Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan kansan yhtenäisyys särjettiin alle vuodessa

Ukrainalaisten väliset siteet ovat lähes katkenneet sodan ja propagandan seurauksena, kirjoittaa nuori ukrainalainen toimittaja Olexandr Guzenko

Ulkomaat
 
Olexandr Guzenko
Gleb Garanich reuters
Eurooppa-myönteisiä mielenosoittajia kokoontui vuoden 2013 joulukuussa mielenosoitukseen Ukrainan Kiovaan Maidanin aukiolle.
Eurooppa-myönteisiä mielenosoittajia kokoontui vuoden 2013 joulukuussa mielenosoitukseen Ukrainan Kiovaan Maidanin aukiolle. Kuva: Gleb Garanich reuters

Tällä viikolla on kulunut 24 vuotta siitä, kun Ukraina teki ratkaisevan päätöksen. Se julistautui itsenäiseksi ja alkoi rakentaa uutta valtiota raunioille, joita kutsuttiin Ukrainan sosialistiseksi neuvostotasavallaksi.

Itsenäisyysjulistus nosti heti esiin kysymyksen kansallisesta identiteetistä. Tuo kysymys on yhä Ukrainassa väittelyn aiheena parlamentissa ja jokapäiväisessä elämässä.

Mitä on ukrainalainen kansallistunto? Miten se syntyi? Ja miten se on muuttunut kriisin puhjettua?

Yli kahden vuosikymmenen ajan kysymykset identiteetistä ja kulttuurisesta yhteenkuuluvuudesta pysyivät Ukrainan yhteiskunnassa taka-alalla. Tähän kuitenkin tuli dramaattinen muutos, kun entinen presidentti Viktor Janukovytš kieltäytyi allekirjoittamasta yhteistyösopimusta EU:n kanssa marraskuussa 2013. Hänen kieltäytymisensä synnytti kansakunnan laajuisen tyytymättömyyden, joka loi Ukrainaan uudet arvot.

Yhtenäisyydestä tuli mielenosoitusten keskeisin ja vaalituin teema. Kiovan pääaukiolla Maidan Nezaležnostilla näin, kuinka ihmiset järjestyivät pienempiin partioihin auttaakseen loukkaantuneita ja tuodakseen järjestystä kaoottiseen mielenosoitukseen.

Vahvasta tyytymättömyyden tunteesta tuli yhteinen nimittäjä, joka yhdisti ihmisiä riippumatta alueesta, iästä tai yhteiskuntaluokasta. Mielenosoituskuvia katsellessa moni – minä mukaan lukien – ei kyennyt erottamaan, missä ne oli otettu. Joka alueella, kaupungissa ja kylässä ihmiset seisoivat samanlaisten sinikeltaisten lippujen alla, vaativat samoja vapauksia ja huusivat samoja iskulauseita. "Slava Ukrajini! Heroyam Slava!", oli niistä yleisin. Kunnia Ukrainalle, kunnia sankareille.

Tuohon aikaan jokainen kolkka Ukrainassa tuntui kodilta. Se oli ensimmäinen kerta, kun käsitykset itsenäisyydestä ja kansallisesta identiteetistä tuntuivat merkitsevän muutakin kuin muutamaa riviä perustuslaissa.

Tämä vahva ja ylevä ukrainalaisen yhtenäisyyden tunne ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Se rikottiin ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Ymmärryksen ja kanssakäymisen silta särkyi, kun väkivalta puhkesi maan etelä- ja itäosissa. Sen lisäksi, että ihmiset ryhtyivät rakentamaan fyysisiä rajoja turvallisuutensa vuoksi, he alkoivat rakentaa myös henkisiä muureja. Ne erottavat nyt saman kansakunnan jäseniä toisistaan.

Aikoinaan Donbassiin tai Krimille pääsi helposti yöjunalla. Nyt tavallisten kansalaisten on lähes mahdotonta mennä kumpaankaan kohteeseen. Asejoukot kontrolloivat valtaamiaan alueita, eikä kenenkään turvallisuudesta ole takeita.

Nyt ihmiset molemmin puolin näitä rajalinjoja ovat usein kykenemättömiä näkemään toistensa todellisuutta omin silmin. Vuorovaikutus heidän välillään on käynyt vähiin. Tilanne on johtanut väärinkäsityksiin ja aukkoihin tietämyksessä molemmin puolin. Itäpuolella nuo aukot täyttää nopeasti Venäjän armoton propagandakone.

Nämä väärinymmärrykset ja väärintulkinnat lietsovat väkivaltaa entisestään ja rikkovat yhtenäisyyden, jota ukrainalaiset niin kovasti yrittivät luoda vallankumouksen kylminä talviöinä.

Tähän mennessä sota on vaatinut yli kuudentuhannen ihmisen hengen ja aiheuttanut miljoonien eurojen vahingot. Jos ukrainalaiset eivät yritä uudelleen rakentaa siltoja välilleen ja herättää henkiin kadotettua yhtenäisyyden tunnettaan, konflikti pysyy ratkaisemattomana. 

 

Kirjoittaja, 21-vuotias Olexandr Guzenko, oli Helsingin Sanomissa ulkoministeriön järjestämässä harjoittelussa. Hän asuu ja työskentelee Kiovassa. Tekstin on englannista suomentanut Petja Pelli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat