Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet esteet kääntävät ihmisvirran Sloveniaan

Ulkomaat
 

Korkea piikkilanka-aita pysäyttää luvattomat saapujat EU:n ulkorajalla. Unkarin paraikaa viimeistelemä este on kuitenkin hyödytön Euroopan mittakaavassa.

Kun parempaa elämää tavoittelevien ihmisten kulku estetään, he etsivät toisen väylän.

Kymmenen vuotta sitten luvattomista rajanylittäjistä tuli niin suuri ongelma Espanjalle, että se rakensi entistä korkeammat aidat Marokon rannikolla sijaitsevien kaupunkiensa Ceutan ja Melillan rajoille.

Muutoksen takia maahanpyrkijöiden suosituimmaksi reitiksi EU-alueelle muodostui yhtäkkiä venematka Kanariansaarille. Mutta kun Espanja lisäsi valvontaa yhteistyössä Länsi-Afrikan maiden kanssa, Kanarialle yrittävien määrä hupeni lähes olemattomiin ja jakautui taas muun muassa Gibraltarinsalmelle.

Tällä vuosikymmenellä Libyan ajautuminen sekasortoon on ohjannut siirtolaisia ja heidän salakuljettajiaan maan rannikolta kohti Maltaa ja Italiaa. Balkanin yli patikoivien määrä on tämän vuoden aikana moninkertaistunut, toki paljolti siksi, että pahentuneiden väkivaltaisuuksien riivaamat Syyria ja Irak sijaitsevat sen kannalta luontevassa suunnassa.

"Kun tarkastelee raja-aitoja ympäri maailman, on aina kolme vaihtoehtoa: osa yrittää yli kiipeämällä, osa yrittää läpi tekemällä reiän, ja lopulta osa kiertää", sanoo eversti Vesa Blomqvist, joka johtaa Rajavartiolaitoksen esikunnan kansainvälisen yhteistyön yksikköä.

Niinpä Unkarinkaan raja-aita ei saa ihmisiä palaamaan kotiin tai jäämään Serbiaan. Jos aidan yli tai läpi ei todella pääse, he kääntävät kurssinsa todennäköisimmin Kroatian kautta kohti Sloveniaa.

Kroatia liittyi EU:n jäseneksi kesällä 2013, mutta se ei vielä kuulu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kutenUnkari. Sen takana Slovenia sen sijaan kuuluu ja on kätevästi vain parinsadan kilometrin päässä Saksasta, oikeastaan siis Unkaria loogisemmalla reitillä kohti useimpien siirtolaisten lopullisia kohdemaita.

Kroatia ja Slovenia valvovat toki rajojaan, mutta ne eivät pysty pidättelemään kymmeniä- tai satojatuhansia eteenpäin pyrkiviä ihmisiä. Kroatialaiset ja slovenialaiset ovat nähneet tv-kuvista, mitä tapahtui, kun Makedonia pysäytti tuhannet Kreikasta saapuvat ihmiset rajavyöhykkeelle: paine kasvoi muutamassa päivässä niin suureksi, että oli pakko antaa periksi.

Unkarin aitakin kattaa vain Serbian vastaisen 175 kilometrin rajaosuuden. Jos pidempi marssi Sloveniaan asti ei innosta, ihmiset voivat koukata Unkariin lyhyellä kiertämisellä Kroatian tai Romanian kautta. Niiden kanssa Unkarilla on moninkertaisesti rajaa verrattuna Serbiaan, mutta ei samanlaista aitaa.

Vaihtoehtoja on lukemattomia, ja siirtolaiset tai heidän salakuljettajansa määrittävät niistä helpoimman ja riskittömimmän. Niin on ollut aina.

"Aidat eivät ratkaise siirtolaisongelmaa", sanoo myös Blomqvist Rajavartiolaitokselta. Hänen mukaansa paras lopputulos syntyy kansainvälisellä yhteistyöllä, joka ulottuu rajavartioinnista vastaanotto- ja turvapaikkamenettelyyn sekä hätää paenneiden lähtöseutujen auttamiseen.

Emme varmasti tule näkemään Schengen-aluetta, jonka kaikki ulkorajat olisi reunustettu monta metriä korkealla, koko pituudeltaan tarkkaan vartioidulla aidalla. Vai rakentaako Suomikin sellaisen yli 1 300 kilometriä pitkälle itärajalleen, kun siirtolaiset etsivät alati uusia reittejä?

Tommi Hannula tommi.hannula@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat