Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiden tähden jihad houkuttelee nuoria

Terroristijärjestö Isis mainostaa videoissaan luksuselämää järjestön suojissa

Ulkomaat
 
Isisin Twitteriin jakamassa kuvassa viisi naista poseeraa rynnäkkökiväärit käsissä vitivalkoisen BMW M5:n päällä.
Isisin Twitteriin jakamassa kuvassa viisi naista poseeraa rynnäkkökiväärit käsissä vitivalkoisen BMW M5:n päällä.

Kiinnostavatko hienot autot, isot aseet ja lokoisa elo huvilassa? Aamuisin pulahdat uinnille huvilan yksityiseen uima-altaaseen, iltaisin vietät aikaa notkuvien herkkupöytien ääressä tai käväiset perheesi kanssa huvipuistossa.

Etkö voikin jo maistaa mehevän kebabin kielelläsi? Voit saada tämän kaiken, jos liityt Isisiin!

Terroristijärjestö Isis on levittänyt propagandavideoitaan länteen useita vuosia. Mediassa nähdyissä videoissa ihmisiä mestataan, historiallisia muistomerkkejä räjäytetään ilmaan ja naamioidut asemiehet tappavat siviilejä.

Kauhuvideot ovat kuitenkin vain yksi osa Isisin levittämää propagandaa. Teloitusvideoiden on tarkoitus pelotella järjestön vihollisia, mutta Isis tuottaa ja levittää myös toisenlaisia viestejä, jotka on suunnattu joko Isisin valtaamilla alueilla asuville ihmisille tai länsimaissa eläville nuorille, joita Isis yrittää rekrytoida joukkoihinsa.

Nuoria houkutellaan länsimaista lupaamalla heille niin sanottua viiden tähden jihadismia. Viiden tähden jihadismista alettiin puhua sen jälkeen, kun Atmehin kaupungissa lähellä Turkin rajaa majoittuneet Isisin jäsenet alkoivat levittää kuvia majapaikastaan, hienosta ja hyvin varustellusta, mäen päällä sijaitsevasta huvilasta.

Kuvissa terroristit polskivat turkoosissa uima-altaassa ja treenaavat ilman paitaa miellyttävässä auringonpaisteessa kauniissa maisemissa.

Kuvia alkoi ilmestyä lisää: yhdessä viisi naista poseeraa rynnäkkökiväärit käsissä vitivalkoisen BMW M5:n päällä ja edessä, toisessa esitellään toukokuussa avattua, Isisin valtaamaa luksushotellia Irakin Mosulissa. Sen puutarhoihin, ravintoloihin ja allasosastoille ovat kuulemma tervetulleita kaikki lomailevat Isisin jäsenet.

Tänä vuonna julkaistiin myös matkaopas Isisin valloittamille alueille, joita jihadistijärjestö itse kutsuu Islamilaiseksi valtioksi. A Brief Guide to the Islamic State -niminen e-kirja esittelee oikean matkaoppaan tavoin "valtion" kansainvälistä ilmapiiriä, "välimerellistä ilmastoa", hienoja matkakohteita ja paikallisherkkuja. Opas muistaa mainita, että "valtion" alueelta saa myös länsimaisia herkkuja, kuten tuttuja suklaapatukoita.

Jotkut Isisin jäsenet ovat protestoineet viiden tähden jihadin mielikuvaa vastaan ja julkaisseet englanninkielisiä videoita, joissa he esittelevät karuja asuinolosuhteita ja likaisia kyykkyvessoja.

Isis-tutkija Aaron Y. Zelinin mukaan Isis mainostaa myös liittymisen helppoutta. Afganistaniin tai Jemeniin on merkittävästi vaikeampi matkustaa, Syyriaan pääsee helposti Turkin kautta. Brittimedian mukaan moni Britanniasta Isisin riveihin liittynyt onkin matkustanut ensin Antalyaan ja esittänyt olevansa tulossa lomalle.

Isisin valtaamille alueille on Zelinin arvion mukaan matkustanut yhteensä 20 000 ulkomaalaista. Osa on tähän mennessä jo kuollut tai lähtenyt pois.

Zelinin mukaan propaganda on suunnattu lähes yksinomaan alle 35-vuotiaille. Sitä vanhemmat ovat järjestölle pääasiassa hyödyttömiä.

Nuoria aikuisia tavoitellaan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi videoiden, humorististen meemien ja blogien avulla. Isis tuottaa Zelinin mukaan päivittäin keskimäärin 18 julkaisua musiikkivideoista yli tunnin mittaisiin elokuviin, blogikirjoituksiin ja valokuvakollaaseihin.

Syyrian ja Irakin hallitukset ovat yrittäneet julkaista vastapropagandaa, mutta niiden tahti on auttamattoman hidas: suunnilleen yksi julkaisu kahden päivän välein.

Nuoria puhutellaan populaarikulttuurin viittauksilla. Isis on kutsunut itseään muun muassa tosielämän Call of Dutyksi, kuuluisaksi räiskintävideopeliksi. Slogan kuuluu "This is our Call of Duty – and we respawn in jannah" (Tämä on meidän Call of Dutymme – ja me heräämme henkiin paratiisissa".

Cori E. Dauber ja Mark Robinson ovat tutkineet Isisin videotuotantoa. Heidän mukaansa on selvää, että sitä tehdään ammattitaitoisesti ja että videotuotannossa työskentelevät ihmiset ovat ammattilaisia.

Isis julkaisee edelleen samanlaista huonoilla kameroilla kuvattua amatöörivideota kuin muutkin terroristijärjestöt, esimerkiksi Al-Qaida. Monissa videoissa kamerakulmat, valaistus, kuvakäsikirjoitus, äänet, erikoisefektit ja muut seikat on kuitenkin mietitty tarkkaan, videot on kuvattu ammattikalustolla, ja leikkaus ja jälkituotanto värikorjauksia myöten on tehty huolellisesti.

Propagandaa suunnataan myös paikallisille. Heille Isis haluaa esimerkiksi näyttää valokuvia, joiden pitäisi todistaa, että "islamilainen valtio" pitää huolta asukkaistaan. Osa propagandasta on tarkoitettu lapsille.

Kuvissa Isis rakentaa teitä ja siltoja, auttaa korjaamaan satoa, pystyttää sairaanhoitoklinikan tai maisemoi tienpiennarta istuttamalla siihen koristekasveja. Kuvissa voi näkyä myös vaikkapa mausteista notkuvia pöytiä basaareissa tai kultakaupan ylellinen ikkuna.

Tarkoitus on kertoa, että ihmiset elävät ihan normaalissa valtiossa ja että Isis pitää heistä huolta.

Videoilla isä käy miellyttävissä lastenvaatekaupoissa ostamassa pienokaisilleen lahjoja, joilla ilahduttaa näitä ramadanin päättymisen kunniaksi vietettävässä juhlassa. Lopuksi mennään poikalasten kanssa juhlimaan huvipuistoon.

Toisella videolla hymyilevä partamies vie lapsikatraan leikkipuistoon ja tarjoilee näille banaaneja ja jäätelöä pistoolikotelojen roikkuessa molemmilla kyljillä. Herkuttelun lomassa pikkupoika kertoo, kuinka mahtava järjestö Isis on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat