Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaiset pirstoutuivat maailmalle – Samir al-Kadrille kirjakauppa Istanbulissa on henkireikä

Ulkomaat
 
Sami Kero HS
Syyriasta paennut Samir al-Kadri perusti arabiankielisiä kirjoja myyvän kirjakaupan Istanbuliin. Yksi kerros on omistettu lastenkirjoille, ja välillä al-Kadri lukee lapsille kirjoja ääneen.
Syyriasta paennut Samir al-Kadri perusti arabiankielisiä kirjoja myyvän kirjakaupan Istanbuliin. Yksi kerros on omistettu lastenkirjoille, ja välillä al-Kadri lukee lapsille kirjoja ääneen. Kuva: Sami Kero HS

Leppoisa jazz soi sievän puutalon alakerrassa istanbulilaisella kujalla. Musiikki voisi olla newyorkilaisesta kahvilasta, Ikea-huonekalut lähes mistä tahansa. Takanreunalle asetelluissa pilakuvissa Syyrian presidentti Bashar al-Assadilla on pitkäksi venähtänyt naama.

Kesäkuussa Istanbulissa Turkissa ovensa avannutta Pages-kirjakauppaa pyörittää joukko Syyriasta paenneita.

Tausta

Syyrian pakolaisia on eniten Turkissa

Turkki on eniten syyrialaisia pakolaisia vastaanottanut maa. Syyrialaisia on YK:n virallisen tilaston mukaan Turkissa 1,8 miljoonaa. Turkkilainen viranomainen arvioi hiljattain Hürriyet Daily Newsille, että noin kymmenessä turkkilaiskaupungissa syyrialaisia alkaa olla enemmän kuin turkkilaisia.

Selvimmin tilanne näkyy Etelä-Turkin rajaseuduilla, mutta se on näkynyt myös jo pitkään Länsi-Turkin kaupungeissa, kuten Istanbulissa.

Syyrian pakolaiskriisin luvut ovat hengästyttäviä. Syyrian naapurimaissa on neljä miljoonaa YK:n rekisteröimää pakolaista. Syyrian sisällä paenneita on 7,6 miljoonaa. Lisäksi on vielä rekisteröimättömiä pakolaisia. Ainakin puolet Syyrian kansasta on paraikaa paossa.

Syyrian kansannousu alkoi vuonna 2011 ja laajeni sisällissodaksi. Sota on jatkunut neljä ja puoli vuotta. Yli 250 000 ihmistä on kuollut.

Idea kirjakaupan perustamisesta tuli syyrialaiselta Samir al-Kadrilta. Hän huomasi, ettei Istanbulissa ole juurikaan myynnissä arabiankielisiä kirjoja uskonnollista kirjallisuutta lukuun ottamatta.

Al-Kadrille liikkeessä on kyse muustakin kuin kirjoista. Hän haluaa myös palauttaa palasen syyrialaisten omanarvontuntoa.

"Koko maailma näkee meidät nyt pakolaisina, toimettomina ja kerjäläisinä", al-Kadri sanoo. "Mutta meillä on yksi maailman vanhimmista kulttuureista."

Rauhallisesti puhuva al-Kadri edustaa syyrialaista keskiluokkaa. Syyriassa hän pyöritti kirjakustantamoa lastenkirjoille.

Sitten tuli maaliskuu 2011. Syyrian kansannousu alkoi. Al-Kadri iloitsi kansannoususta, vaikka elämä kävi yhä vaikeammaksi. Seuraavana vuonna perhe joutui maanpakoon.

Al-Kadri oli käymässä kirjamessuilla Abu Dhabissa, kun hän kuuli poliisin tehneen ratsian kirjakustantamoon. Al-Kadria olisi todennäköisesti odottanut pidätys Syyriassa.

Al-Kadri ja hänen lastenkirjailijavaimonsa muuttivat tyttärineen Syyrian naapurimaahan Jordaniaan. Perhe ei sopeutunut Ammanin elämäntyyliin autoineen ja kauppakeskuksineen. He päättivät muuttaa vielä kerran, tällä kertaa värikkääseen suurkaupunkiin Istanbuliin.

"Jotkut kadut jopa muistuttavat Damaskosta. Ja silloin melkein unohdan, että olen Istanbulissa", al-Kadri sanoo.

Uuden elämän rakentaminen ei ollut Samir al-Kadrille helppoa säästöistä ja koulutuksesta huolimatta.
Uuden elämän rakentaminen ei ollut Samir al-Kadrille helppoa säästöistä ja koulutuksesta huolimatta.

Al-Kadri on yksi miljoonista paenneista. Läheskään kaikki eivät pärjää yhtä hyvin kuin hän.

Istanbulin kaduilla näkee paljon syyrialaisia kerjäläisiä. Pikku-Syyriaksi kutsutun Aksarayn alueella nurmitilkuilla istuu syyrialaisperheitä matkalaukkujen kanssa.

Eräs perhe kertoo kävelleensä satoja kilometrejä Pohjois-Syyriasta asti Istanbuliin. Sottaiset lapset pyörivät jaloissa. Vielä pitäisi päästä Eurooppaan. Passia ei ole, joten matka on tehtävä laittomia reittejä pitkin.

Kirjakaupan alakerta alkaa alkuillasta täyttyä Syyrian murteen sorinasta. Tosin yhden syyrialais-marokkolaisen perheen lapset etsivät langatonta verkkoa äänekkäästi leveällä amerikanenglannilla vääntäen. He ovat varttuneet Yhdysvalloissa.

"Miten heidät saisi innostumaan arabian kielestä?" heidän äitinsä voivottelee arabiaksi.

Liikkeessä on alkamassa runonlausuntailta. Istanbulissa vieraileva syyrialaisrunoilija lausuu runoa uudelle kotikaupungilleen Tukholmalle. Vieraat ovat pitkälti syyrialaisen diasporan kulttuuriväkeä. Kirjailijoita, toimittajia ja taiteilijoita. Runonlausunnan ohessa ihmiset livahtavat välillä ulos tupakalle vaihtamaan kuulumisia.

"Ihmiset tarvitsevat joskus hengähdyshetken politiikasta. Pitää hieman hauskaa", al-Kadri sanoo.

Hän kertoo haluavansa myös vahvistaa syyrialaista yhteisöä Istanbulissa. Liikkeessä järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia.

"Ihmiset voivat tulla tänne lukemaan ilmaiseksi. Ja maksamalla kaksikymmentä liiraa voi käydä lainaamassa mitä tahansa kirjoja."

Al-Kadrin kirjakaupassa on myynnissä niin romaaneja kuin yhteiskunnallista kirjallisuutta. Yksi kerros on omistettu lastenkirjoille. Välillä al-Kadri lukee lapsille kirjoja ääneen. Arabiankielisten kirjojen lisäksi tarjolla on kirjoja myös turkiksi ja englanniksi.

Vaikka al-Kadri on koulutettu ja hänellä oli säästöjä, oli uuden elämän aloittaminen Istanbulissa vaikeaa. Hän kertoo tehneensä kuukausien ajan 20-tuntisia työpäiviä muun muassa graafisena suunnittelijana kerätäkseen rahaa.

Istanbulissa vaikeutena on myös kielimuuri. "Me emme puhu turkkia, ja turkkilaiset eivät usein osaa englantia."

Hänen 8- ja 14-vuotiaat tyttärensä osaavat turkkia hieman enemmän. Vaikka tytöt käyvät yhtä Istanbulin lukuisista syyrialaiskouluista, heillä on koulussa turkin tunteja. Syyrialaiskouluja tarvittaisiin lisää, sillä kaikille ei riitä koulupaikkoja.

"Mutta turkkilaiset ovat meille hyviä. Pahojakin ihmisiä on, mutta niin on kaikkialla", al-Kadri sanoo.

Syyria on hajonnut palasiksi lyhyessä ajassa. Maa on nyt Syyrian hallinnon sekä useiden kapinallisryhmien hallussa. Yli 250 000 ihmistä on kuollut.

Kuten monet muutkin syyrialaisperheet, myös al-Kadrin perhe on hajonnut eri puolille maailmaa. Hänen siskonsa on Saksassa, veli Hollannissa. Yhteyttä pidetään Skypessä.

Monet syyrialaiset pyrkivät Turkin kautta kohti Eurooppaa. Reitit kulkevat usein meren yli Kreikkaan tai maitse Bulgariaan. Al-Kadrin mielestä ajatus paremmasta elämästä Euroopassa on harha. "Kaikki haluavat Eurooppaan, mutta ovat väärässä", hän sanoo.

Vielä sodan alkuvaiheessa monet syyrialaiset ajattelivat voivansa palata kotiin pian. Mitä pitempään sota on jatkunut, sitä kauemmas sen loppu on karannut. Syyrian murhe ja kauhu vain syvenevät. Se muuttaa tapaa, jolla syyrialaiset suhtautuvat pakolaisuuteen. On rakennettava tulevaisuus muualla.

Al-Kadrin mielestä maailman huomio on kiinnittynyt Isisiin ja siirtynyt pois al-Assadista. Syyrian presidentti on kuitenkin al-Kadrin mukaan suurin syyllinen maan sekasortoon ja ahdinkoon.

"Moni asia on mennyt rikki", al-Kadri sanoo. Hän ei kuitenkaan ole toivoton.

Al-Kadri uskoo, että Syyria tulee vielä nousemaan ja pelastamaan itsensä.

"Ei pian tietenkään, mutta tulevaisuudessa", hän sanoo ja sytyttää tupakan. Al-Kadri hiljenee hetkeksi, mutta lisää sitten. "Syyrialaiset tulevat vielä yllättämään maailman. Olen siitä varma."

Aishi Zidan HS
Istanbul

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat