Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajat kiinni ja tarkastukset takaisin? Pakolaiskriisi uhkaa vapaata liikkuvuutta Schengen-alueella

Päättäjät epäilevät vapaan liikkuvuuden tulevaisuutta, kun pakolaiskriisi syvenee

Ulkomaat
 
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pakolaiskriisin paheneminen nakertaa yhtä tärkeimmistä eurooppalaisista periaatteista: vapaata liikkuvuutta ilman rajatarkastuksia maiden välillä.

Edessä voi olla pahimmassa tapauksessa rajojen paluu – ja liikkumisen vaikeutuminen. Tämä mutkistaisi myös suomalaisten matkailijoiden elämää.

Nyt suurin osa EU-maista Suomi mukaan luettuna kuuluu niin sanottuun Schengen-alueeseen, jonka sisärajoilla ei rajatarkastuksia tehdä.

Schengen-alueen sisällä matkustavat vapaasti niin EU-kansalaiset kuin alueelle laillisesti saapuneet kolmansien maiden kansalaisetkin. Passia pitää yleensä näyttää vain Schengenin ulkorajalla.

Pakolaisvirta ja terrorismin uhka ovat kuitenkin herättäneet kysymyksen siitä, toimiiko rajaton Eurooppa enää käytännössä.

"Tilanne aiheuttaa isoja jännitteitä EU-maiden välillä", Open Europe -ajatuspajan johtaja Stephen Booth arvioi HS:lle torstaina.

Pekka mykkänen hs
Pakolaisia ja siirtolaisia virtasi keskiviikkona lakkaamattomana virtana Kreikan puolelta Makedoniaan.
Pakolaisia ja siirtolaisia virtasi keskiviikkona lakkaamattomana virtana Kreikan puolelta Makedoniaan.

Boothin mukaan kysymys rajoista liittyy elimellisesti siihen, miten Eurooppa hallinnoi turvapaikanhakija- ja maahanmuuttajavirtoja. Niihin taas kullakin jäsenmailla on oma linjansa. Harva kannattaa sitä, että EU pääsisi sanelemaan maahanmuuttoa.

"Nykytilanne on tilkkutäkki. Kokonaisuus ei toimi."

Viime viikolla Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi BBC:lle, että Schengen-järjestelmä voi olla uhattuna:

"Jos kukaan ei noudata sääntöjä, on Schengen vaarassa. Siksi me tarvitsemme nopeasti eurooppalaisia ratkaisuja."

Tiistaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti myös huolensa Schengenin tulevaisuudesta. Niinistön mukaan Schengeniä ei ole tarkoitettu kansainvaellukseen eikä vapaa liikkuvuus voi olla hallitsematonta liikkuvuutta.

Torstaina kuoroon liittyi Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz. "Jos EU:n ulkorajojen valvonta ei toimi, on koko ajatus rajattomasta Euroopan unionista vaarassa", Kurtz sanoi BBC:n mukaan Wienissä Länsi-Balkan-kokouksen yhteydessä.

Schengen-maa voi palauttaa rajatarkastukset tilapäisesti yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna.

Epäilyjä sisärajatonta Eurooppaa kohtaan lisäsi osaltaan viikko sitten tapahtunut isku, jossa raskaasti aseistautunut marokkolaismies avasi tulen Amsterdamista Brysselin kautta Pariisiin matkalla olleessa junassa.

Miestä epäillään terrorismikytköksistä.

Välimeren yli ja Balkanin läpi saapuvat pakolaisvirrat ovat kuitenkin pääsyy siihen, miksi rajavalvonta puhuttaa Euroopassa.

EU:n niin sanottujen Dublin-sääntöjen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensin saapuu. Tämä on aiheuttanut paineita Kreikalle, Italialle, Unkarille ja muille unionin ulkorajavaltiolle.

Jäsenmaat ovat reagoineet kriisiin eri tavoin. Kreikka ja Italia yrittävät puskea tulijoita muihin EU-maihin. Unkari rakentaa aitaa Serbian vastaiselle rajalle.

Saksa sen sijaan päätti äskettäin lakata palauttamasta syyrialaisia turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin Dublin-asetuksen nojalla. Saksan on ennustettu vastaanottavan tänä vuonna jopa 800 000 turvapaikanhakijaa.

Saksan varakansleri Sigmar Gabriel ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vaativat torstaina, että myös muut jäsenmaat kantavat vastuunsa pakolaisten vastaanottamisesta.

"Meidän täytyy uudistaa Dublin-asetus heti sekä päättää sitovista ja tasapuolisista pakolaiskiintiöistä, jotka huomioivat jäsenmaiden kantokyvyn", kaksikko sanoi Le Figaro- ja Corriere della Sera -lehdissä.

EU-komission mukaan Dublin-asetukseen tarvitaan muutoksia ja remontti on edessä vuonna 2016.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Artikkelista korjattiin klo 13.30 virke, jossa sanottiin, että Saksaan olisi tulossa tänä vuonna 800 000 syyrialaista. Todellisuudessa kyseinen ennuste tarkoittaa kaikista maista tulevia turvapaikanhakijoita, ei pelkästään syyrialaisia.

Korjaus kello 20.10: Saksan päätös olla palauttamatta turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin koskee vain syyrialaisia, ei kaikkia Saksaan saapuvia turvapaikanhakijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat