Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittajat ammuttiin kesken lähetyksen

Raa'at surmat käynnistivät jälleen kiistelyn aseista Yhdysvalloissa

Ulkomaat
 
Televisioyhtiö ABC julkaisi Twitter-tilillään surmattujen toimittajan ja kuvaajan kuvat. Kuvakaappaus.
Televisioyhtiö ABC julkaisi Twitter-tilillään surmattujen toimittajan ja kuvaajan kuvat. Kuvakaappaus.

Yhdysvaltalaiset televisionkatselijat kokivat karmean järkytyksen keskiviikkona, kun paikalliskanavan televisiotoimittaja ja kuvaaja ammuttiin suorassa lähetyksessä kuoliaaksi.

Ampuja oli uhrien entinen työtoveri, joka julkaisi videon surmista sosiaalisessa mediassa, ennen kuin ampui itsensä.

Surmat tapahtuivat kello 6.45 paikallista aikaa, kun 24-vuotias toimittaja Alison Parker ja 27-vuotias kuvaaja Alan Ward olivat haastattelemassa kauppakamarin johtajaa Vicky Gardneria kauppakeskuksessa lähellä Smith Mountain Lake -nimistä paikkaa Virginian keskiosissa. Tv-raportissa kameran kuva kiertää ympäristöä. Haastattelun aihe on turismi.

Äkkiä ääninauhalla kuuluu laukauksia, Parker kirkuu, ja kamera kaatuu maahan. Kameralle tallentuu kuva miehestä, joka pitelee puoliautomaattiasetta.

Toimittaja ja kuvaaja kuolivat paikan päällä. Haastateltava haavoittui, ja hänet vietiin sairaalaan leikattavaksi.

Ampuja pakeni autolla. Poliisi kertoi hänen nimekseen Vester Lee Flanagan, mutta toimittajana hän oli käyttänyt nimeä Bryce Williams. Flanagan oli tv-asema WDBJ7:n entinen työntekijä, joka oli erotettu vihanhallintaan liittyvien ongelmien takia.

Muutama tunti ampumisen jälkeen Bryce Williamsin nimissä twiitattiin, että toimittaja Alison Parker "oli esittänyt rasistisia kommentteja". Kuvaaja Alan Ward oli Williamsin mukaan "valittanut minusta henkilöstöosastolle työskenneltyään kanssani vain kerran."

"Kuvasin ampumisen, katsokaa Facebookista", epäilty twiittasi. Hänen tilinsä suljettiin.

Flanagan on musta, Parker ja Ward valkoisia.

The Roanoke Times -lehden mukaan Flanagan oli työskennellyt WDBJ7-kanavalle vuoteen 2013 asti. Vuonna 2014 hän oli nostanut kanavaa vastaan syytteen syrjinnästä, mutta se oli hylätty. Kanavan johtajan Jeff Marks kertoi The New York Times -lehdelle, että epäili valituksia keksityiksi.

Uutiskanava ABC kertoi saaneensa Flanaganilta ampumisen jälkeen 23-sivuisen, sekavan faksin, jossa tämä kertoi ihailevansa kouluampujia ja väitti kärsineensä syrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta, koska oli musta homo. Flanaganin mukaan Charlestonin joukkosurma kesäkuussa sai hänet hankkimaan aseen. Tuolloin valkoinen mies ampui yhdeksän mustaa seurakuntalaista kirkossa.

"Luodeissani on uhrien nimikirjaimet", Flanagan kirjoitti.

Poliisi ajoi Flanagania takaa Virginian läpi kulkevalla moottoritiellä, kunnes tämä ampui itseään autossa. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Suorassa lähetyksessä tehdyt surmat käynnistivät jälleen kiistelyn aseista Yhdysvalloissa.

"Meidän on tehtävä jotain aseisiin liittyvälle väkivallalle Yhdysvalloissa", presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton sanoi.

Yhdysvaltain terveysviraston CDC:n mukaan yli 30 000 amerikkalaista kuolee vuosittain ampumalla. Karkeasti 60 prosenttia tapauksista on itsemurhia ja noin 40 prosenttia tappoja, murhia ja onnettomuuksia.

Poliisin luoteihin kuolee noin tuhat ihmistä vuodessa.

Sekä Parker että Ward seurustelivat The Washington Post -lehden mukaan työtovereidensa kanssa. Wardin kihlattu oli tarkkaamossa aamulähetyksen aikana ja ilmeisesti näki sulhasensa ampumisen.

"Me juuri muutimme yhteen. Olen turta", twiittasi Parkerin avopuoliso Chris Hurst alle kolme tuntia ampumisen jälkeen.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat