Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro aikoo pystyttää raja-aidan

Itärajan aita rakennetaan Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi, sanoo sisäministeri Hanno Pevkur. Maanviljelijä Rein Kooser murehtii, että aita estää hirvien liikkumisen.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Rajavartija Aigar Tuvik seisoi Viron ja Venäjän maarajalla paikalla, josta virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver siepattiin vuosi sitten Venäjälle. Pöheikköinen raja on Viron puolelta raivattu, ja alueelle suunnitellaan kulkemisen estävää aitaa.
Rajavartija Aigar Tuvik seisoi Viron ja Venäjän maarajalla paikalla, josta virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver siepattiin vuosi sitten Venäjälle. Pöheikköinen raja on Viron puolelta raivattu, ja alueelle suunnitellaan kulkemisen estävää aitaa. Kuva: Marko Mumm

Raja näkyy maastossa leveänä puuttomana kaistaleena metsän keskellä. Siellä seisoo Luhamaan rajavartioaseman päällikön sijainen Aigar Tuvik.

Suunnilleen samassa paikassa Venäjän rajapylvään numero 121:n luona siepattiin virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver Venäjälle noin vuosi sitten, 5. syyskuuta. Silloin rajaa oli mahdoton havaita maastosta pöheikön keskeltä.

"Nyt on näkyvyyttä. Voi pimeässä kiikaroida", Tuvik kiittelee.

Muutaman vuoden kuluttua raja erottuu maastossa vielä paremmin, sillä Viro aikoo aidata Venäjän-vastaisen kaakkoisrajansa.

Suunnitelmissa on 2,5 metriä korkea aita ihmisiä varten ja lisäksi matalampi riista-aita, Postimees uutisoi tiistaina.

"Aita kuuluu osaksi hyvin rakennettua valtion rajaa. Siinä ei ole mitään poikkeuksellista. Kävin viime viikolla Suomen ja Venäjän välisellä rajalla, ja myös siellä on aita", sanoo Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen eteläisen alueen päällikkö Tarmo Kohv HS:lle. Aidan tarkoitus on estää metsän eläinten aiheuttamia vääriä hälytyksiä ja toisaalta laittomien rajanylittäjien tulo maahan, Kohv sanoo.

"Ongelma ei ole nyt suuri, viime vuonna rajan yli tuli 20 laitonta rajanylittäjää, joiden tarkoitus oli jäädä maahan. Tulevaisuudessa paine kasvaa, kun katsoo sotapakolaisten määrää vaikkapa Kreikassa."

Myös Viron sisäministeri Hanno Pevkur kertoo nähneensä aidan myös Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.

Suomella on Venäjän-vastaisella rajaosuudella raja-aitaa, kertoo everstiluutnantti Esa Veikkanen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

"Kyseessä on vajaat 1,5 metriä korkea piikkilanka-aita, joka on alun perin tehty estämään kotieläinten liikkumista. Alkuperäinen tarkoitus ei ole muuttunut."

Suomen maastossa raja-aitaa on Veikkasen mukaan Kaakkois-Suomen rajaosuudella koko matkalla eli runsaat 200 kilometriä, mutta Kainuussa ja Lapissa raja-aitaa ei ole lainkaan. Pohjois-Karjalan rajaosuudessa sitä on osalla matkaa.

"Raja-aita ei ole ihmiselle mikään este. Se on yksinkertainen piikkilanka-aita, josta jos ihminen haluaa yli mennä, niin varmasti pääsee", hän sanoo.

Virossa rahat rajan raivaamiseen järjestyivät Eston Kohverin sieppauksen seurauksena. Parhaillaan on meneillään aidan suunnitteluvaihe, eikä sen pituudesta ole vielä päätetty rajavartiolaitoksen Kohvin mukaan.

Suolle aitaa ei ole tarkoitus rakentaa, vaan kyseeseen tulee noin sadan kilometrin pituinen metsäraja Kaakkois-Virossa.

Raja-aita rakennetaan riippumatta siitä, vahvistavatko Viron ja Venäjän parlamentit rajasopimuksen, sanoo sisäministeri Hanno Pevkur.

Toistaiseksi Viro on ainoa EU-valtio, jolla ei ole Venäjän kanssa virallista rajasopimusta vaan vain tarkastuslinja. Ehkä siksi myös raja oli pitkään lähes näkymätön maastossa.

Nyt Pevkur sanoo, että aita kuuluu osaksi hyvin rakennettua rajaa. Aita on selkein tapa merkitä raja maastoon, hän sanoo.

Pevkur ei halua yhdistää aidan rakennusta Kohverin sieppaukseen vaan koko Euroopan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Viron raja on myös EU:n ja Naton ulkoraja.

"Turvallisuustilanne alueella on perin pohjin muuttunut. Meillä on arvaamaton naapuri."

Venäjän puolella on yhä metsää ja pöheikköä. Siellä ei näy edes rajavartioiden partiointirataa. Vain rajapylvään numero 121:n ympäristö on siivottu.

"Naapureita näkyy hyvin harvoin", sanoo Luhamaan rajavartija Aigar Tuvik.

Tuvik odottaa, että aita estää ennen muuta tupakan salakuljettajia tuomasta lasteja talvisin kelkalla yli rajan.

Rajamies näkee harvoin laittomia maahantulijoita. Viimeksi jouluna Tuvik näki vietnamilaisten ryhmän ylittävän rajan. Videolla he näyttivät pelokkailta pimeässä metsässä, Tuvik sanoo.

Rajakylien asukkaat eivät juuri ole nähneet laittomia siirtolaisia, vaikka itäinen reitti Eurooppaan kulkee Kaakkois-Viron kautta.

Eläkeläinen Heino Jallai asuu Miiksen kylässä lähellä Eston Kohverin sieppauspaikkaa, jossa raja oli pitkään huomaamaton.

"Kerran näin, kun tummaihoisia meni kirkon luokse hautausmaalle. Rajavartiosto tuli paikalle. Mutta kuka heistä ottaa selvän, kuka on turisti ja kuka laiton rajan ylittäjä?" kyselee Jallai.

Jallai ei usko, että aita pidättelisi ihmisiä.

Rajan lähellä Meremäen kunnassa asuvan Lõuna-Antsun tilan isäntä Rein Kooser ei myöskään ole nähnyt vuosiin laittomia rajanylittäjiä, jollei mukaan lasketa hänen omia sonnejaan. Viisitoista härkää karkasivat kesällä rajan yli Venäjän puolelle.

Kun Kooserin härät karkasivat, Venäjän ja Viron rajavartijat tekivät yhteistyötä ja jahdissa auttoivat myös Kooserin venäläiset metsästäjätutut.

Kolmantena iltana härät palasivat.

Kooser ei odota raja-aitaa innokkaasti.

"Metsän eläimet eivät pääse sitten liikkumaan vapaasti. Sitten meiltä loppuvat hirvet. Ne tulevat meille Venäjältä. Pakolaisia taas eivät mitkään aidat pidättele."

Kaja Kunnas
Meremäe/Miikse

Marko Mumm
Rein Kooserin härät karkasivat kesällä Venäjän puolelle.
Rein Kooserin härät karkasivat kesällä Venäjän puolelle.
Marko Mumm
Rajan lähellä asuva Heino Jallai uskoo, ettei raja-aita pidättelisi ihmisiä.
Rajan lähellä asuva Heino Jallai uskoo, ettei raja-aita pidättelisi ihmisiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat