Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren kriisi on siirtynyt lännestä itään

Ulkomaat
 

1. Länsi-Balkanin reitti

Länsi-Balkanin Makedonian ja Serbian kautta Unkariin on pyrkinyt jo pitkään ihmisiä entisen Jugoslavian valtioista ja Albaniasta. Ne ovat köyhiä mutta pääosin turvallisia valtioita, joten harva tulijoista on saanut EU:sta turvapaikkaa – jos on sitä yrittänyt hakeakaan.

Kesän 2015 aikana juuri Länsi-Balkanin reitti on kasvanut nopeimmin. Reitti on muodostunut jatkoreitiksi myös kauempaa tulleille syyrialaisille ja afganistanilaisille pakolaisille, jotka ovat jatkaneet matkaansa Kreikasta kohti pohjoisempaa Eurooppaan. Pelkästään heinä- ja elokuussa arviolta noin 44 000 ihmistä on kulkenut Makedonian läpi. Makedoniassa poliisin ja rajaviranomaisten syytetään kohdelleen pakolaisia raa'asti muun muassa kyynelkaasulla.

Unkariin on saapunut tänä vuonna jo yli 120 000 pakolaista. Valtio on reagoinut rakentamalla etelärajalleen toistasataa kilometriä pitkää aitaa, jonka on määrä olla valmis elokuun viimeiseen päivään mennessä. Toistaiseksi heiveröinen piikkilanka-aita on pidätellyt tulijoita vähän jos lainkaan.

 

2. Keskisen Välimeren reitti

Öljytuloistaan nauttinut Libya oli 2000-luvun alussa kohtuullisen vauras valtio, ja se oli monelle Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiselle määränpää aina vuoteen 2010 asti. Vuonna 2011 diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja surmattiin. Välimeren yli Maltalle ja Sisilialle kuuluvalle Lampedusan saarelle pakeni heti kymmeniätuhansia siirtolaisia Libyasta ja Tunisiasta.

Libya suistui vallankumouksen jälkeen kaaokseen, josta se ei ole vieläkään noussut. Sekavat olot muuttivat Libya–Lampedusa-reitin salakuljettajien kultakaivokseksi, ja Pohjois-Afrikan paineen purkauduttua suuri määrä siirtolaisia ja pakolaisia siirtyi Välimeren itäosista Libyan-reitille. Viime vuonna peräti 170 000 ihmistä tuli Eurooppaan keskisen Välimeren reittiä. Reitti on erittäin vaarallinen, ja viime vuonna ainakin 3 500 ihmistä hukkui sillä.

Nyt suurin osa Libyan kautta tulijoista on Frontexin mukaan lähtenyt Saharan eteläpuolisen Afrikan maista, eniten Afrikan sarven Eritreasta ja Länsi-Afrikan Nigeriasta.

 

3. Itäisen Välimeren reitti

Jo vuosina 2008–2009 noin 40 prosenttia Eurooppaan tulleista siirtolaisista ja pakolaisista – arviolta 40 000 ihmistä – tuli Turkista Kreikan, Etelä-Bulgarian tai Kyproksen kautta. Reittiä käyttivät eniten aasialaiset, varsinkin afganistanilaiset ja pakistanilaiset pakolaiset.

Kreikkalaisten kiristettyä rajavalvontaansa ja yhteistyötään Turkin kanssa vuonna 2011 siirtolaisia siirtyi Bulgarian rajoille.

Vuoden 2011 arabikevään vakavin seuraus oli Syyrian sisällissota. Sotaa on paennut arviolta 10 miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä Syyrian naapurimaihin. Suuri joukko myös yrittää Turkin kautta kohti Eurooppaa. Tänä vuonna syyrialaispakolaisia on tullut itäisen Välimeren kautta jo noin 80 000.

 

4. Läntisen Välimeren reitti

EU havahtui siirtolaiskriisiin 2000-luvun alussa, kun Etelä-Eurooppaan alkoi pyrkiä henkensä kaupalla kymmeniätuhansia ihmisiä vuodessa lähinnä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Tilanne on vain pahentunut, ja tällä vuosituhannella ainakin 20 000 siirtolaista on hukkunut Välimereen.

2000-luvun alussa tulijoita oli eniten Espanjaan. He pyrkivät Manner-Espanjaan tai Kanarian saarille huterilla veneillä tai yrittivät päästä Espanjaan ajaneiden rekkojen salamatkustajiksi.

Suurimmat siirtolaisvirrat ovat siirtyneet muualle, mutta tänäkin vuonna yli 6 000 ihmistä on pyrkinyt Eurooppaan Välimeren länsiosien kautta.

Lähteet: Frontex, BBC, HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat