Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi repii Eurooppaa – yksimielisyys löytyy vain siitä, että jotain pitäisi tehdä

Ulkomaat
 
Laszlo balogh reuters
Satoja siirtolaisia kerääntyi Budapestin itäisen päärautatieaseman edustalle tiistaina, kun Unkari oli aamulla sulkenut aseman kaikelta junaliikenteeltä.
Satoja siirtolaisia kerääntyi Budapestin itäisen päärautatieaseman edustalle tiistaina, kun Unkari oli aamulla sulkenut aseman kaikelta junaliikenteeltä. Kuva: Laszlo balogh reuters

Miehet ovat kuvassa kyykyssä, osa polvillaan. Yksi heistä selittää jotain unkarilaiselle poliisille, jonka lanteilla lepää keppi.

Kuvan on ottanut Human Rights Watchin kriisijohtaja Peter Bouckaert maanantaina Budapestin juna-asemalla. Bouckaertin mukaan unkarilaispoliisit pakottivat syyrialaispakolaiset polvilleen, kun nämä yrittivät ostaa junalippuja Saksaan.

"En muista yhtäkään unkarilaista, jonka olisi tarvinnut polvistua, kun he saapuivat länteen ennen vuotta 1989", pauhasi tuttavani, joka jakoi kuvaa sosiaalisessa mediassa.

Vertaus ei ole täysin ongelmaton, mutta kuva havainnollistaa sen, kuinka pakolaiset ovat polvillaan Euroopan rajoilla ja Eurooppa on polvillaan pakolaiskriisin edessä. Kaikki EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että jotain on tehtävä ja pian. Siihen sitten loppuukin yksimielisyys.

Erityisen katkera juopa on revennyt lännen ja idän välille. Saksa on avannut rajansa syyrialaispakolaisille ja johtaa niiden maiden leiriä, jotka ajavat pakolaistaakan tasaisempaa jakoa jäsenmaiden kesken.

Itäisen Keski-Euroopan maat puolestaan vastustavat suunnitelmaa, jonka mukaan pakolaisia ryhdyttäisiin jakamaan kiintiöiden pohjalta aina, kun siihen ilmenee tarvetta.

Suomellekin kysymys on äärimmäisen vaikea hallituksen sisäisten ristiriitojen takia, vaikka perinteisesti Suomi on myötäillyt Saksan tietä.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin on tarkoitus esittää suunnitelma viikon kuluttua, ja EU-maiden sisäministerit keskustelevat tulevista toimista hätäkokouksessa kahden viikon kuluttua.

"Jos automaattinen siirtolaisten jakomekanismi otetaan käyttöön, heräämme jonain päivänä siihen, että meillä on satatuhatta ihmistä arabimaista. Sellaista ongelmaa en halua Slovakialle", Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi Reutersin mukaan.

Slovakiaan on tosin saapunut ainoastaan 109 turvapaikanhakijaa sitten tammikuun. Maa myös ilmoitti aiemmin, että se hyväksyy vain kristittyjä turvapaikanhakijoita. Saksa puolestaan odottaa tänä vuonna jopa 800 000 pakolaista.

Fico matkustaa perjantaina Prahaan tapaamaan Tsekin, Puolan ja Unkarin johtajia, jotka ovat kaikki vastustaneet kiintiöitä. Maat vesittivät keväällä esityksen, että Kreikkaan ja Italiaan saapuneita pakolaisia olisi sijoitettu muihin jäsenmaihin pakollisten kiintiöiden pohjalta.

Nyt tilanne on hieman toinen, koska pakolaisvirta Unkariin on kiihtynyt. Pääministeri Viktor Orbán voi ehkä suostua uuteen taakanjakomekanismiin, jos näkee sen hyödyttävän Unkaria. Puola puolestaan lupaili maanantaina yllättäen ottavansa enemmän pakolaisia kuin aiemmin on luvannut.

Mutta ei kovin paljon enemmän, pääministeri ilmoitti. Puolassa järjestetään lokakuussa vaalit, joten äänestäjien ärsyttäminen maahanmuuttoon liittyvillä päätöksillä tuskin on kenenkään poliitikon mielitehtävä.

Itäisen Keski-Euroopan maiden nihkeily taakanjaossa on ärsyttänyt niiden EU-kumppaneita. Itävalta on julistanut, että taakanjaosta luistavilta mailta pitäisi evätä EU-rahoitus.

Useat tahot ovatkin muistutelleet maita siitä, että nyt olisi aika osoittaa solidaarisuutta, kun maat ovat tähän saakka nauttineet huomattavasta EU:n tuesta.

Itäisen Keski-Euroopan maiden painostamisessa auttanee se, että Saksan liittokansleri Angela Merkel näyttää viimeinkin omistautuneen kriisin hoitamiselle.

Jos Merkel kykenee taivuttamaan Puolan ruotuun, pienemmät Slovakia ja Tsekki joutunevat seuraamaan perässä.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat