Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan rauhanrintama hajosi kahteen eri leiriin

Itsehallinnon antaminen Itä-Ukrainalle on liikaa muillekin kuin äärioikeistolle

Ulkomaat
 
Mielenosoittajat rynnäköivät kohti Ukrainan parlamenttia
Mielenosoittajat rynnäköivät kohti Ukrainan parlamenttia
Ukrainan Kiovassa useita loukkaantui 31. elokuuta mielenosoituksessa, jossa vastustettiinn lakiuudistusta, joka antaisi Ukrainan separatistialueille erillisoikeuksia. Mielenosoittajat pyrkivät kohti parlamenttitaloa. (Kuva: Reuters)

Ukrainan parlamentin maanantainen, väkivaltaisen mellakan säestämä äänestys Itä-Ukrainan itsemääräämisoikeudesta hajotti hallitsevan puoluekoalition ja osoitti, kuinka koko Ukraina on jakautunut sotimisen seurauksena kahteen leiriin. Toiset ovat valmiita myönnytyksiin rauhan nimissä, toiset eivät.

Sekä Ukrainan vallanpitäjät että läntiset valtionjohtajat syyttivät parlamentin edustalla maanantaina leimahtaneesta väkivallasta kansallismielistä äärioikeistoa. Äänestys parlamenttitalon sisällä osoitti kuitenkin, että päättäjistä monet ovat mielenosoittajien kanssa samaa mieltä: Minskin helmikuista aseleposopimusta ei tule noudattaa eikä perustuslakia muuttaa.

Hallituksen esitys Itä-Ukrainan kapina-alueiden laajemmasta itsehallinnosta sai taakseen 265 edustajaa parlamentin 422 jäsenestä. Esitys sai tuekseen myös Venäjän-mielisen opposition edustajia.

Vastaan äänestivät hallituskoalitioon kuuluvat Julija Tymošenkon Isänmaa, Oleh Ljaškon Radikaalipuolue ja hieman yllättäen suurin osa liberaalipuolue Samopomošin eli Oma-avun edustajista.

Tiistaina Samopomoš erotti viisi hallituksen esityksen puolesta äänestänyttä edustajaansa, muun muassa viime vaalien ääniharavan Hanna Hopkon. Radikaalipuolue ilmoitti jättävänsä koalition ja siirtyvänsä oppositioon, vaikka vielä viikko sitten Ljaško vakuutti toista.

Mihail Palinchak reuters
Ukrainan presidentti Petro Porošenko vieraili tiistaina sairaalassa, jossa hoidetaan maanantaisessa mielenosoituksessa loukkaantuneita poliiseja ja kansalliskaartin jäseniä.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko vieraili tiistaina sairaalassa, jossa hoidetaan maanantaisessa mielenosoituksessa loukkaantuneita poliiseja ja kansalliskaartin jäseniä.

Perustuslain muutos vaatii vielä toisen äänestyksen, jossa sen on saatava 300 kansanedustajan tuki. Tämä tavoite saattaa jäädä presidentti Petro Porošenkon ja pääministeri Arseni Jatsenjukin haaveeksi.

Perustuslain muutoksesta sovittiin helmikuussa Minskin tulitaukosopimuksessa, mikä herätti Ukrainassa aiheellisen kysymyksen: kuka maan perustuslaista oikein päättää? Lakimuutos ei takaa Venäjän-mielisille kapinallisalueille autonomiaa vaan "erityisaseman" eli itsemääräämisoikeutta taloudessa, kielikysymyksessä ja muuta maata itsenäisemmän oikeuslaitoksen. Samalla presidentin pitäisi luopua Luhanskin ja Donetskin kuvernöörien nimittämisoikeudesta.

Lakimuutosten on määrä tulla voimaan, kun kapinallisten aseet on riisuttu, venäläiset joukot häädetty ja Donbassin alue on Ukrainan joukkojen valvonnassa Venäjän vastaista rajaa myöten. Separatistijohto on jo aiemmin ilmoittanut, ettei suunnitelma kelpaa heille.

Presidentti Porošenko puolusti suunnitelmaa blogikirjoituksessaan tiistaina sanomalla, että uusi perustuslaki siirtää Ukrainan "eurooppalaiseen itsehallintomalliin". Lisäksi se on hänen mukaansa tie rauhaan.

"Muutokset perustuslakiin eivät merkitse alueellisia menetyksiä vaan päinvastoin, ne antavat mahdollisuuden palauttaa valloitetut alueet Ukrainan hallintaan poliittisin ja diplomaattisin keinoin", Porošenko kirjoitti.

Presidentin harmiksi rauhanpuheet eivät ole Kiovassa muotia. Mielenosoittajat vaativat presidentin eroa ja lakimuutoksen puolesta äänestäneiden kansanedustajien tuomitsemista maanpetturuudesta. Pääministeri Jatsenuk ja sisäministeri Arseni Avakov vertasivat Ljaškoa ja oikeistopuolue Svobodan johtajaa Oleh Tjahnybokia "Itä-Ukrainan terroristeihin".

Jokainen päivä Itä-Ukrainan sotaa vähentää kansan kompromissihalukkuutta. Tiistaina kranaatin parlamentin eteen heittänyt mielenosoittaja on sisäministeriön mukaan pidätetty: hän on Ukrainan vapaaehtoispataljoonan sotilas, joka oli maanantaina aloittanut kuuden päivän loman rintamalta.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat