Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hauras rauha, vihdoinkin

Etelä-Sudanin hirvittävän raa'an sisällissodan pitäisi nyt olla ohi. Mutta nouseeko maa jaloilleen?

Ulkomaat
 
JOK SOLOMUN / REUTERS
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (oik.) allekirjoitti rauhansopimuksen keskiviikkona. Häntä onnittelivat Kenian presidentti Uhuru Kenyatta (vas.) Etiopin pääministeri Hailemariam Desalegn.
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (oik.) allekirjoitti rauhansopimuksen keskiviikkona. Häntä onnittelivat Kenian presidentti Uhuru Kenyatta (vas.) Etiopin pääministeri Hailemariam Desalegn. Kuva: JOK SOLOMUN / REUTERS

Heinäkuu 2011. Etelä-Sudan, maailman nuorin valtio, on juuri syntynyt. Tunnelma itsenäisyysjuhlissa on riemukas. Itsenäisyyttä on kannattanut 98 prosenttia väestöstä, ja eteläsudanilaiset itkevät ilosta niin Jubassa, Pariisissa kuin Kokkolassakin.

Juhlallisuuksissa on paikalla valtionpäämiehiä ympäri Afrikkaa ja maailmaa. Mukana on myös kansanmurhasta etsintäkuulutettu Sudanin presidentti Omar al-Bashir, mikä on vähän kiusallista, mutta ei nyt välitetä siitä. Suomen onnittelut esittää kansanedustaja Pekka Haavisto, joka kuvailee HS:lle helteessä pyörtyileviä kunniavartioston sotilaita ja naisten kimeitä riemunkiljahduksia.

Fakta

Etelä-Sudan on nuori öljyvaltio

 Etelä-Sudan itsenäistyi kansanäänestyksellä Sudanista vuonna 2011.

 Itsenäistymistä edelsi kaksi vuosikymmentä kestänyt sisällissota, jossa kuoli arvioiden mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä. Miljoonat joutuivat pakolaisiksi.

 Itsenäistymisestä huolimatta Etelä-Sudanin ja Pohjois-Sudanin yhteenotot jatkuivat. Etelä-Sudanille jäi valtaosa vanhan Sudanin öljyvaroista, mutta öljyputket kulkevat pohjoisen kautta.

 Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013. Presidentti Salva Kiir syytti erottamaansa varapresidenttiä Riek Macharia vallankaappauksen yrittämisestä. Tilanne johti hallituksen ja entisen varapresidentin joukkojen aseellisiin yhteenottoihin.

 YK:n järjestöt varoittivat viime syksynä, että Etelä-Sudanissa lähes neljällä miljoonalla ihmisellä on pulaa ruuasta. Järjestöjen mukaan myös tartuntataudit ovat levinneet alueella.

"Etelä-Sudan – ou jeeee!"

"Uusi Sudan – ou jeeee!"

"Naiset – ou jeeee!"

Heinäkuu 2015. Kymmenettuhannet ihmiset ovat kuolleet, maassa on tehty etnisiä puhdistuksia, siviilejä on raiskattu ja poltettu elävältä, tuhansia lapsia on pakotettu lapsisotilaiksi, miljoonilla on ollut pulaa ruuasta tai vedestä. Ainakin kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä suurin osa elää maan sisäisinä pakolaisina, mutta valtava määrä on paennut maasta, pääasiassa naapurimaihin. Miten tässä näin kävi?

Taustalla oli sekä historiallisia että nykypolitiikkaan liittyviä syitä, selittää Itonde Kakoma. Hän vastaa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa rauhanjärjestössä CMI:ssä ja on ollut mukana epävirallisissa neuvotteluissa, joissa rauhansopimusta on edistetty.

Sisällissota alkoi vuonna 2013, kun presidentti Salva Kiir syytti varapresidenttiään Riek Macharia vallankaappausyrityksestä ja syrjäytti tämän. Kiir ja hallituksen joukot kuuluvat pääasiassa maan suurimpaan etniseen ryhmään dinkoihin, Machar ja kapinalliset suurimpaan vähemmistöön nuereihin.

Poliittiset ja etnisyyteen liittyvät erimielisyydet siirrettiin hetkeksi sivuun, kun koko maa yhdistyi vaatimaan itsenäisyyttä Sudanista. Pian itsenäistymisen jälkeen jännitteet palasivat taas ja leimahtivat sodaksi.

Artikkeliin liittyvät

"Etelä-Sudan itsenäistyi ennennäkemättömällä vauhdilla. Maa sai itsenäistymiseen paljon apua kansainväliseltä yhteisöltä, mutta vähemmän voimavaroja käytettiin sen miettimiseen, millainen vastaitsenäistynyt maa olisi ja miten se toimisi", Kakoma sanoo.

Itsenäisyyden jälkeen tuki väheni. Valtapuolue SPLM oli jo valmiiksi riitainen, maassa oli suuret öljyvarat, ja hallintokoneisto puuttui lähes kokonaan.

Keskiviikkona presidentti Kiir suostui allekirjoittamaan rauhansopimuksen. Machar allekirjoitti sen jo viime viikolla.

Kiir oli pakkoraossa. YK:n turvallisuusneuvosto oli uhannut, että mikäli presidentin nimi ei ilmesty paperiin, se aloittaa välittömät toimet Etelä-Sudanissa. Kiir varoittikin, että sopimuksessa oli kohtia, joiden suhteen hän oli erittäin epäileväinen. Jos sopimuksen ongelmia ei korjata, se tuskin pitää, Kiir sanoi.

"Sopimus ei ole mikään Raamattu tai Koraani, miksei siihen voisi tehdä muutoksia? Katsotaan ajan kanssa, miten nämä ongelmat voi korjata."

Kiirin kommentti ei lupaa hyvää. Etelä-Sudanissa on solmittu jo ainakin seitsemän tulitaukosopimusta ja rikottu yhtä monta.

Osapuolet sopivat esimerkiksi siitä, että Kiir pysyy vallassa ja kapinalliset saavat varapresidentin viran. Se menee todennäköisesti Macharille. Sodan aloittaneiden miesten pitäisi pystyä hautaamaan erimielisyytensä ja ryhtyä rakentamaan kansakuntaa yhdessä.

Onko viisasta pitää Kiir ja Machar vallassa?

Afrikan unionin maaliskuussa valmistuneen selvityksen mukaan idea on huono. Siinä sanotaan, että kumpaakaan miestä ei pitäisi päästää osallistumaan siirtymäkauden hallitukseen. Selvitystä ei julkaistu, koska sen pelättiin vaikeuttavan rauhanneuvotteluita, mutta se vuodettiin uutistoimisto Reutersille.

Nyt jännitetään, toimivatko Kiir ja Machar sopimuksen mukaan. Pitäisi muodostaa väliaikaishallitus, parantaa turvallisuustilannetta, varmistaa, että kauhistuttavia asioita kokeneet kansalaiset pystyvät elämään sovussa ja että sodasta kärsineet saavat jonkinlaista hyvitystä.

"Kaikki tämä vaatii toimivan hallinnon. Hallinto puolestaan vaatii toimiakseen sen, että taisteluihin osallistuneet ihmiset luottavat siihen", Kakoma sanoo.

Entäpä kansa, joka on kokenut sanoinkuvaamattomia kauheuksia? Pystyykö se jättämään väkivallan taakseen, antamaan anteeksi ja siirtymään eteenpäin?

"Eteläsudanilaiset eivät halua elää sodassa", Kakoma vastaa. Kaikki riippuu siitä, pystyvätkö ihmiset näkemään poliittisten erimielisyyksien ohi vai kärjistyvätkö ne uudelleen heimojen väliseksi vihanpidoksi. Pitäisi pystyä elämään rinnakkain ihmisten kanssa, jotka ovat tappaneet tai vammauttaneet omia sukulaisia, naapureita ja ystäviä. Se voi onnistua, niin on historiassa käynyt. Kakoma on toiveikas, mutta se myös kuuluu hänen työnkuvaansa.

Jos kaikki menee hyvin, viiden vuoden kuluttua Etelä-Sudanin tilanne on jo parempi. Tarkoitus on parantaa peruspalveluja: terveyspalveluja, koulutusta ja infrastruktuuria eritoten maaseudulla. Suhteet naapurivaltioihin, erityisesti Sudaniin, ovat viiden vuoden kuluttua toivottavasti rauhanomaiset.

Etelä-Sudanilla on luonnonvaroja. Se voisi rakentaa kansalaisilleen hyvän valtion, jos sota vain loppuu ja nuoren valtion rakentaminen pääsee kunnolla vauhtiin. Se olisi itsenäisyyttäkin suurempi riemunaihe.

Outi Pyhäranta HS
Itonde Kakoman mukaan keskiviikkona solmittu rauhansopimus vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä molemmilta osapuolilta.
Itonde Kakoman mukaan keskiviikkona solmittu rauhansopimus vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä molemmilta osapuolilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat