Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin koko porvarioppositio yksimielinen Natosta

Ulkomaat
 

Ruotsin keskustapuolueen johto on kääntynyt kannattamaan sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Puoluejohtaja Annie Lööf kirjoittaa asiasta Svenska Dagbladetin mielipidekirjoituksessa yhdessä puolueen ulkopoliittisen ja puolustuspoliittisen edustajan kanssa.

Keskustan linjaus tarkoittaa, että Ruotsin koko porvarioppositio olisi vastedes Naton kannalla. Keskustan puoluekokouksen on määrä ottaa asiaan kantaa kuukauden kuluttua puoluekokouksessa Falunissa.

"Nato-jäsenyyden käsittelyssä Ruotsin tulisi mielestämme tavoitella läheistä yhteistyötä Suomen kanssa siten, että päämääränä on jäsenyys samanaikaisesti", keskustakolmikko kirjoittaa.

Porvaripuolueista maltillinen kokoomus ja kansanpuolue ovat jo ennestään Nato-myönteisiä. Kristillisdemokraattien uusi puoluejohtaja Ebba Busch Thor on niin ikään ilmoittanut ajavansa Nato-jäsenyyttä.

Ruotsin porvariopposition linja Nato-kysymyksessä eroaa keskustan mielenmuutoksen jälkeen yhä selvemmin hallituksen linjasta.

Sosiaalidemokraattijohtoisen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu yksiselitteisesti, ettei Ruotsi hae sotilasliiton jäsenyyttä tällä hallituskaudella.

Hallitusohjelma ei jätä avoimia ovia toisin kuin Suomen hallitus jättää ohjelmassaan. Ruotsin hallitus on suhtautunut kielteisesti myös erillisen Nato-jäsenyyttä tarkastelevan selvityksen tekemiseen toisin kuin hallitus Suomessa.

Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Peter Hultqvist katsoo toisaalta, että Ruotsin pitäisi lisätä kahdenvälistä sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Hän kirjoitti asiasta maanantaina Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessa.

Porvariopposition Nato-myönteisyys ei vielä suoraan tarkoita, että Ruotsi hakeutuisi Natoon vallan vaihtuessa, katsoo valtiotieteiden professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta.

"Neljän porvaripuolueen paluu hallitusvaltaan ei tarkoittaisi suoraan jäsenyyttä. Ei ole selvää, mitä se käytännössä tarkoittaisi ja miten asiassa edettäisiin. Asia riippuu parlamentaarisista voimasuhteista. Asenne voi joka tapauksessa olla, että suuret päätökset pitää tehdä yhteisymmärryksessä ja ettei toimeen ryhdytä ilman blokkirajat ylittävää tukea", Hinnfors sanoo Svenska Dagbladetille.

Ruotsin hallitus ja porvarioppositio määrittelivät puolustuspolitiikan osa-alueeksi, josta pyritään yhteisymmärrykseen, kun ne solmivat niin sanotun joulukuun sovun vuodenvaihteessa. Hinnfors arvioi, että keskustelut puolustuksesta voivat vastedes olla nykyistä vaikeampia.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat