Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävalta aloitti mittavat rajatarkastukset

EU-maiden otteet pakolaiskriisissä kovenevat. Komissio aikoo esittää pakollisia kiintiöitä.

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen HS
Unkariin pyrkii ihmisiä Serbian puolelta, vaikka maiden rajalle on pystetty aita laittoman siirtolaisuuden estämiseksi.
Unkariin pyrkii ihmisiä Serbian puolelta, vaikka maiden rajalle on pystetty aita laittoman siirtolaisuuden estämiseksi. Kuva: Pekka Mykkänen HS

Itävalta kiristi maanantaina valvontaa itärajallaan ja pysäytti kaksi Budapestista lähtenyttä, satoja pakolaisia kuljettanutta junaa raja-asemalle.

Poliisit tarkastivat matkustajien paperit ja aikoivat lähettää takaisin Unkariin kaikki pakolaiset, jotka ovat jo rekisteröityneet naapurimaassa. Myös kuorma-autot ja muut suuret ajoneuvot joutuivat tarkastettevaksi.

Fakta

Sadattuhannet pyrkivät Saksaan

 Euroopassa on käynnissä suurin siirtolaisliike sitten toisen maailmansodan. Yksin Saksa arvioi ottavansa vastaan 800 000 pakolaista tänä vuonna.

 EU:n rajan ylitti tammi–heinäkuussa 340 000 siirtolaista. Se on enemmän kuin koko vuonna 2014, jolloin rajan ylitti 280 000.

 Suomesta oli heinäkuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa 4 121 ihmistä. Vielä 11 000:n ennustetaan saapuvan. Määrä on kasvanut, mutta se on edelleen huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi Ruotsissa.

"Haluamme näyttää ihmissalakuljettajille, että he törmäävät tiukkaan valvontaan ja heidät laitetaan vankilaan", Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner sanoi The Wall Street Journal -lehden mukaan.

Itävalta päätti tiukentaa tarkastuksia sen jälkeen, kun 71 pakolaista löytyi viime viikolla kuolleena hylätystä rekasta.

Pakolaiskriisi hiertää pahasti EU-maiden välejä. EU-komissio laatii parhaillaan uusia ehdotuksia siitä, miten kriisiin pitäisi tarttua. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker paljastaa ehdotukset unionin tilaa käsittelevässä puheessa 9. syyskuuta.

Junckerin odotetaan ehdottavan pysyvää järjestelmää pakolaisten jakamiseksi jäsenmaiden kesken. Käytännössä se toimisi niin, että kun johonkin jäsenmaahan kohdistuu suuri pakolaisvirta, maa voisi pyytää jakomekanismin käynnistämistä. Tämän jälkeen kukin maa joutuisi automaattisesti ottamaan kiintiönsä verran pakolaisia.

Komissio ehdotti kiintiöitä jo viime keväänä Kreikkaan ja Italiaan saapuneiden pakolaisten jakamiseksi jäsenmaiden kesken. Jäsenmaat kuitenkin päättivät edetä vapaaehtoisuuspohjalta.

"Voi vain kuvitella, kuinka vaikeaa tällaisen pysyvän järjestelmän luominen tulee olemaan", sanoo EPC-tutkimuslaitoksen johtaja ja Jacques Delors -instituutin tutkija Yves Pascouau.

Varsinkin itäisen Keski-Euroopan maat haraavat vastaan. Slovakian, Unkarin, Puolan ja Tsekin johtajat aikovat tavata loppuviikosta ja hioa kantaansa.

Ranskan pääministeri Manuel Valls moitti haluttomuutta taakan jakoon maanantaina Calais'ssa.

"Liian monet maat kieltäytyvät hoitamasta osuuttaan", Valls sanoi AFP:n mukaan.

Valls patisteli jälleen EU:ta laatimaan nopeasti yhteisen listan niin kutsutuista turvallisista alkuperämaista, joista tulevat turvapaikanhakijat voidaan käännyttää pikaisesti takaisin.

Syyrialaisten ohella EU:n alueelle tulee turvapaikanhakijoita muun muassa Balkanin maista. Tällaiset hakijat saavat yleensä aina kielteisen päätöksen, ja heidän hakemuksensa rasittavat ylikuormitettua järjestelmää.

Tiettävästi kymmenellä jäsenmaalla on käytössä omat turvallisten maiden listansa. Yhteiselle EU-listalle joutuvat luultavasti Balkanin maat Serbia, Makedonia, Bosnia ja Herzegovina sekä ehkä Montenegro ja Albania.

Pascouaun mukaan Balkanin maat todennäköisesti hyväksyvät listalle päätymisen.

"Komissio haluaa kuitenkin lisätä listalle myös Afrikan maita, ja se voi olla vaikeampaa neuvotella."

Myös palautuksia on tarkoitus tehostaa siten, että EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexille annetaan lisävaltuuksia palautuslentojen järjestämiseen sekä matkustusasiakirjojen pikaiseen hankkimiseen palautettaville.

EU:n sisäministerit kokoontuvat ylimääräiseen kokoukseen Brysseliin 14. syyskuuta puhumaan tulevista toimista. Valtionjohtajat puolestaan kokoontuvat marraskuussa Maltalla.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat