Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuplaan sulkeutuneet testaavat Mars-asumista

Kansainvälinen testiryhmä saa syödäkseen muun muassa tonnikalaa ja juustojauhetta

Ulkomaat
 
Maria Petterson
Zak Wilson
Testaajat yrittävät asua Havaijille pystytetyssä kuplassa vuoden ajan. Kyseessä on tähän mennessä pisin eristäytymiskokeilu Yhdysvalloissa.
Testaajat yrittävät asua Havaijille pystytetyssä kuplassa vuoden ajan. Kyseessä on tähän mennessä pisin eristäytymiskokeilu Yhdysvalloissa. Kuva: Zak Wilson

Kuusi ihmistä sulkeutui perjantaina iltapäivällä pienen valkoisen kuvun sisään Havaijilla. Kuvun halkaisija on 11 metriä ja korkeus kuusi metriä, eikä sen sisällä ole juurikaan yksityisyyttä saati omaa rauhaa.

Luvassa ei ole myöskään raitista ilmaa eikä tuoretta ruokaa, vaan vuoden herkut koostuvat esimerkiksi säilötystä tonnikalasta ja juustojauheesta. Jos kuvusta haluaa lähteä jaloittelemaan, on päälle kiskottava avaruuspuku.

Ulkona odottaa karu kivikko tulivuoren vieressä – maisema, jota katsoessa on helppo kuvitella ulkoilevansa Marsissa.

Kyseessä on Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasan kokoama tiimi, jonka avulla on tarkoitus tutkia, kuinka ihmiset selviävät pitkiä aikoja pienissä tiloissa.

Kokeilu on osa tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään ihmisen kykyä selvitä Marsissa. Kokeilusta kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kupuun astelivat ranskalainen astrobiologi, saksalainen fyysikko ja neljä yhdysvaltalaista: toimittaja, lentäjä, arkkitehti ja maaperätutkija. Heidän fyysistä ja psyykkistä terveyttään valvotaan tarkasti.

Myös kaikki yhteydenpito läheisiin hoituu "lennonjohdon" kautta. Kaikissa yhteydenotoissa on 20 minuutin viive – sama, joka viesteillä kestää kulkea Marsista Maahan.

Nasa on aiemmin tehnyt kokeet, jossa ihmiset elävät samantyyppisissä, avaruusmatkailua simuloivissa olosuhteissa neljän ja kahdeksan kuukauden ajan.

"Olemme oppineet, että riitoja ei oikeastaan voi välttää. Niitä syntyy pitkillä tehtävillä, vaikka kyseessä olisivat maailman ammattitaitoisimmat ihmiset", sanoi tutkija Kim Binsted BBC:lle.

Venäjällä tehtiin vuosina 2010–2011 koe, jossa ihmiset asuivat Marsin matkaa simuloivissa olosuhteissa 520 päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat