Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina mainostaa 12 000 sotilaan ja satojen sotilasajoneuvojen paraatia rauhanjuhlana

Suuri sotilasparaati Pekingissä sekoittaa kaupungin ja sisältää viestejä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Damir Sagolj Reuters
Kiinalaiset sotilaat harjoittelivat Pekingissä ensi viikon paraatia varten.
Kiinalaiset sotilaat harjoittelivat Pekingissä ensi viikon paraatia varten. Kuva: Damir Sagolj Reuters

Paraati on viesti rauhasta ja kyvystä rauhan ylläpitoon. Näin ovat kertoneet Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet.

Kiina aikoo ensi torstaina tuoda 12 000 sotilasta, 500 sotilasajoneuvoa sekä 200 lentokonetta tai helikopteria Pekingin Tiananmenin aukiolle valtavaan sotilasparaatiin. Näytillä on esimerkiksi panssarivaunuja, ohjuksia ja hävittäjälentokoneita.

Paraatilla on tarkoitus muistaa Kiinan ja Japanin välisen sodan sekä toisen maailmansodan päättymistä. Tilaisuudella on pitkä ja juhlallinen nimi: Kiinan kansan japanilaisten aggression vastustamisen ja maailman fasisminvastaisen sodan 70-vuotismuistotilaisuus.

Kiina juhlii voittoa Kiinaa miehittäneestä Japanista ensimmäistä kertaa näin näkyvästi. Viime vuosina Pekingissä on ollut sotilasparaateja vain kansallispäivänä, eikä niitäkään ole vuodesta 1984 lähtien järjestetty kuin kolme kertaa.

Paraatiin on panostettu paljon, ja se vaikuttaa pekingiläisten elämään. Jo viime viikonvaihteessa oli katuja suljettuina eri puolilla kaupunkia, kun paraatia harjoiteltiin. Suuria alueita paraatin kulkureitin varrelta suljetaan myös varsinaisena juhlapäivänä. Reitin varrella oleviin taloihin on jaettu ohjeita, joiden mukaan kadun puoleisia ikkunoita ei saa paraatin aikana avata, eikä ikkunoista saa valokuvata.

Tällä viikolla pantiin kiinni tehtaita ja voimalaitoksia Pekingistä ja sen ympäriltä, jotta paraatin aikana olisi puhdas ilma. Samasta syystä on autoilua rajoitettu huomattavasti. Sitä perusteltiin paraatin lisäksi yleisurheilun MM-kisoilla, jotka ovat meneillään Pekingissä.

Massiivista aseiden ja sotajoukkojen esittelyä on kuitenkin hieman vaikea pitää viestinä rauhasta. Sen sijaan paraatiin sisältyy muita viestejä.

Yksi viesteistä sisältyy paraatin ulkomaisten vieraiden listaan. Se kertoo, mitkä maat haluavat kuulua tässä yhteydessä Kiinan kanssa samaan leiriin. Paraatia saapuu katsomaan valtionpäämiehiä 30 maasta. Tulossa on esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Maailmansodan päättyminen lopetti japanilaismiehityksen myös Koreassa, josta Etelä-Koreaa edustaa paraatissa presidentti Park Geun-hye. Pohjois-Koreasta on tulossa diktaattorin sisäpiiriin kuuluva Choe Ryong-hae.

Valtionpäämiesvieraiden joukossa on huomattavan paljon matalan kehitystason maiden edustajia. Esimerkiksi Sudanin presidentti Omar al-Bashir, jota kansainvälinen rikostuomioistuin epäilee sotarikoksista.

Länsimaiden johtajia on sen sijaan tulossa hyvin vähän. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tai Japanin johtoa ei tule. Ainoana EU-maan päämiehenä paraatia katselee Tšekin presidentti Miloš Zeman. Suomea edustaa väliaikainen asiainhoitaja Pekingin-suurlähetystöstä.

Kaikkein selkein viesti on kuitenkin se, että Kiina haluaa alleviivata olevansa maa, jolta löytyy tarvittaessa sotavoimaa. Tämä viesti on suunnattu ehkä ulkomaille kuten Japanille, mutta myös omalle kansalle.

Kansallisen uhon lietsominen on vanha tapa viedä ihmisten ajatuksia pois maan sisäisistä ongelmista. Samalla Kiinan johtajan Xi Jinpingin julkisuuskuvaan tulee lisää henkilökultin vivahdetta, kun hän vastaanottaa joukkonsa Tiananmenilla.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat