Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoiskorealainen tiedemies ei loikannutkaan Suomeen

Eteläkorealaisen toimittajan mukaan uutinen perustui väärään tietoon

Ulkomaat
 
Jacky Chen Reuters / REUTERS
Pohjoiskorealainen sotilas tarkkaili Kiinan-vastaista rajaa Sinuijussa huhtikuussa 2014.
Pohjoiskorealainen sotilas tarkkaili Kiinan-vastaista rajaa Sinuijussa huhtikuussa 2014. Kuva: Jacky Chen Reuters / REUTERS

Heinäkuun alussa tiedotusvälineet Suomessa ja maailmalla kertoivat pohjoiskorealaisesta tiedemiehestä, jonka väitettiin loikanneen Suomeen.

Alkuperäisen uutisen tehnyt toimittaja Lee Bong-suk eteläkorealaisesta Yonhap-uutistoimistosta kertoi Helsingin Sanomille keskiviikkona, että uutinen loikkarista ei pidä paikkaansa.

Leen mukaan uutinen perustui väärään tietoon, joka oli saatu Pohjois-Korean ihmisoikeuksiin keskittyneeltä järjestöltä. Lee kertoi nyt, että Etelä-Korean turvallisuuspalvelun mukaan loikkausta ei ole tapahtunut.

Helsingin Sanomat yritti heinäkuussa saada vahvistusta loikkarista.

Epäilykset kasvoivat, kun Suomen ulkoministeriöllä, maahanmuuttovirastolla eikä Etelä-Korean suurlähetystöllä ollut tietoja loikkarista.

Yonhapin alkuperäisen uutisen mukaan loikkari olisi erikoistunut biologisiin ja kemiallisiin aseisiin ja työskentelisi mikrobiologisessa tutkimuskeskuksessa lähellä Kiinan rajaa. Hänen väitettiin todistavan Euroopan parlamentissa Pohjois-Korean hallituksen tekemistä ihmiskokeista.

Mystisen loikkarin sanottiin olevan 47-vuotias ja hänen sukunimensä Lee. Euroopan parlamentissakaan hänestä ei kuitenkaan ollut tietoa.

Useat kansainväliset tiedotusvälineet, esimerkiksi amerikkalaislehti Newsweek ja brittilehti The Independent, lainasivat Yonhapin uutista.

Pohjois-Korea on hyvin sulkeutunut maa, ja sitä koskevat tiedot ovat puutteellisia ja epävarmoja.

Ulkopoliittisen instituutin Itä-Aasiaan erikoistunut tutkija Jyrki Kallio sanoo, että pääasiallinen lähde Pohjois-Koreasta tuleville tiedoille on Etelä-Korean turvallisuuspalvelu.

"Ja on otettava huomioon, että Etelä-Korealla on omat tarkoitusperänsä. Sen antamat tiedot voivat olla värittyneitä."

Tietoa ulkomaailmaan tulee myös ihmisoikeusjärjestöiltä. Molempien tiedot perustuvat usein loikkareiden antamiin tietoihin.

Täysin tavatonta pohjoiskorealaisen tiedemiehen loikkaus ei olisi ollut. Arvioiden mukaan Pohjois-Koreasta loikkasi viime vuonna yli tuhat ihmistä. Tosin korkeassa asemassa olevat lähtevät maasta harvoin.

"Pohjois-Korean eliitti on kuitenkin pääosin tyytyväinen oloihinsa", Kallio sanoo.

Myös ihmiskokeista on tullut tietoja aikaisemmin. Tiedot perustuvat pääosin Pohjois-Koreasta loikanneiden kertomuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat