Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin aita ei ole valmis – eikä se edes pidättelisi siirtolaisvirtaa

Kohuttua aitaa on pystytetty kiireellä siirtolaisten patoamiseksi. HS:n toimittaja vieraili rajalla, ja käveli vahingossa Serbian puolelle.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Unkarin kohuttu raja-aita ei olekaan vielä valmis - eikä se kaikkia pysäytä
Unkarin kohuttu raja-aita ei olekaan vielä valmis - eikä se kaikkia pysäytä
Unkarin ja Serbian rajalle on kesän aikana pystytetty kovaa vauhtia aitaa, jolla yritetään padota maahan laittomasti saapuvia pakolaisia. HSTV tapasi aidan ideoineen kansallismielisen pormestarin ja pakolaisiin turhautuneen maanviljelijäpariskunnan. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen
Pekka Mykkänen HS
Unkarin ja Serbian raja

Meneillään on ilkeän näköinen tilanne. Unkarilainen poliisiauto ajelee hiljalleen kurjan ihmisjoukon rinnalla. Autosta huudellaan kysymyksiä:

"Mistä tulette?"

"Syyriasta."

"Mikäs Syyriassa on ongelmana?"

"Sota, pommeja", nainen vastaa muutaman hengen joukosta.

"Ei Syyriassa mitään pommeja ole", poliisi huudahtaa takaisin keljuilevalla äänellä.

Tästä on kyse

 Unkari pystyttää parhaillaan Serbian vastaiselle rajalleen aitaa tarkoituksenaan estää laittomien siirtolaisten pääsy maahan.

 Aidan piti valmistua elokuun loppuun mennessä, mutta se on vielä keskeneräinen.

 Tänä vuonna Eurooppaan on tullut Välimeren yli jo 300 000 pakolaista ja siirtolaista, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR perjantaina.

Keskustelua käydään eurooppalaisittain kohtalokkaassa maisemassa. Serbian puolella kulkevien pakolaisten ja Unkarissa ajavan poliisiauton välissä on paljon kohuttu aita, jota on kutsuttu uudeksi Berliinin muuriksi.

Tässä kohtaa kaksiosainen raja on jo valmis: Serbian puolella kiertää puolentoista metrin piikkilankaeste ja Unkarin puolella kolmen ja puolen metrin verkkoaita. Se on Unkarin hallituksen vastaus turvapaikanhakijoiden määrän rajusti kiihtyneeseen kasvuun, jota koko Eurooppa on seurannut hämillään ja hätääntyneenä tänä kesänä.

Aidan on uutisoitu valmistuvan tänään maanantaina.

Näin ei kuitenkaan ole.

On epäselvää, paljonko aitaa on rakennettu – rajalla sijaitsevan Ásotthalomin kylän pormestarin László Toroczkain mukaan ehkä puolet, jos Unkarin mediaan on ollenkaan uskominen. Juuri Toroczkai on aitaidean isä.

Pekka Mykkänen HS
Unkarin pystyttämän raja-aidan vierellä kulkee ihmisiä, jotka pyrkivät maahan Serbian puolelta.
Unkarin pystyttämän raja-aidan vierellä kulkee ihmisiä, jotka pyrkivät maahan Serbian puolelta.

Elokuun loppu on määräaika matalammalle piikkilankaesteelle, ja korkeampi aita valmistuu marraskuuhun mennessä, kertoo Solidaarisuutta siirtolaisille -järjestön vapaaehtoistyöntekijä Balázs Szalai.

"Sen yli pääsee vaikka hyppäämällä", Szalai sanoo pienemmästä aidasta.

Itse kävelin vahingossa muutaman metrin Serbian puolelle, kun en huomannut, missä katkonaisen aidan vierellä oleva rajapyykki sijaitsee. Rajapyykin ympärillä näkyi valtavasti pakolaisten jättämiä roskia ja kaatuneet lastenrattaat. Ei syntynyt mielleyhtymää Berliinin muuriin.

Unkari on suurimmalle osalle tulijoista kauttakulkukohde, eivätkä monet halua tulla rekisteröidyksi maassa. Siksi he yrittävät päästä Unkariin viranomaisten ohi – täällä kun alkaa EU:n passiton Schengen-alue.

Unkari pyrkii aidallaan saamaan kaoottisen ihmisvirran hallintaan ja ohjaamaan turvapaikanhakijat viranomaisten kautta maahan. Unkari ei siis ole lyömässä oveaan täydelliseen säppiin.

Pormestari Toroczkai on sitä mieltä, että Unkari on jätetty yksin puolustamaan Eurooppaa. Nyt maa vihdoin ilmaisee, että malja on kuohunut yli.

Pekka Mykkänen HS
Unkarin viranomaiset kokoavat Serbian puolelta tulleita ihmisiä linja-autoihin.
Unkarin viranomaiset kokoavat Serbian puolelta tulleita ihmisiä linja-autoihin.

"Jos Unkari ei muuttaisi politiikkaansa, tänne tulisi miljoonia siirtolaisia. Jos Eurooppa ei lähetä viestiä Afrikan ja Etelä-Aasian ihmisille ja muuta käytöstään, se on Euroopan tuho", Toroczkai, 37, kertoo toimistossaan.

Hän on lähellä äärinationalistista Jobbik-puoluetta. Hän on myös suur-Unkari-aatetta ajavan nuorisoliikkeen perustaja.

EU:n sopimien Dublin-asetusten mukaan turvapaikkahakemusten käsittely kuuluisi sille maalle, jonne ihminen on ensimmäiseksi saapunut. Järjestelmää on vaadittu muutettavaksi, eikä sitä Suomikaan kaikilta osilta noudata.

Unkarissa valtaa pitää autoritaariseksi luonnehdittu Fidesz-puolueen pääministeri Viktor Orbán, joka on profiloitunut tiukaksi maahanmuuton vastustajaksi. Nyt hänellä on käsissään tilanne, jossa merkittävä osa unkarilaisista vastustaa pakolaisten ja siirtolaisten tulvaa ja kääntyy Orbánista oikealle Jobbik-puolueen syliin.

Samanaikaisesti olisi tultava muunkin EU:n kanssa toimeen.

"Uskon, että hallitus haluaa suojella Unkarin kansaa, mutta aika on loppunut, se on myöhässä. Hallitus ei saa mitään tietoa isoilta EU-mailta siitä, mitä pitäisi tehdä. Ja siksi sen mielipide muuttuu joka päivä", sanoo pormestari Toroczkai.

Hänen mukaansa Unkarin on pakko tiukentaa rajapolitiikkaansa, koska maahan saapuvista ihmisistä ei tiedetä mitään. Ehkä puolet heistä on "oikeita pakolaisia", sotia paossa, mutta moni hakee parempaa elintasoa, ja joukossa on taatusti rikollisia ja terroristeja, Toroczkai sanoo.

Unkarilaisten mielipidekyselyjen mukaan raja-aitaa kannattaa ainakin runsas kolmannes kansalaisista, kenties jopa selvä enemmistö. Aidan toimivuutta epäillään kuitenkin vahvasti: kesäkuussa tehdyn Publicus-instituutin kyselyn mukaan 46 prosenttia unkarilaisista ajatteli, ettei aita pysäytä ketään, minkä lisäksi viidennes piti sitä melko turhana.

Pekka Mykkänen HS
Ásotthalomin pormestari László Toroczkai teki aloitteen Unkarin ja Serbian välisestä raja-aidasta.
Ásotthalomin pormestari László Toroczkai teki aloitteen Unkarin ja Serbian välisestä raja-aidasta.

Yllättäen jopa pormestarin perustamiin omiin kolmen hengen rajajoukkoihin kuuluva mies Barnabás Herédi, 26, sanoo, että aita on liian vaatimaton. Hän kuvailee aidan äärellä, että piikkilankaesteestä pääsee vaikka ryömimällä, kun taas korkeamman aidan yli voi kiivetä melko pienellä vaivalla.

Kahdeksan kilometrin päässä rajasta Szegedissä asuva maanviljelijä Antal Kiss, 42, pitää aitaa täydellisenä floppina.

"Aita on vitsi, ei sen tällaiselta pitäisi näyttää. Tavalliset ihmiset rakentavat parempia aitoja kotiensa turvaksi", hän sanoo.

Kissin maatilasta on tullut pakolaisten kauttakulkupaikka ja salakuljettajien vilkasta toiminta-aluetta. Hän osoittaa jatkuvasti tilan ympärillä hiljalleen matelevia autoja ja kertoo niissä olevan ihmissalakuljetusmafian miehiä.

"Taksi, Budapest?" he kysyvät pakolaisilta ja laskuttavat matkasta Budapestiin 500 euroa ja Itävallan rajalle tuhat euroa, Kiss kertoo.

Pormestari Toroczkai myöntää, ettei aita koskaan riitä pysäyttämään kaikkia tulijoita.

Pekka Mykkänen HS
Unkarin ja Serbian rajalla asuva maanviljelijäpariskunta Antal Kiss, 42, ja Zsuzsanna Tóth, 46, on turhautunut maitaan talloviin pakolaisiin. Lisäksi heitä hermostuttavat lähistöllä liikkuvat ihmissalakuljettajat.
Unkarin ja Serbian rajalla asuva maanviljelijäpariskunta Antal Kiss, 42, ja Zsuzsanna Tóth, 46, on turhautunut maitaan talloviin pakolaisiin. Lisäksi heitä hermostuttavat lähistöllä liikkuvat ihmissalakuljettajat.

Mutta jo nyt se on hänen mukaansa saanut pakolaisjoukot jakautumaan pienempiin ryhmiin, mikä on lisännyt tilanteen turvallisuutta.

Tapasin aiemmin viime viikolla Makedoniassa ja Serbiassa pakolaisia, jotka kertoivat, että Unkarin aitahanke on suuri puheenaihe heidän keskuudessaan. Jotkut ilmaisivat käyvänsä kilpajuoksua aidan valmistumisaikataulua vastaan.

Pakolaiset olivat epätietoisia siitä, miten Unkarin ja muun EU:n viranomaiset heihin suhtautuvat. Tiedot tuntuvat muuttuvan päivästä toiseen ja politiikat maasta maahan.

Eräs syyrialaismies oli kuitenkin päättäväisesti matkalla Serbian halki Unkarin kautta Länsi-Eurooppaan. Häntä ei aidan rakennusaikataulu hetkauttanut.

"Me olemme eläneet vuosia pommitusten ja tappamisen kanssa ilman vettä ja sähköä. Luuletko, että jokin aita meidät pysäyttää?" hän kysyi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat