Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi määräsi venäläisen matkustuskieltoon

Oppositiojohtaja Vasili Popov yllättyi pidätyksestään

Ulkomaat
 
Vasili Popov
Vasili Popov

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi Venäjältä Suomeen paenneen oppositiojohtaja Vasili Popovin matkustuskieltoon perjantaina.

"Minut pidätettiin torstaina Venäjän kautta tulleen Interpolin etsintäkuulutuksen jälkeen", vapauteen perjantaina päässyt Popov kertoi HS:lle puhelimitse Joensuusta.

Popovin mukaan rikospoliisi esitti häntä vangittavaksi, mutta käräjäoikeus päätti määrätä hänet vain matkustuskieltoon. Hänen tulee ilmoittautua poliisille kahdesti viikossa.

"Minulle kerrottiin, että yleensä tällaisissa tapauksissa henkilöä ei päästetä vapaaksi ennen tutkinnan päättymistä, mutta minun kohdallani varmaankin tehtiin poikkeus, koska olin itse aktiivisesti yhteydessä poliisiin ja kerroin Interpolin etsivän minua."

Seuraavaksi Suomi odottaa Venäjän vahvistusta luovutuspyynnöstä, minkä jälkeen Popovin mukaan Suomi selvittää, onko rikosepäilyille katetta.

"Venäjällä ei ole mitään todisteita minua vastaan. En usko, että minua luovutetaan", hän toteaa.

Liikemies Popov johtaa oppositiopuolue Jablokon paikallisosastoa Venäjän Karjalassa. Merkittävä liike-elämän vaikuttaja tunnetaan kauppaketju Lentorgin omistajana. Popov jatkaa poliittista työtään ja liiketoimiaan Suomesta käsin.

Hän pakeni keväällä Suomeen ja on asunut Joensuussa sen jälkeen, kun häntä vastaan käynnistettiin Petroskoissa rikostutkinta. Venäjällä häntä epäillään petoksesta kiinteistökaupan yhteydessä ja 10 miljoonan ruplan (nykykurssilla 132 000 euron) tappion aiheuttamisesta Petroskoin kaupungille.

Popoville pidätys Joensuussa tuli yllätyksenä. "Ennakkotietoni oli, että kukaan ei aio pidättää minua, koska olen tehnyt koko ajan yhteistyötä viranomaisten kanssa."

Hän kehuu suomalaisen oikeuslaitoksen riippumattomuutta. "Näkee, että päätös oli itsenäinen. Jos Venäjällä poliisi olisi esittänyt vangitsemista, oikeus olisi varmasti tehnyt myötäilevän päätöksen."

Myös Popovin vaimoa Anastasija Kravtšukia epäillään petoksesta saman kaupan yhteydessä. Siksi vaimo on Petroskoissa eikä pääse Suomeen, mutta lapset ovat nytkin tapaamassa isäänsä Joensuussa.

"Heille kerroin, että kävin työmatkalla", Popov kertoo pidätyksestään.

Popov itse sanoo olevansa syytön ja väittää, että rikosjutun takana on Karjalan päämies Aleksandr Hudilainen ja muu Karjalan johto.

Hudilaisella on avoin konflikti Jablokon listoilta valitun Petroskoin pormestarin Galina Širšinan kanssa. Monia Hudilaisen arvostelijoita vastaan on aloitettu talousrikostutkintoja ja osa heistä on istunut jo kuukausia tutkintavankeudessa.

Suomessa käräjäoikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat