Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä turvaa pakolaisen matkaa

Älypuhelinten karttasovellukset voivat pelastaa hengen vaarallisilla reiteillä

Ulkomaat
 
Kotinsa jättäneet Balkanilla: Kännykät pelastavat henkiä
Kotinsa jättäneet Balkanilla: Kännykät pelastavat henkiä
HSTV tapasi Serbian ja Makedonian rajalla pakolaisia ja YK:n pakolaisjärjestön edustajan, jotka kertoivat, että älypuhelimet ovat erittäin tärkeä väline, jolla vaaralliset matkat uskalletaan ja voidaan taittaa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen.

Parikymppinen nuorimies näyttää iloisena kännykkäänsä, jossa on avoinna kaksi ruutua. Toinen näyttää hänen omia kasvojaan, toisella ruudulla on vanhempi nainen.

"My mama!" hän huudahtaa innoissaan.

Fakta

Kymmenettuhannet pyrkivät EU-maihin

 70 000 siirtolaista ylitti EU:n rajan kesäkuussa.

 107 500 siirtolaista ylitti EU:n rajan heinäkuussa.

 340 000 siirtolaista ylitti EU:n rajan tammi–heinäkuussa.

 160 000 siirtolaista on rantautunut Kreikkaan kuluvan vuoden aikana.

 Vuosien 2000–2015 aikana noin 30 500 siirtolaisen arvioidaan kuolleen pakomatkallaan.

Siinä hän kävellä tallustaa pitkin pölyistä tietä Balkanilla. Hän on lähtenyt karkuun Syyrian vuosia jatkunutta sotaa ja yrittää kymmenientuhansien muiden ihmisten tavoin saada turvapaikan Euroopasta.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on kutsunut hänenlaisiaan pakolaisia "iPhone-miehiksi". Sillä hän tarkoittaa, että Eurooppaan pakenevat ihmiset ovat jonkinlaisia "elintasosurffareita", kuten Halla-ahon puoluetoveri Riikka Slunga-Poutsalo samoja ihmisiä nimitteli.

Kreikassa, Makedoniassa, Serbiassa ja Unkarissa näkemieni pakolaisten perusteella voin kertoa, että "iPhone-miehet" on ontuva nimitys, koska laadukasta amerikkalaispuhelinta ei täällä juurikaan näe. En ole nähnyt niitä yhdelläkään tuhansista näkemistäni pakolaisista.

Yleisin älypuhelin on Samsung, etenkin syyrialaisten keskuudessa.

Pakolaiset ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajat kertovat myös, että älypuhelimet eivät ole heille elintason merkki, vaan hengissä säilymisen väline.

"Ilman kännyköitä olisimme hukassa, emme tietäisi mistään mitään", toteaa 29-vuotias irakilainen Osama Ibrahim Serbian ja Makedonian rajalla Presevon kaupungissa.

Ibrahimin mukaan pakolaiset kutsuvat matkaansa Eurooppaan kuoleman matkaksi, koska niin moni on menehtynyt merionnettomuuksissa ja väkivaltaisuuksissa. Hänen mukaansa älypuhelimet kuitenkin vähentävät riskejä.

"Uskon, että kännykät ovat pelastaneet henkemme", Ibrahim sanoo.

UNHCR:n kenttävirkailija Niklas Stoerup Agerup kertoo, että pakolaiset käyttävät innokkaasti erilaisia karttasovelluksia, joilla vältetään vaarallisimmat reitit. Suuressa suosiossa on MAPS.ME-niminen kartanlatauspalvelu, joka näyttää sijainnin, vaikka kännykässä ei ole verkkoyhteyttä.

Syyriasta paennut, tietokoneinsinööriksi opiskellut Ahmad Alnagar, 21, sanoo, että sosiaalisen median suosikkipalvelut Facebook ja Whatsapp ovat täynnä ihmisiä ja ryhmiä, jotka neuvovat pakolaisia matkoillaan. Nämä ilmaiseksi neuvojaan jakavat ihmiset syövät ihmissalakuljettajien töitä.

Facebookissa on esimerkiksi ryhmä nimeltään Kuinka salakuljetat itsesi ilmaiseksi Eurooppaan ilman ihmissalakuljettajia. Alnagarin mukaan foorumeilta saa myös tärkeitä vinkkejä juridiikasta, jonka turvapaikanhakijat Euroopassa kohtaavat.

"Ongelma on vain se, että asiat muuttuvat koko ajan. Minulle sanottiin, että Makedoniassa on ongelmia, mutta Serbiassa ei. Mutta olikin päinvastoin", hän kertoo turhautuneena Presevossa, jossa serbipoliisit tuuppivat ja sättivät kaoottisiin jonoihin asettautuneita pakolaisia.

Vaikka kännykät ovat sovelluksia pullollaan, tärkein käyttötapa on pysyä yhteydessä kotiväkeen. Sotaa käyvissä maissa kotiväki ei välttämättä asu kotona, koska sitä ei välttämättä ole enää jäljellä.

Syyrialaisnainen esimerkiksi kertoo, että toinen hänen veljistään asuu Yhdysvalloissa ja toinen Venäjällä. Vuosiin ei ole nähty, paitsi älypuhelimen ruudulla.

YK:n pakolaisjärjestön kenttävirkailija Leonelli Lorenzo suhtautuu ihmetyksellä Jussi Halla-ahon käyttämään iPhone-miehet-leimaan.

"He ovat ihmisiä niin kuin mekin. Ja jos me käytämme iPhonea, niin mekin olemme iPhone-miehiä", hän toteaa.

Lorenzon mukaan kännykät ovat todellisia tietopankkeja pakolaisille. Niihin ladataan karttojen lisäksi hätänumeroita ja tietoja siitä, miten minkäkin maan viranomaisten kanssa tulee toimia.

Niillä myös tiedustellaan hintoja ja yritetään välttyä vedätykseltä.

"Kun ihmiset tulevat uuteen paikkaan, on tärkeää tietää, maksaako banaani euron kilolta vai kappaleelta. Pakolaiskriisit johtavat usein hintojen nousuun", hän kertoo.

UNHCR:n kenttävirkailija Agerupin mukaan maailmanjärjestö ei tee päätelmiä ihmisten hädästä sen mukaan, mikä puhelin heillä on taskussaan.

"Me kohtaamme ihmisiä, jotka pakenevat sotaa. Me autamme heitä, olipa heillä iPhonet, älypuhelimet tai iPadit. Se ei kerro mitään siitä, tarvitsevatko he kansainvälistä suojelua", Agerup sanoo.

Pekka Mykkänen HS
Presevo

Pekka Mykkänen
Presevossa puhelimeensa puhunut irakilainen Osama Ibrahim sanoo, että ilman kännykkää hän olisi pulassa.
Presevossa puhelimeensa puhunut irakilainen Osama Ibrahim sanoo, että ilman kännykkää hän olisi pulassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat