttamaan Unkaria, jonne on viime viikkoina saapunut ennätysmääriä ihmisiä. Balkanin maista on tullut yksi tärkeimmistä väylistä, joita pitkin kotimaistaan paenneet ihmiset yrittävät EU-maihin.

Noin 102 000 ihmistä on saapunut tänä vuonna EU:hun Balkanin maiden kautta, kun viime vuonna samaan aikaan luku oli 8 000. Yksin maanantain aikana Unkariin saapui Serbian rajan yli 2 100 ihmistä.

YK:n mukaan Makedonian kautta EU:hun saapuvien ihmisten määrä saattaa kasvaa 3 000:een päivässä. YK:n mukaan suuri osa heistä on naisia ja lapsia.

YK varoitti, että ihmisiä saapunee myös Kreikkaan ja Italiaan kiihtyvällä tahdilla.

YK on kehottanut Eurooppaa luomaan yhtenäisen, kokonaisvaltaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan siirtolaislainsäädännön.

"Älkäämme teeskennelkö, että EU:n nykyinen strategia toimisi", sanoi YK:n siirtolaisten ihmisoikeuksista vastaava erityislähettiläs François Crépeau. Hän vaati, että EU-maat avaisivat työmarkkinat tänne saapuville ihmisille ja myöntäisivät heille viisumeita, joilla he voisivat hakea töitä.

Meneillään on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

EU:hun saapui tammi–heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista. Jo lähes 2 400 ihmistä on hukkunut tänä vuonna Välimereen yrittäessään meriteitse Eurooppaan. Määrä on suurempi kuin koko viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat