Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi tehostaa terrorisminvastaisia toimia

Hallitus haluaa antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet verkkovalvontaan

Ulkomaat
 

Ruotsin hallitus esitteli perjantaina uuden terrorisminvastaisen strategiansa. Strategia sisältää sekä ennalta ehkäiseviä toimia että terrorismin torjuntaan ja siitä rankaisuun liittyviä lakihankkeita.

Hallitus aikoo muun muassa kriminalisoida terrorismikoulutukseen osallistumisen ja terroristimatkojen organisoinnin sekä varojen keräämisen terroristeille tai terrorismiorganisaatioille. Lisäksi se aikoo esimerkiksi kiristää passilainsäädäntöään siten, ettei uusia passeja saisi yhtä helposti kuin nykyisin.

Useat strategian ehdotukset on esitelty julkisuudessa jo aiemmin. Sisäministeri Anders Ygeman puhui perjantaina lehdistötilaisuudessa myös vasta harkintavaiheessa olevista keinoista.

Hallitus haluaa muun muassa selvittää, voidaanko viranomaisille antaa entistä suuremmat mahdollisuudet salaisten pakkokeinojen käyttöön, käytännössä esimerkiksi erilaiseen verkkovalvontaan. "Salaiset valvontakeinot, kuten puhelinkuuntelu, ovat nykyisin yhä tehottomampia. Yhä harvemmat kommunikoivat tavallisilla puhelimilla, ja yhä useammat valitsevat aivan muita alustoja. Erilaiset salaustekniikat ovat tavallisia. Emme voi hyväksyä, että poliisin ja turvallisuuspoliisin toimintakyky rapautuu teknisen kehityksen vuoksi."

Turvallisuuspoliisi Säpo arvioi, että ainakin 150 ja mahdollisesti 300 on matkustanut Ruotsista sotimaan terroristijärjestöjen riveissä. Kolmenkymmenen on vahvistettu kuolleen terroristimatkoilla. Terrorismin uhkataso on ollut Ruotsissa kohotetulla tasolla vuodesta 2010 alkaen.

Hitaus puuttua terrorismintorjuntaan on saanut osin arvostelua.

Muun muassa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun pitkäaikainen terrorismitutkija Magnus Ranstorp on katsonut Ruotsin olevan selvästi jäljessä naapurimaistaan. Uudelle strategialle Ranstorp antaa myönteistä palautetta.

"Verrattuna aiempaan strategiaan tämä on perusteellisempi. Tässä on kokonaisnäkemys ja melko konkreettisia ja strukturoituja ehdotuksia", hän sanoi Dagens Nyheterille.

Ruotsin asianajajaliiton pääsihteeri Anne Ramberg suhtautuu aiempaa laajempiin pakkokeinoihin epäillen.

"Mitä tulee salaiseen verkkovalvontaan, olisi se, mitä ehdotetaan hyvin pitkälle menevää. On mahdollista tunkeutua ihmisten koneille ja seurata ihmisiä reaaliajassa", hän sanoi SVT:lle.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat