Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävalta vaatii kovempia toimia

Kymmenien ruumiiden löytyminen järkytti itävaltalaisia

Ulkomaat
 
Heinz-Peter Bader Reuters
Kuorma-auto, josta oli löytynyt yli 70 siirtolaisen ruumiit, näkyi taustalla, kun poliisit ja ruumisautojen kuljettajat keskustelivat Nickelsdorfin kylässä Itävallassa perjantaina.
Kuorma-auto, josta oli löytynyt yli 70 siirtolaisen ruumiit, näkyi taustalla, kun poliisit ja ruumisautojen kuljettajat keskustelivat Nickelsdorfin kylässä Itävallassa perjantaina. Kuva: Heinz-Peter Bader Reuters

Torstai-iltana paljastunut ihmissalakuljetustapaus järkytti Itävaltaa laajasti perjantaina. Reaktiona tapahtumiin moni peräänkuulutti laajempaa kansainvälistä vastuuta ja uusia ratkaisuja, jotta pakolaiskriisi ja sen luoma ihmissalakuljetusongelma voitaisiin ratkaista.

Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner vaati yleisradioyhtiö ORF:n haastattelussa muun muassa erillisiä vastaanottokeskuksia EU:n ulkorajoille, mikä vähentäisi salakuljetusta EU:n sisällä. EU:n tulisi myös luoda sotaa pakeneville laillisia reittejä päästä unionin alueelle, hän sanoi. Tällä hetkellä heidät käytännössä pakotetaan turvautumaan salakuljettajien apuun.

Itävaltalaisen päivälehden Standardin päätoimittaja Alexandra Föderl-Schmid vaati niin ikään EU-mailta uusien konkreettisten keinojen käyttöönottoa ja turvallisia reittejä EU:hun.

EU-maiden tulisi alkaa sallia sotaa pakenevien hakea turvapaikkaa jo kotimaassaan lähetystössä, mikä vähentäisi tarvetta käyttää salakuljettajien palveluita, hän kirjoitti.

Yhtenä ratkaisuna voisi olla pakolaiskeskusten perustaminen EU:n ulkorajoille, mikä vähentäisi salakuljetusta EU:n sisällä. Näiden ei kuitenkaan pitäisi olla jäsenmaiden vastuulla, vaan EU:n pitää toimia yhdessä ratkaisujen löytämiseksi.

Kuriren-lehden pääkirjoitustoimittaja Helmut Brandstätter vaati puolestaan myös YK:lta yhä voimakkaampia toimia. Turvallisuusneuvostossa, missä EU-mailla on kaksi pysyvää jäsentä, Ranska ja Britannia, pitäisi käydä keskustelua sotilaallisista toimista terroristijärjestö Isisiä vastaan, hän kirjoitti.

Sosiaalisessa mediassa sisäministeri Mikl-Leiter sai kovaa arvostelua siitä, ettei ongelmiin ole tartuttu jo aiemmin. Jotkut vaativat hänen eroaan. Moni vaati myös rajatarkastusten kiristämistä.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat