Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopiasta tuli kovan kehityksen maa – Tampereen mies johtaa talousihmettä

Köyhän maan talous kasvaa nyt maailman nopeinta vauhtia. Pääministeri Hailemariam Desalegn on saanut oppia Tampereella.

Ulkomaat
 
Vankilasta vapautunut toimittaja arvostelee Etiopian hallitusta
Vankilasta vapautunut toimittaja arvostelee Etiopian hallitusta
Etiopialainen toimittaja Reeyot Alemu joutui vankilaan kriittisten lehtiartikkeleiden vuoksi. Vapauduttuaan hän antoi HS:lle haastattelun Addis Abebassa. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl

Nyt on tainnut Tampereen miehelle käydä nolosti. Isossa julisteessa keskellä pääkaupunkia hän julistaa, että hallitus aikoo lopettaa kerjäämisen ja kadulla asumisen.

Mutta aivan julisteen edessä, kostealla nurmikolla, nukkuu ihmisiä resuisissa vaateissa.

Häpäsy! sanottiin Tampereella 1990-luvun alussa.

Silloin Tampereella opiskeli myös julisteen mies, Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn. Etiopialaiseen tapaan hänestä on kunnioittavaa puhua etunimellä Hailemariam

Mitä mieltä ihmiset mahtavat olla Hailemariamin tyhjistä lupauksista?

"Itse asiassa", sanoo nurmella pötköttävä Anwar Ahmed. "En minä ole koditon."

Ahmed sanoo vain huilaavansa ennen kuin lähtee taas etsimään päiväkeikkaa Addis Abeban rakennustyömailta. Ja niitähän riittää: joka puolella rakennetaan uusia asuntoja, teitä, toimistotaloja ja hotelleja.

"Kun on töitä, asiat ovat ihan hyvin", Ahmed sanoo.

Etiopia.

Sehän on se Afrikan maa, jossa... on maailman nopein talouskasvu!

Maailmanpankki sanoo kansantalouden kasvaneen yli 10 prosenttia vuodessa kymmenen viime vuoden ajan. Se vauhti päihittää Kiinan ja Intian ja monen muun talousihmeeksi kutsutun maan.

Toki lähtötaso on matala. Etiopia on yhä maailman köyhimpiä maita. Maan omalla asteikolla köyhäksi lasketaan, jos elää puolella eurolla päivässä.

Kymmenen vuotta sitten köyhyysrajan alla eli 40 prosenttia kansasta, nyt alle 25 prosenttia.

Rakennusmies Anwar Ahmed huilasi nurmikolla ennen päivän työnhakua. Taustalla julisteessa oikealla on pääministeri Hailemariam Desalegn.
Rakennusmies Anwar Ahmed huilasi nurmikolla ennen päivän työnhakua. Taustalla julisteessa oikealla on pääministeri Hailemariam Desalegn.

Ja raha liikkuu. Kiinan lisäksi Etiopiaan investoivat erityisesti Intia, Turkki ja Ruotsi. Uusia yrityksiä, teollisuuspuistoja ja tuotantoa syntyy niin, että Etiopiaan tullaan nyt toiselta puolen maailmaa.

"Tulin tekemään rahaa. Täällä on paljon työmahdollisuuksia", sanoo kiinalainen työnjohtaja Liu Xiangjian.

Artikkeliin liittyvät

Liun matala lätsä suojaa häntä tihkusateelta. Vieressä etiopialaiset työmiehet hitsaavat silmiään siristäen. Suojalaseja ei ole. Liun porukka rakentaa Addis Abebaan uutta kevytraitiotielinjaa, jonka pitäisi helpottaa suurkaupungin yhä pahenevia ruuhkia.

Hanke on niin tärkeä, että kun Kiinan pääministeri Li Keqiang vieraili viime vuonna Etiopiassa, pääministeri Hailemariam tuli hänen kanssaan tänne valokuvaa varten. Johtajat kiinnittivät yhdessä pultin rautatiehen.

Se oli kuin yhteistyön sinetti. Etiopiassa kiinalaisia on joka puolella: pankkeja, tehtaita, rakennustyömaita. Itse asiassa koko Etiopian kehitysmalli – valtiojohtoinen kapitalismi – on Kiinasta.

Kovaan seuraan on Tampereen mies päätynyt. Se hämmästyttää entisiä suomalaistuttuja Hervannasta. Monille jäi teekkari Hailemariamista mieleen vain vakava suhtautuminen opintoihin.

"Tuohon aikaan ei minun havaintojeni mukaan miehellä ollut vielä minkäänlaisia poliittisia intohimoja tai poliittisia aktiviteetteja. Hän oli ahkera ja erityisen tunnollinen puurtaja opinnoissaan", kertoo Osmo Seppälä, joka työskenteli vesitekniikan kurssinjohtajana Tampereen teknillisessä korkeakoulussa.

Vuonna 1992 valmistuneessa diplomityössään Hailemariam tutki lietteen kulkuprosessia kunnallisessa jätevedenpuhdistuksessa.

Etiopiaan palattuaan hän työskenteli tutkijana ennen kuin meni politiikkaan. Hän eteni ulkoministeriksi. Ja kun pitkäaikainen pääministeri Meles Zenawi kuoli vuonna 2012, Hailemariam nousi hänen paikalleen.

Arvostelijoiden mielestä hän johtaa diktatuuria.

Toimittaja Reeyot Alemu joutui yli neljäksi vuodeksi vankilaan arvosteltuaan hallitusta.
Toimittaja Reeyot Alemu joutui yli neljäksi vuodeksi vankilaan arvosteltuaan hallitusta.

Toimittaja Reeyot Alemu oli 31-vuotias, kun hän joutui vankilaan. Hänet tuomittiin 14 vuodeksi, mutta kärsi tuomiota lopulta neljä vuotta ja 17 päivää. Lähes puolet ajasta Alemua pidettiin eristyksessä. Häntä ei päästetty lääkäriin. Lähiomaiset eivät saaneet vierailla.

Alemun ja muiden vangittujen toimittajien kohtalo herätti kesällä suurta huomiota maailmalla. Hieman ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Etiopiassa, Alemu ja viisi muuta toimittajaa vapautettiin ilman selityksiä.

"En pyytänyt armahdusta", Alemu sanoo kahvilassa Addis Abebassa. "Se olisi tarkoittanut tunnustusta, ja minä olen syytön. Arvostelin hallitusta. Se ei ole rikos."

Kahvilassa soi amerikkalainen poppi liian kovaa. Viherkasvit kukoistavat. Alemu arvelee, että joku turvallisuuspalvelusta tarkkailee häntä kahvilassakin. Haastattelu HS:n kanssa voi johtaa ongelmiin, mutta Alemu ei halua vaieta.

Alemu tuomittiin terroristilakien nojalla, kuten moni muukin Etiopiassa vangittu toimittaja. Hailemariamin hallitus kutsuu ulkomailla toimivaa oppositioryhmää terroristeiksi.

"Jos liittyy tähän verkostoon ja yrittää ryhtyä blogikirjoittajaksi, turha luulla, että pääsee pakoon Etiopian hallitusta", Hailemariam varoitti viime vuonna.

Toimittaja Alemu kuitenkin sanoo, että hänen kuulustelijansa eivät kyselleet terrorismista vaan hänen lehtikirjoituksistaan. Yksi käsitteli valtavaan patohankkeeseen liittyviä väestön pakkosiirtoja. Toisissa puhuttiin oppositiopoliitikkojen ahdistelusta ja ihmisoikeusrikkeistä.

"On selvää, että minut vangittiin sanojeni takia", Alemu sanoo.

Hänen mukaansa monet etiopialaistoimittajat hakeutuvat kirjoittamaan blogeihin tai ulkomaisiin julkaisuihin, koska hallitus kontrolloi suurinta osaa kotimaista mediaa.

Jukka Gröndahl HS
Etiopialainen Debala Deme rakentaa kaupunkirataa Addis Abeban keskustassa yhdessä kiinalaisten kanssa.
Etiopialainen Debala Deme rakentaa kaupunkirataa Addis Abeban keskustassa yhdessä kiinalaisten kanssa.

Brook Feredy kokeili kuulokkeita uudessa elektroniikkakaupassa Addis Abeban keskustassa.
Brook Feredy kokeili kuulokkeita uudessa elektroniikkakaupassa Addis Abeban keskustassa.

Ihmisten vaientaminen ei näy toimeliaassa katukuvassa. Ei ole sotilaita marssimassa, ei poliiseja komentamassa. Etiopian autoritäärinen hallinto jahtaa vastustajiaan kulisseissa. Se on ostanut kiinalaiselta ZTE-yhtiöltä teknologiaa, joka mahdollistaa puhelinten, sähköpostien ja muun viestinnän tarkan valvonnan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportissaan.

Toimittaja Alemun mukaan häirinnän ja pelottelun kohteena eivät ole vain oppositiopoliitikot, toimittajat ja kansalaisaktivistit vaan myös näiden perheet. Alemun sisko on hakenut useasti töitä, ja aina turvallisuuspalvelu on mennyt työantajan pakeille.

"Ne käskevät, että älkää palkatko tätä naista, hän on terroristin sisko. Ne yrittävät tehdä koko perheen elämän vaikeaksi", Alemu sanoo.

Samaa keinoa käyttää Kiinan salainen poliisi.

Etiopialla on pitkä historia kovasta keskusjohtoisesta hallinnosta. Valtapuolue Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen rintama (EPRDF) on hallinnut liittolaistensa kanssa vuodesta 1991.

Kun Hailemariam nousi pääministeriksi, parlamentissa oli yksi opposition edustaja. Viime kevään vaaleissa hänkin menetti paikkansa.

Tampereen miestä ei ikävä kyllä saa vastaamaan arvosteluun. HS:n haastattelupyyntö eteni Hailemariamin esikunnassa, kunnes yllättäen tuli tieto: pääministeri matkusti ulkomaille, eikä voida kertoa, minne.

Pian se selvisi uutisista. Naapurimaa Etelä-Sudanin sisällissodan päättämiseksi allekirjoitettiin tällä viikolla rauhansopimus. Hervannan tunnollisella ja ahkeralla miehellä oli siinä iso ansio.

Etiopian naapureita ovat myös ääriliike al-Shabaabia vastaan sotiva Somalia ja Eritrean diktatuuri. Etiopia on vakauden saareke levottomalla alueella.

Tätä Hailemariam on käyttänyt myös perusteluna autoritaarisille otteille. Pitää tasapainoilla "vakauden ja ihmisten vapauden välillä", hän sanoi viime vuonna.

Ulkomaailmalle Etiopia on ongelma: kehuako talouskehitystä vai arvostella ihmisoikeusloukkauksia. Kiinasta tuttu tilanne.

Suomi tukee Etiopiaa kehitysavulla, mutta pitää silmällä hallinnon ihmisoikeusrikkeitä. Muutama vuosi sitten apua leikattiin, kun Etiopia oli laittanut vankilaan myös kaksi ruotsalaistoimittajaa.

Damiso Badasa hitsasi kevytrautatien rakennustyömaalla Addis Abebassa.
Damiso Badasa hitsasi kevytrautatien rakennustyömaalla Addis Abebassa.

Tarvitaan lehmänlantaa, heinää ja savea. Niistä syntyy tukeva mökki. Se on perusasumus Etiopian maaseudulla, jossa elää suurin osa noin 95 miljoonasta asukkaasta. Tänäkin vuonna osa maaseudun väestöstä tarvitsee ruoka-apua selviytyäkseen.

Muuttoliike on kaupunkeihin. Addis Abeban laitamilla nousee uusia perusasumuksia, siistejä kerrostaloja vieri vieressä. Ne ovat valtion tukiasuntoja uusille kaupunkilaisille. Kuin Hervanta toisensa jälkeen.

Vielä etäämmällä on kolkka sellaista Etiopiaa, jota ei todeksi uskoisi.

Asuinalueen nimi on Country Club, ja sitä ympäröivät muurit ja vartijat. Alueen omakotitalot ovat valtavia kivilinnoja. Edustalla seisovat pylväät, sisällä on marmorilattiaa, poreallas ja useita makuuhuoneita, joissa on koristereunukset katossa.

"Eikös tämä ole ihan kiva?" sanoo asuntoesittelyyn tullut Aster Ayele. "Ajattelin ostaa."

Asunto maksaa 8,7 miljoonaa birriä, noin 380 000 euroa.

Ayele perheineen aikoo palata kotiin Etiopiaan Yhdysvalloista.

"Täällä on nyt paljon mahdollisuuksia."

Ennen Etiopiasta lähdettiin joukolla. Pakoon nälkää, vainoa, kurjuutta. Kansa hajosi maailmalle. Sanotaan, että etiopialaisia lääkäreitä on enemmän Amerikassa kuin Etiopiassa.

On lähtijöitä vieläkin, mutta iso muuttoliike on toiseen suuntaan. Maailmalla asuneita etiopialaisia palaa kotiin, rahojen kanssa.

Country Clubin luksusalueelle valmistuu yhteensä 2 200 taloa. Lisäksi rakennetaan asukkaiden oma sairaala, luomutila, uima-altaita, 18-reikäinen golfkenttä ja Afrikan suurin ostoskeskus, jottei Etiopian uusrikkaiden enää tarvitse lähteä Dubaihin ja Nairobiin shoppailemaan.

Luksustaloja menee kaupaksi noin joka toinen päivä, sanoo Country Clubin toimitusjohtaja Tedros Messele. Täällä liikkuu yksityinen raha.

"Monet ostajistamme ovat vaurastuneet, koska heillä on valtion hankkeisiin liittyviä liiketoimia", Messele sanoo.

Niin pääministeri Hailemariamin valtiojohtoinen kapitalismi pyörii. Valtion investoinnit luovat kysyntää, mikä luo uutta yksityistä liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Toimitusjohtaja Messele on tyytyväinen Tampereen miehen hallintoon.

"Kun maalla menee hyvin, meidän bisneksemme sujuu hyvin."

Aster Ayele mustassa takissa tuli perheensä kanssa ostamaan taloa Country Club -luksusalueelta.
Aster Ayele mustassa takissa tuli perheensä kanssa ostamaan taloa Country Club -luksusalueelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat