Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natsijuna saattaa löytyä maan alta

Kaksi miestä väittää löytäneensä aarteilla lastatun natsien junan Puolassa

Ulkomaat
 
Wojciech Jargilo
Natsit räjäyttivät toisen maailmansodan aikana Ala-Sleesian peruskallioon halleja ja tunneleita, joista osa on nykyään matkailunähtävyyksiä. Nyt paikannetuksi väitetty juna saattaa olla yhdessä sortuneessa tunnelissa.
Natsit räjäyttivät toisen maailmansodan aikana Ala-Sleesian peruskallioon halleja ja tunneleita, joista osa on nykyään matkailunähtävyyksiä. Nyt paikannetuksi väitetty juna saattaa olla yhdessä sortuneessa tunnelissa. Kuva: Wojciech Jargilo

Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat vahvistivat keskiviikkona, että seudulla on paikannettu mitä ilmeisimmin natsien toisen maailmansodan lopputuoksinassa piilottama panssarijuna, Puolan valtionradion verkkosivut kertoivat.

Paikan tiesivät kaksi miestä, joista toinen on puolalainen ja toinen saksalainen. Heitä edusti Wałbryzchin kaupungintalolla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa heidän asianajanajansa.

Kaupungin varapormestari Zbigniew Nowaczyk vahvisti tietävänsä kätköpaikan, sillä löytäjät olivat antaneet tarkat karttakoordinaatit.

"Löytöpaikka on kaupungin rajaseudulla. En voi tietenkään paljastaa paikkaa. Meidän on lakien mukaan ilmoitettava asiasta virallisesti asianomaisille ministeriöille, jotka tarttuvat jatkotoimiin", hän sanoi radion mukaan.

Kaupunki ilmoitti tiedoista puolustusministeriölle, sisäministeriölle ja kulttuuriministeriölle.

Wałbrzychin kaupunginjohdon mukaan juna kuuluu valtiolle. Löytäjät neuvottelevat kuitenkin kymmenen prosentin osuudesta mahdollisesta arvolastista.

"Tämän löydön arvo historiallisesti ja tosiasiallisesti on niin valtava, ettei sitä pysty määrittelemään", asianajaja Małgorzata Sosnowska määritteli.

Kansanomaisesti ja useissa uutisissa junaa nimitetään tarunhohtoiseksi "natsien kultajunaksi". Tarkkaa tietoa siitä, mitä kyydissä voisi olla, ei asianajajien mukaan kuitenkaan ollut.

Tämänhetkisen näkemyksen mukaan kyseessä on panssaroitu, 150 metrin pituinen sotilasjuna, jossa voi olla aseita sekä arvokkaita malmeja esimerkiksi asetuotantoa varten, tiedotustilaisuutta Wałbrzychissa Ala-Sleesiassa seurannut tietokirjailija ja kotiseutuaktivisti Łukasz Kazek sanoi HS:lle puhelinhaastattelussa.

"Pidän peukkuja, että esiinkaivuu aloitetaan ja juna löytyy. Saksalaiset kätkivät asevarastoja sodan loppuvaiheilla, kun uskottiin uuteen sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Tämä voi olla sellainen lasti", Kazek totesi.

Ala-Sleesia kuului sodan loppuun asti Saksalle. Rauhanteossa Puolan aluetta siirrettiin lännemmäs, kun Neuvostoliitto otti maan itäosat.

Löytäjät pohjaavat tietonsa uskottavaan saksalaiseen asiakirjaan sekä mahdollisen aikalaisen silminnäkijän tarinaan, tilaisuudessa selvitettiin. "He eivät kerrotun mukaan ole itse suorittaneet kaivauksia paikalla", Kazek kertoi.

Löytäjät eivät myöskään ilmaantuneet lehdistötilaisuuteen, sillä he olivat pelästyneet valtavaa mediahumua. Tiedot mahdollisesta löydöstä levisivät Puolan ja kansainvälisiin tiedotusvälineisiin viime viikolla.

"Media alkoi heti kohista legendaarisesta kultajunasta. Löytäjät eivät näin väitä, enkä minäkään usko siihen", Kazek toppuutteli.

Juna sijaitsee väitetysti rataosuuden liepeillä, jonne on suurkaupunki Wrocławista, saksaksi Breslausta, noin 60 kilometriä Wałbrzychin eli Wallendorfin suuntaan. Esiinkaivuuseen voisi oletuksissa kulua puoli vuotta.

Myös armeijalle on ilmoitettu väitteestä, sillä junassa voisi olla esimerkiksi taistelukaasuja tai se voisi olla miinoitettu. Osa asiantuntijoista on pitänyt sensaatiota tasaisin väliajoin toistuvana mätäkuun juttuna.

Mielkuvitusta ja etsintöjä ovat lietsoneet historialliset tapahtumat. Kultajunaa ja muita mahdollisia kalleuksia on etsiskelty Puolan, Tšekin ja Saksan rajaseudun kaivoksista ja natsien rakennuttamista salamyhkäisistä tunneliverkostoista vuosikymmeniä Puolassa. Asialla ovat olleet niin tutkijat kuin amatöörimäiset aarteenetsijät.

Panssarijuna kiidätti sitkeiden huhujen mukaan varakkaasta Breslausta tonneittain asukkaiden ja pankkien kultaa ja arvoesineitä talteen sodan loppuvaiheilla. Neuvostoliiton Puna-armeija piiritti vasta Berliinin jälkeen antautunutta kaupunkia, jota myös liittoutuneiden raskaat ilmapommitukset runtelivat pahoin.

Vaihtoehtoisiksi junalasteiksi on esitetty tiedotusvälineissä esimerkiksi sodassa kadonnutta Venäjän tsaarien merpihkahuonetta sekä holokaustissa kuolleilta juutalaisilta rosvottua omaisuutta.

Juuri Wałbrzychissa ja läheisillä vuoristoseuduilla ja palatseissa käynnistettiin huippusalaiset, mittavat rakennustyöt 1943. Hitlerin hoviarkkitehti Albert Speer ja Todt-järjestö alkoivat toteuttaa valtavassa Fürstensteinin, eli nykyisin puolaksi Ksiazin, linnassa tarkoin varjeltuja rakennustöitä. Niissä raatoivat läheisen Gross Rosenin keskitysleirin alaosaston vangit.

Rieseksi eli Jätiksi kutustussa valtaisassa hankkeessa linnan alle peruskallioon räjäyteltiin tunneleita. Sittemmin betonitunneleita ja kaivoskuiluja räjäyteltiin arvioiden mukaan umpeen. Kun HS vieraili Ksiazissa kaksi vuotta sitten, tutkija Katarzyna Matula totesi, ettei vieläkään tiedetä tarkkaan, mitä linnan lähistöllä piilee.

Riesen hyisiä luolastoja ja tunneleita sijaitsee myös Wałbrzychista parinkymmenen kilometrin päässä Pöllövuorilla, puolaksi Góry Sowie.

"Keskiviikon tiedon mukaan junaa ei jätetty linnan tai Pöllövuorten alueelle", tietokirjailija Kazek huomautti.

Osa kilometrien verkostoista Pöllövuorilla on yleisölle avoimia matkailunähtävyyksiä, osaan ei ole ollut julkista pääsyä. Osówkan louhitussa luolastossa on valtavia halleja ja bunkkerikäytäviä. Joihinkin tunneleihin on kerääntynyt vettä niin, että kävijät kulkevat veneellä.

Riese-projektia on arveltu Hitlerin ja muiden johtavien natsien keskenjääneeksi, maanlaiseksi eliinjäämiskeskukseksi tai uusien aseiden kehittelypaikaksi. Linnasta olisi tullut Hitlerin asuinkortteerit, joihin hän olisi matkustanut maanalaista rautatietä Pöllövuorilta. Dokumenttejä ei ole vallitsevan tiedon mukaan säilynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat