Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola kaivaa natsien "kultajunan" esiin

Tykkijunassa saattaa piillä puolalaisilta ryöstettyjä kansallisaarteita, pääkonservaattori toivoo

Ulkomaat
 
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Natsien kultajuna löytyi Puolasta
Legendaarista natsien kultajunaa on etsitty vuoroin Puolan, Tšekin ja Saksan rajaseudulta. Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat vahvistivat keskiviikkona, että juna on paikannettu kaupungin alueelta. Toimittaja: Hannes Nissinen, grafiikka: Next Media.

Puola kaivaa esiin panssaroidun ja tykein varustellun natsijunan Wałbrzychin kaivoskaupungissa, kertoi kansallisten kulttuuriaarteiden pääkonservaattori Piotr Zuchowski lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Lounaispuolalaisessa tunnelissa sijaitsee hänen mukaansa "99,9 prosentin varmuudella" saksalaisjuna, jonka esiin kaivamiseen tarvitaan miinanraivaajien apua räjähdysvaaran vuoksi.

Zuchowski kertoi nähneensä luotettavat ja selkeät kuvat junasta. Ne oli otettu maaperää kuvaavalla tutkalla. Juna on seissyt kätkössään seitsemänkymmentä vuotta toisen maailmansodan lopusta lähtien alasleesialaisessa kaupungissa, hän sanoi.

Kulttuuriministeriö valotti lehdistölle löytöä, josta ei ole vielä annettu kouriintuntuvia todisteita julkisuuteen. Sensaatiomainen uutinen on silti herättänyt valtaisaa kiinnostusta tiedotusvälineissä ja sotahistorian tutkijoissa kautta maailman.

"Näin kuvissa [juna]laiturit sekä tykkejä. Minulla ei ole epäilystä junan olemassaolosta. Mutta sataprosenttinen varmuus saadaan vasta kun löytöpaikalle päästään", Zuchowski ilmoitti.

Hänen mukaansa junan löytäjillä oli myös esittää suullista aikalaistietoa sodan ajalta ainakin yhdeltä henkilöltä. Henkilö oli pääkonservaattorin käsityksen mukaan itse osallistunut junan piilottamiseen ja ilmeisesti välittänyt tiedon ennen kuolemaansa piirtämällä kätköpaikan.

Henkilö voisi siis olla esimerkiksi natsi-Saksan armeijan upseeri, joka osallistui salaisiin operaatioihin alueella aivan sodan lopulla. Saksalaiset lähtivät valtavalla kiireellä Ala-Sleesiasta, kun puna-armeija lähestyi. Vauras kaivosseutu kuului toisen maailmansodan loppumiseen asti Saksalle ja luovutettiin Puolalle rauhanteossa.

Zuchowski sanoi toivovansa, että junalastissa olisi natsien ryöstämiä ja sodassa kadonneita puolalaisia kansallisaarteita. Adolf Hitlerin armeija miehitti Puolan syyskuussa 1939 heti toisen maailmansodan alkajaisiksi.

Junan löytöpaikka pyritään salaamaan mahdollisimman pitkään turvallisuussyistä. Pääkonservaattorin mukaan junaan oli viritetty pommeja ja paikalla oli suuri räjähdysvaara.

Historiaan keskittyvän Odkrywca-aikauslehden toimituksessa kuunneltiin "suuren tunnekuohun vallassa" pääkonservaattorin suorana televisioitua tiedotustilaisuutta, toimittaja Piotr Maszkowski kertoi HS:lle.

"Olemme aivan puulla päähän lyötyjä. Korkea-arvoinen valtion edustaja ei panisi itseään likoon, jos varmat todisteet puuttuisivat", Maszkowski perusteli.

Hänen mukaansa kätköpaikoista ja natsien aarteista on tullut ja mennyt Puolassa satoja huhuja, vihjeitä ja todisteita, joten niihin suhtaudutaan varoen tai pelkällä olankohautuksella.

"Näin ilmiömäistä sodanaikaista piilotettua kohdetta ei ole Euroopassa löydetty 1945 jälkeen."

Poliisi ja armeijan edustajat partioivat perjantaina Wrocławista 70 kilometrin päässä sijaitsevassa Wałbrzychissa, koska kaupunkiin oli saapunut paljon uteliaita, kertoi Puolan yleisradioyhtiö TVP.

TVP:n toimittaja raportoi pöheikössä radan varren töyräällä, jossa kansanhuhun mukaan Wrocławista kultalastissa ajettu juna piilotettiin. Kyseessä on rataosuus 65 kilometriä Wrocławista, saksaksi Breslausta Wałbrzychin, saksalaisittain Waldenburgin suuntaan.

Aarteen houkuttamia amatöörietsijöitä ja toimittajia kuljeksi myös mahtavan, Wałbrzychissa sijaitsevan Ksiazin linnan alueella. Natsit pakottivat läheisen Gross Rosenin keskitysleirin alaosaston vangit kaivamaan oletettuja rautatietunneleita linnan alle salaoperaatiossa 1943 lähtien. Arvioiden mukaan natsien sotilasjunan löytöpaikka voisi sijaita linnankin liepeillä.

Wojtek Jargilo
Natsien kadonnut sotilasjuna saattaa harrastajien mukaan löytyä Wałbrzychissa sijaitsevan Ksiazin linnan liepeiltä.
Natsien kadonnut sotilasjuna saattaa harrastajien mukaan löytyä Wałbrzychissa sijaitsevan Ksiazin linnan liepeiltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat