Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kiinnostaa sosialismi – vasemman laidan Corbyn on suosikki Britannian työväenpuolueen uudeksi johtajaksi

Vasemman laidan Jeremy Corbyn on yllätyssuosikki, kun Britannian työväenpuolue etsii uutta johtajaa. Konkarin suosio räjähti kesällä.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Labourin johtoon ehdolla oleva Jeremy Corbyn puhui tiistai-iltana Southamptonissa täpötäydelle salille.
Labourin johtoon ehdolla oleva Jeremy Corbyn puhui tiistai-iltana Southamptonissa täpötäydelle salille. Kuva: Mark Earthy

Ollaanko tässä rokkikonsertissa vai vakavahenkisessä poliittisessa tilaisuudessa?

Tuleeko lavalle bändi vai harmaatukkainen 66-vuotias entinen takarivin poliitikko?

Tästä on kyse

 Britannian työväenpuolueen eli labourin uusi johtaja selviää syyskuun 12. päivä.

 Valitulla on myös tärkeä rooli Britannian oppositiojohtajana.

 Ehdokkaita on neljä, joista vasemman laidan Jeremy Corbyn nousi yllättäen suosikiksi.

 Labourin edellinen johtaja Ed Miliband erosi toukokuussa hävittyään parlamenttivaalit.

Brittiläisessä politiikanteossa on taas säpinää, kun Jeremy Corbyn on noussut yllätyssuosikiksi työväenpuolueen uudeksi johtajaksi. Corbyn vetää salit täyteen hihkuvia kannattajia missä päin maata kampanjoikaan.

Corbyn tarjoaa labourin kannattajille uutta reseptiä: jyrkkää kaartamista vasemmalle. Corbynin kannatusluvuista päätellen paluusta juurille on kova kysyntä.

Tiistai-iltana Corbyn vieraili Southamptonissa, jossa kampanjapaikan iso sali täyttyi viimeistä paikkaa myöten. Tunnelma oli sähköinen. Yleisön joukossa liehui myös punalippu.

"Olen jo äänestänyt Corbynia labourin uudeksi puheenjohtajaksi. Hän on oikea sosialisti, mikä on hienoa", Portsmouthista kotoisin oleva Stephen Gorman kertoo ennen show'n alkua.

Gorman pitää siitä, että Corbyn haluaa rautatiet ja energiayhtiöt takaisin valtion omistukseen. Corbynin tavoin hänkin vastusti aikoinaan Irakin sotaa ja nyt valtiontalouden säästökuuria.

Äkkiä yleisö kohahtaa ja kimpoaa jaloilleen. Alkaa hurja taputus. Corbyn on lavalla.

Puhujana Corbyn ei ole erityisen ihmeellinen, ei ainakaan brittiläisellä mittarilla. Esityksen alku menee luennoiden. Saksille olisi ollut käyttöä.

Mutta sitten Corbyn pääsee vauhtiin.

"Meidän kampanjaamme eivät rahoita suuryhtiöt", hän heittää, ja yleisö palkitsee puhujan jättiaplodein.

"Meidän on muutettava politiikantekoa entistä avoimemmaksi ja demokraattiseksi", Corbyn vaatii, ja yleisö villiintyy.

"Valtion tehtävä ei ole vain tasata menoja ja tuloja vaan taata, että kaikilla on sitä, mitä he tarvitsevat", Corbyn lupaa, ja yleisö huutaa mukana.

"Konservatiivihallitus tietää kaiken hinnan, mutta ei minkään arvoa", hän sivaltaa, ja salissa ollaan selvästi samaa mieltä.

Mark Earthy
Jeremy Corbynin kannattajissa on paljon nuoria. Richard Thanki (vas.), Jessica Garner, Will Scott-Hartney ja Ellie Sangwine-Shirley pitivät hyvänä sitä, että Corbyn siirtäisi labourin politiikkaa vasemmalle. Nelikon mielestä Corbynin puhe oli erinomainen.
Jeremy Corbynin kannattajissa on paljon nuoria. Richard Thanki (vas.), Jessica Garner, Will Scott-Hartney ja Ellie Sangwine-Shirley pitivät hyvänä sitä, että Corbyn siirtäisi labourin politiikkaa vasemmalle. Nelikon mielestä Corbynin puhe oli erinomainen.

Corbynin piti olla alun perin pelkkä täyte-ehdokas työväenpuolueen johtajakisassa. Kesän aikana entisen ay-aktiivin ja yli 30 vuotta kansanedustajana toimineen Corbynin suosio on kuitenkin räjähtänyt.

Muut puheenjohtajaehdokkaat eli keskitien Yvette Cooper ja Andy Burnham sekä oikealle kallistuva Liz Kendall tuntuvat Corbynin rinnalla värittömiltä.

Myös media keskittyy nyt Corbyniin. Valtalehdistön tuomio on ollut jyrkkä: Corbyn nähdään työväenpuolueen hajottajana. Hänen mahdollisuuksiaan viedä labour vaalivoittoon 2020 pidetään mitättöminä.

"Media on lyönyt Corbyniin äärivasemmistolaisen leiman. Siksi halusin tulla tänne kuulemaan itse, mitä hän oikein sanoo", lähellä asuva Frances Derham kertoo. Samaa mieltä on aviomies Richard Derham.

Minkä sortin sosialisti Corbyn sitten on?

"Minulle on sanottu ohjelmastani, että olen äärivasemmistolainen. Kun puhun saksalaisten kanssa, he sanovat, että me olemme tehneet vastaavaa itse jo vuosia", Corbyn ilmoitti Southamptonissa.

Corbyn haluaa lopettaa valtion säästökuurin ja julkisen sektorin kutistamisen. Hän perustaisi kansallisen investointipankin, joka alkaisi rahoittaa infrastruktuuria. Suuryritykset ja pankit on määrä panna entistä tiukempaan valvontaan. Naisten, nuorten, vähemmistöjen sekä mielenterveysongelmaisten asemaa on määrä parantaa.

Ulkopolitiikan Corbyn panisi uusiksi, mikä olisi iso muutos entiseen. Britannian ulkopolitiikkaan ei yleensä vaikuta se, onko vallassa konservatiivit vai labour.

"Irakin kaltaisiin Yhdysvaltain johtamiin sotiin ei enää lähdetä, vaan ihmisoikeudet ja ympäristö ovat etusijalla", hän sanoi.

Britanniassa erityisen kiistanalainen kysymys on Corbynin palestiinalaissympatiat ja Israelin-vastaisuus.

Southamptonissa Corbyn toisti vanhat näkemyksensä: Palestiina pitää tunnistaa ja Israelin täytyy lopettaa siirtokuntien rakentaminen.

"Palestiinalaiset ovat hyvin koulutettuja   jos he eivät voi tehdä työtä tai matkustaa, tulee heistä hyvin vihaisia."

Corbynin esiintymisen jälkeen paikalta poistuu pöllähtäneen oloinen yleisö. Miltä mies vaikutti, onko hänestä johtamaan labouria?

"Hyvin vaikuttava. Ei mitään ay-jargonia", Richard Derham sanoi.

"Corbynin Britannia on juuri sellainen, jossa haluan elää", Frances Derham kertoi.

Joukko paikallisesta yliopistosta valmistuneita nuoria oli myös innoissaan Corbynista. Kaikki äänestivät viime vaaleissa vihreitä, mutta nyt Corbynin labour tuntuu juuri oikealta.

"Aito ja rehellinen. Puhetta eivät olleet pr-ihmiset kirjoittaneet", Ellie Sangwine-Shirley sanoi.

Corbynissa on selvästi karismaa. Mutta kantaako se labourin johtoon – pääministeriydestä puhumattakaan? Se on jo toinen juttu.

Mielipidemittaukset menivät pahasti pieleen jo toukokuun vaaleissa. Mutta vaikka Corbynista ei tulisi oppositiojohtajaa, niin ainakin hänestä on tullut kaikkien tuntema ilmiö.

Annamari Sipilä HS
Southampton

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat