Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahat tai luonto – ilmastonmuutoksen torjuminen tarkoittaa arktisilla alueilla vähistä tuloista tinkimistä

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst Reuters
Shellin öljynporauksia vastustaneet mielenosoittajat olivat Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa vastassa tämän saapuessa maanantaina Anchorageen Alaskaan.
Shellin öljynporauksia vastustaneet mielenosoittajat olivat Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa vastassa tämän saapuessa maanantaina Anchorageen Alaskaan. Kuva: Jonathan Ernst Reuters

Alaskalainen William Iggiagruk Hensley kasvoi napapiirin pohjoispuolella, mutta hänen perheellään ei ollut taloa.

"1940-luvulla talot olivat liian kylmiä. Niissä oli ohuet seinät ja yksinkertaiset ikkunat. Maakuoppaan kaivetussa turvemajassa oli talvella lämpimämpää", Inupiaqin eskimoheimoon kuuluva Hensley kertoo.

Hensleyn perhe eli kuten Alaskan alkuperäiskansat ovat tuhansien vuosien ajan eläneet: metsästämällä, kalastamalla ja keräämällä marjoja pienessä rannikkokylässä, jonka nimi oli Inupiaqien kielellä Qikkiqtagruk. Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tänään keskiviikkona vierailee kylässä katsomassa, millaisia seurauksia ilmastonmuutoksella on ollut, Hensleyn lapsenlapsi esittää presidentille tervetuliaislaulun.

Alaskan rannikko ei jäädy enää kuten ennen. Siksi myrskyt kuluttavat rantaa, ja taloja romahtaa veteen. Kokonaisia kyliä joudutaan siirtämään sisämaahan.

Hensleyn kuvittelisi olevan huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta enemmän häntä vaivaa Alaskan öljytuotannon ehtyminen. Juuri öljynporauksesta vapautuvat päästöt ruokkivat ilmastonmuutosta.

"Ilman öljyrahaa ei ole lämmitettyjä taloja, ei teitä, leikkipuistoja eikä kulttuurikeskuksia", Alaskan yliopiston politiikan ja talouden professorina työskentelevä Hensley sanoo.

Hensley itse oli mukana neuvotteluissa, joilla Alaskan alkuperäiskansat saivat itselleen osan öljytuloista. Järjestelyn ansiosta eskimot ovat Hensley mukaan riippumattomampia valtion tuista kuin intiaanit.

"Kun venäläiset valtasivat Alaskan, turkisrahat menivät Venäjälle. Kun kullankaivajat tulivat Alaskaan, he veivät kullan mukanaan etelään. Öljy on ainoa luonnonvara, jonka rikkaudet ovat hyödyttäneet myös meitä."

Dermot Tatlow
Alaskan yliopiston vieraileva professori William Iggiagruk Hensley, 74, kuuluu Inupiaqin heimoon ja kasvoi kylässä, jossa presidentti Barack Obama vierailee tänään keskiviikkona.
Alaskan yliopiston vieraileva professori William Iggiagruk Hensley, 74, kuuluu Inupiaqin heimoon ja kasvoi kylässä, jossa presidentti Barack Obama vierailee tänään keskiviikkona.

Hensleyn asenne kertoo siitä, miten ilmastonmuutoksen torjuminen arktisilla alueilla on vielä vaikeampaa kuin muualla. Ihmisten, joiden elämä on aina ollut kovaa, pitäisi äkkiä tinkiä vähistä tuloistaan.

Presidentti Barack Obama on ottanut ilmastonmuutoksen torjumisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan, minkä takia Yhdysvallat järjesti maanantaina arktisen ilmastokokouksen Anchoragessa.

Obaman mukaan Alaska on esimerkki siitä, mikä uhkaa koko maailmaa, ellei ilmastonmuutosta pysäytetä.

Pormestari Ethan Berkowitzin mukaan viime talven keskilämpötila Anchoragessa oli lauhempi kuin New Yorkissa. Eniten sähköä ei kulunut enää tammikuussa lämmitykseen, kuten ennen, vaan heinäkuussa ilmastointiin.

"Tänä vuonna metsäpalot ovat polttaneet Alaskassa alueen, joka on yhtä suuri kuin viitenä viime vuonna yhteensä. Suurin jäätikkömme Columbia on enää puolet siitä mitä se oli vain 30 vuotta sitten", sanoo Alaskan WWF:n puheenjohtaja Margaret Williams.

Erityisen huolestunut Williams on mursuista, jotka kalastettuaan lepäävät jäälautoilla. Kun jäälauttoja ei enää ole, mursut tulevat maihin. Yhdelle rannalle Alaskan länsiosissa tunki 30 000 mursua, jotka talloivat toisiaan.

Obama ei voi miellyttää kaikkia. Ympäristöjärjestöt ovat vihaisia siitä, että ilmastonmuutospuheistaan huolimatta presidentti antoi öljy-yhtiö Shellille luvan aloittaa poraukset Jäämeren pohjassa Alaskan pohjoisrannikolla. Kotimainen öljy antaa Yhdysvalloille riippumattomuutta levottomasta Lähi-idästä.

"Obaman sanojen ja tekojen pitäisi vastata toisiaan", sanoi alaskalainen Rebecca Noblin, joka osoitti Anchoragessa mieltään öljynporauksia vastaan.

Osa alaskalaisista, kuten kuvernööri Bill Walker, taas muistuttavat Obamaa Alaskan "talouden ilmastonmuutoksesta". Alaskan öljyntuotanto on hiipunut neljännekseen siitä mitä se oli huippuvuosina 1980-luvun lopussa. Öljytulojen osuus osavaltion budjetista on yli puolet, ja öljyn hinnan romahdettua kouluista ja poliisista joudutaan säästämään.

"Öljyn hinnan lasku on tehnyt Alaskan talouteen yhdessä vuodessa kolmen miljardin dollarin loven", Hensley sanoo.

"Ellei veroja nosteta tai menoja leikata, edessä on katastrofi ja väestöpako."

Ympäristöjärjestöjen mielestä öljyntuotanto pitäisi korvata vähitellen uusiutuvalla energialla kuten tuulivoimalla.

Hensleyn mukaan mikään muu elinkeino tai luonnonvara ei kuitenkaan tuo Alaskalle lähellekään niitä tuloja mitä öljy.

Hän olisi valmis avaamaan jopa yhden Alaskan luonnonpuistoista uuden öljyn löytämiseksi, vaikka ei usko, että niin enää ikinä tapahtuu – nyt kun presidenttikin on näin huolestunut ilmastosta.

"Minä muistan vielä, millaista elämä oli ilman turvaverkkoja. Öljyn ansiosta elintasomme on noussut 35 vuodessa huimasti. Nyt ajattelen, että ne olivat 35 parasta vuotta 10 000 viime vuoden sisällä."

Laura Saarikoski HS
Anchorage, Alaska

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat