Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kuvasin ampumisen, katsokaa Facebookista"

Sosiaalista mediaa hyväkseen käyttäneen Virginian surmaajan pelätään saavan seuraajia

Ulkomaat
 
Chris Keane Reuters
Paikallisen kirkon jäsenet rukoilivat Roanokessa Virginiassa keskiviikkona sen jälkeen kun entinen kollega oli ampunut kaksi televisioaseman työntekijää.
Paikallisen kirkon jäsenet rukoilivat Roanokessa Virginiassa keskiviikkona sen jälkeen kun entinen kollega oli ampunut kaksi televisioaseman työntekijää. Kuva: Chris Keane Reuters

Kun Vester Lee Flanagan ampui Yhdysvalloissa kaksi toimittajaa, kuvasi surmat kännykällä ja levitti videon sosiaaliseen mediaan, hän loi uuden, karmean toimintamallin. Sen pelätään saavan Yhdysvalloissa seuraajia.

Paikallisaseman toimittaja ja kuvaaja ammuttiin keskiviikkona kesken suoran lähetyksen. Ampuja oli heidän entinen kollegansa, joka oli saanut potkut televisioasemalta ja aiemmasta työpaikastaan aggressiivisen käytöksen takia. Mies ampui lopulta myös itsensä.

Tästä on kyse

 Kaksi tuoretta ampumistapausta ovat herättäneet keskustelun siitä, miten mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä voisi estää saamasta aseita.

 Keskiviikkona Vester Lee Flanagan ampui kaksi ihmistä ja itsensä.

 Heinäkuussa John Russell Houser ampui Louisianassa kaksi ihmistä ja itsensä.

 Myös James Eagan Holmes, joka ampui 12 ihmistä elokuvateatterissa 2012, kärsi mielenterveysongelmista.

Flanagan, toimittajanimeltään Bryce Williams, oli suunnitellut tekonsa sosiaalisen median tarpeisiin. Hänen kuvaamaltaan videolta näkyy, kuinka hän odotti television suoran lähetyksen alkua ennen kuin avasi tulen.

Paettuaan paikalta hän odotti, kunnes poliisi julkaisi hänen nimensä. Vasta kun hänen Twitter-tilinsä oli saanut tuhansia uusia seuraajia, hän julkaisi siellä ja Facebookissa kuvaamansa videon surmista.

"Kuvasin ampumisen, katsokaa Facebookista", hän twiittasi.

Vaikka tilit suljettiin, video ehti levitä sosiaalisessa mediassa.

Flanagan oli myös ehtinyt miettiä, millaisen kuvan hän itsestään julkisuuteen antaisi. Twitterissä hän puolusti tekoaan väittämällä, että hänen uhrinsa olisi esittänyt rasistisia kommentteja. Flanagan oli nostanut tv-kanavaa vastaan syytteen syrjinnästä, mutta se oli hylätty.

Surmien jälkeen Flanagan lähetti myös televisiokanava ABC:lle 23-sivuisen faksin, jonka sekava sisältö herätti epäilyksiä hänen mielenterveydestään. Faksissa Flanagan kertoo, että häntä on syrjitty ja ahdisteltu, koska hän on musta homo, ja että Jehova oli käskenyt hänen toimia. Flanagan mukaan "viimeinen pisara" oli se, kun valkoinen mies ampui yhdeksän mustaa kirkossa Charlestonissa.

Aseista vastaava valtionvirasto ATF vahvisti, että Flanagan oli ostanut aseen laillisesti.

Joukkosurmat Yhdysvalloissa saavat suomalaiset usein kysymään, eikö uusia aserajoituksia ole tulossa. Vastaus on todennäköisesti ei. Ellei kongressi hyväksynyt uusia rajoituksia sen jälkeen, kun asemies tappoi luokallisen pikkulapsia Newtownissa 2012, niin ei tapahdu nytkään.

Yli 300 miljoonalla amerikkalaisella on ainakin 300 miljoonaa asetta. Valtavan määrän takia monet järkevät amerikkalaiset ajattelevat, että aserajoituksia noudattaisivat vain lainkuuliaiset kansalaiset.

Lisäksi kansallinen kiväärijärjestö NRA pyrkii leimaamaan jokaisen keskustelunavauksen yritykseksi rajoittaa amerikkalaisten itsemääräämisoikeutta. Keskustelu yksittäisistä rajoituksista hämärtyy, kun vaihtoehtoina esitetään joko kansalaisten vapaus tai valtion tyrannia.

Siksi keskustelu keskittyy nyt enemmän mielenterveysongelmiin kuin aseisiin.

Liittovaltion lain mukaan oikeuden tai viranomaisen täytyy todeta ihminen henkisesti vajaaksi tai hänet täytyy sulkea mielisairaalaan vastoin omaa tahtoaan, jotta häneltä kielletään aseiden osto pysyvästi.

Kongressissa on käsiteltävänä lakiesitys, joka palkitsisi osavaltioita siitä, että ne lähettäisivät tietoja asukkaidensa mielenterveysongelmista FBI:n valtakunnalliseen rekisteriin. Toistaiseksi näin ei tarvitse toimia.

Republikaanien suosituin presidenttiehdokas Donald Trump sanoi torstaina, ettei kannata uusia aserajoituksia. Hänestä tavallisten ihmisten on jo nyt aika hankala ostaa aseita.

"Ihmiset tarvitsevat suojelua", Trump sanoi CNN:llä.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat