Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanäänestys punnitsee Tanskan EU-suhteen joulukuussa

Äänestäjät pohtivat, pitäisikö Tanskan lieventää itselleen vaatimaa EU-poikkeusta

Ulkomaat
 

Tanska aikoo tänä syksynä testata suhdettaan Euroopan unioniin. Hallitus järjestää joulukuun alussa kansanäänestyksen siitä, pitäisikö Tanskan itselleen neuvottelema poikkeus EU:n oikeus- ja sisäasioissa muuttaa lievempään muotoon.

Äänestys järjestetään pääosin siksi, että Tanska uhkaa poikkeuksensa ja EU-tasolla tapahtuvien muutosten vuoksi jäädä tulevaisuudessa Euroopan poliisiviranomaisen Europolin toiminnan ulkopuolelle.

Sekä nykyinen hallituspuolue Venstre että suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit ovat korostaneet Europolissa pysymisen tärkeyttä.

Äänestyksen kohteena oleva poikkeus tarkoittaa, ettei Tanska ole ilman erillisiä kansallisia sopimuksia EU:n ylikansallisen lainsäädännön piirissä koskien oikeus- ja sisäasioita.

Äänestystä seurattaneen tarkoin unionimaiden EU-mielisyyden mittarina.

Se edeltää Britannian kaavailemaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

"Yleinen keskustelu on tällä hetkellä pitkälti erilaisiin exiteihin ja kasvavaan euroskeptisyyteen liittyvää. Minun mielestäni tämä on osoitus siitä, että integraatioprosessin hyödyt tunnustetaan. Kyllä kai se tosiasia on, että integraatiosta on hyötyä jäsenvaltioille", sanoo Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela.

Jos tanskalaiset sanovat äänestyksessä kyllä, voisi Tanska vastaisuudessa valita tapauskohtaisesti, mihin oikeus- ja sisäasioiden lainsäädäntöön se osallistuisi.

Malli olisi samankaltainen kuin tällä hetkellä on käytössä Britanniassa ja Irlannissa.

Tanska on tähän mennessä laatinut listan 22 oikeus- ja sisäasioita koskevasta laista, jotka se ottaisi käyttöön, mikäli äänestys tuottaa myönteisen tuloksen.

Näihin lukeutuu muun muassa direktiivi, joka säätelee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja lapsipornon vastaisen taistelun keinoja.

Sen sijaan Tanska aikoo edelleenkin pysytellä esimerkiksi EU:n yhteisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella.

Alkukesän vaaleissa suuren voiton saanut oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue vastustaa muutoksia. Politiikan asiantuntija Jens Ringberg arvioi Tanskan yleisradiolle, että äänestyksestä voi tulla täpärä kansanpuolueen poliittisen nosteen takia.

Mielipidetiedusteluissa tanskalaiset ovat kuitenkin toistaiseksi olleet poikkeuksen kumoamisen kannalla.

Sitä kannattaa myös enemmistö parlamentissa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat