Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakuljettajat rahastavat siirtolaiskriisillä

Pakolaistulva on lisännyt ihmissalakuljettajien määrää. Jotkut voivat ansaita miljoonia.

Ulkomaat
 
Poliisi kuorma-autoon kuolleista siirtolaisista: Autosta valui verta
Poliisi kuorma-autoon kuolleista siirtolaisista: Autosta valui verta
Valkoisiin suojapukuihin pukeutuneet poliisit tutkivat valtatieltä löytynyttä kuorma-autoa, jonka sisällä on kymmenittäin kuolleita siirtolaisia Itävallassa lähellä Unkarin rajaa. Poliisin tiedottaja kertoo, mitä auton löytäneet poliisit kohtasivat. (Kuva: Reuters, leikkaus: Heidi Lämsä HS)

Itävallassa moottoritielle hylätystä kuorma-autosta löytyi torstaina 71 tukehtumalla kuollutta pakolaista, joiden joukossa oli myös neljä lasta. He ovat todennäköisesti syyrialaisia, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Samaan aikaan noin 180 pakolaisen uskotaan kuolleen, kun Libyasta Eurooppaan matkalla ollut laiva upposi. Libyan rannikolle on huuhtoutunut jo 82 ruumista.

Tästä on kyse

 Euroopassa on meneillään pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

 Tänä vuonna Eurooppaan on tullut Välimeren yli jo 300 000 pakolaista ja siirtolaista, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR perjantaina. Viime vuonna heitä oli koko vuonna 219 000.

 Suuri osa heistä tulee Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Poliisi otti rekkakuolemien vuoksi Unkarissa kiinni kolme bulgarialaista ja yhden Afganistanin kansalaisen.

Jäähdytetty auto löytyi torstaina, kun moottoritien valvontatyöntekijä huomasi autosta tihkuvan nesteen. Se tuli mädäntyvistä ruumiista.

Sotaa ja köyhyyttä pakenevat ihmiset ovat synnyttäneet pakolaiskriisin, joka on pahin sitten toisen maailmansodan.

Pakolaiskriisi on tuonut myös muutoksia: salakuljetusta on enemmän.

"Se on kuin mitä tahansa bisnestä. Kun kysyntä kasvaa, vanhat tekijät myyvät enemmän ja alalle ilmestyy uusia yrittäjiä. Salakuljetukseenkin on ilmestynyt rikollisrenkaiden oheen amatöörisalakuljettajia", Trenton yliopiston rikosoikeuden professori Andrea Di Nicola sanoo.

Yli 10 vuotta ihmissalakuljettajia tutkinut professori on haastatellut tusinoittain salakuljettajia ja näiden uhreja – tai "asiakkaita", kuten nämä itse itseään usein kutsuvat.

Alalle on myös ilmestynyt yrittäjiä, jotka vievät ihmiset ainoastaan EU- tai Schengen-maan rajalle asti. Sellaisesta palvelusta maksavat vain todella epätoivoiset ihmiset.

Artikkeliin liittyvät

Aiemmin reitti kulki lähes aina syvälle Eurooppaan. Jos ihminen unelmoi asettuvansa vaikkapa Itävaltaan, on parasta, että hän ilmestyy esiin ensimmäisen kerran vasta siellä.

Jos hänet on jo rekisteröity esimerkiksi Italiaan, Itävalta voi niin sanotun Dublinin sopimuksen perusteella palauttaa hänet sinne.

Unelmakauppiaat. Sillä nimellä Di Nicola kutsuu ihmissalakuljettajia, jotka tuovat ihmisiä Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä Eurooppaan.

"He myyvät ihmiselle unelmaa paremmasta tulevaisuudesta rauhallisessa ja turvallisessa Euroopassa."

Sodan tai vainon keskellä moni on valmis takertumaan unelmaan, vaikka se on kallis ja epävarma.

Niin tekivät luultavasti myös ne 71 ihmistä, jotka kuolivat kylmäkuljetusauton tavaratilaan ja joiden ruumiit löydettiin Itävallasta.

Ihmissalakuljetus on erinomainen bisnes, Di Nicola sanoo.

"Sen kylmäkuljetusauton kaltaisia salakuljetusrekkoja on Euroopassa tuhansia. Jos jokainen maksaa vaikkapa vain tuhat euroa matkastaan Euroopan sisällä, on kuukausitienesteissä helppo päästä kulujenkin jälkeen satoihin tuhansiin euroihin."

Di Nicolan haastattelema pakistanilainen salakuljettaja toi noin 600 pakistanilaista Italiaan vuosittain.

Matka maksoi noin 7 000 euroa ja jatko Italiasta Saksaan tuhat euroa lisää. Salakuljettajalle jäi vuodessa noin kolme miljoonaa euroa käteen.

Mies toi pakistanilaiset Italiaan niin, että italialainen yritys lupasi heille töitä. He saivat työviisumit ja lensivät laillisesti Italiaan.

Päästyään maahan he repivät passinsa ja viisuminsa ja esittivät turvapaikkaa anovia afganistanilaisia.

Ihmiset olivat kotoisin Afganistanin rajalta, joten he puhuivat kieltä ja tunsivat kulttuurin.

Salakuljettajat tekevät paljon yhteistyötä.

Yksi salakuljettaja tai ryhmä heitä hallitsee usein tiettyä osaa reitistä. He tuntevat oman etappinsa maastot täydellisesti. He vievät ihmiset tiettyyn kaupunkiin saakka ja antavat seuraavan salakuljettajan yhteystiedot.

Ihmisiä on vaikeampi salakuljettaa kuin laitonta tavaraa. He tarvitsevat ruokaa, vettä ja ehkä väärennettyjä papereita. Toisaalta ihminen on salakuljettajalle turvallinen vaihtoehto. Jos hän menettää huume- tai aselastin, rikollisliiga saattaa tappaa hänet. Jos ihmiset kuolevat, kukaan tulee harvemmin kyselemään perään.

Rikollisesta toiminnasta ja "asiakkaiden" kuolemista huolimatta salakuljettajat pitävät itseään melko mukavina jamppoina, Di Nicola sanoo.

"He ajattelevat, että kaikki on EU:n ja Euroopan vika. – – He kokevat auttavansa ja palvelevansa ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta voi jäädä kotiseudulleen."

Di Nicolan mukaan myös Eurooppaan pyrkivät ihmiset puolustavat usein salakuljettajiaan: nämähän ovat heille ainoa keino pois sodan jaloista.

Professori peräänkuuluttaa nopeita käytännön toimia. Hän ehdottaa esimerkiksi Turkkiin EU:n yhteisiä keskuksia käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Silloin ei tarvittaisi vaarallista matkaa eikä ihmissalakuljettajia.

Pakolaiskriisin ratkaisu vaatii koko Euroopan kattavaa suunnitelmaa. EU voisi yhdessä asiassa ottaa oppia salakuljettajilta.

"He luottavat toisiinsa ja tekevät saumattomasti yhteistyötä yli valtiorajojen. Siihen ei Eurooppa pysty, ja siksi salakuljetus jatkuu."

Bernadett Szabo
Syyriasta lähtenyt perhe ylitti rajan Serbiasta Unkariin perjantaina Roszken lähellä. Sotaa ja köyhyyttä pakenevat ihmiset ovat synnyttäneet Eurooppaan pakolaiskriisin.
Syyriasta lähtenyt perhe ylitti rajan Serbiasta Unkariin perjantaina Roszken lähellä. Sotaa ja köyhyyttä pakenevat ihmiset ovat synnyttäneet Eurooppaan pakolaiskriisin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat