Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhat lisääntyneet rajusti USA:ssa

Henkirikosten määrän kasvun syystä on monta eri käsitystä

Ulkomaat
 
rick wilking reuters
Mielenosoittajat hakeutuivat suojaan ammuskelulta Fergusonissa 9. elokuuta, jolloin kaupungissa järjestettiin protesti vuosi sitten poliisin luoteihin kuolleen Michael Brownin muistoksi. Muistotapahtuma yltyi mellakaksi, jossa kaksi ihmistä kuoli.
Mielenosoittajat hakeutuivat suojaan ammuskelulta Fergusonissa 9. elokuuta, jolloin kaupungissa järjestettiin protesti vuosi sitten poliisin luoteihin kuolleen Michael Brownin muistoksi. Muistotapahtuma yltyi mellakaksi, jossa kaksi ihmistä kuoli. Kuva: rick wilking reuters

Henkirikosten määrä on ollut tänä vuonna jyrkässä nousussa eri puolilla Yhdysvaltoja vuosikymmeniä kestäneen laskun jälkeen.

Esimerkiksi Wisconsinin osavaltion suurimmassa kaupungissa Milwaukeessa on murhattu elokuun loppuun mennessä 104 ihmistä, kun viime vuonna samaan aikaan luku oli 59. Kasvua on 76 prosenttia.

Tilastot näyttävät henkirikosten, väkivaltarikollisuuden tai molempien lisääntyneen tänä vuonna ainakin 35:ssä Yhdysvaltain kaupungissa, sanomalehti The New York Times (NYT) kertoo. Ainakin kahdeksassa kaupungissa nousu on ollut yli kymmenen prosenttia.

Esimerkiksi St. Louisissa henkirikosten määrä on noussut 60 prosenttia ja Baltimoressa 56 prosenttia vastaavaan viimevuotiseen ajanjaksoon verrattuna.

Nousu tuntuu nyt sitäkin dramaattisemmalta, sillä Yhdysvalloissa henkirikosten määrä on laskenut yli 20 vuoden ajan.

Esimerkiksi New Yorkissa väkivaltarikollisuuden piikki nähtiin vuonna 1992, jolloin kaupungissa surmattiin 2 200 ihmistä. Viime vuonna New Yorkissa surmattiin enää 328 ihmistä, mikä on alin lukema vuoden 1963 jälkeen.

Rikollisuuden laskusuhdanteeseen ei ole löydetty yksittäistä syytä, mutta ainakin osasyinä pidetään 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa riehuneen crack-epidemian laantumista, väestön yleistä vanhenemista ja kulutuselektroniikan hintojen alenemista.

Tänä vuonna myös New Yorkissa henkirikokset ovat olleet lievässä yhdeksän prosentin nousussa, NYT kertoo.

Suosituin selitys tänä vuonna yhtäkkiä kohonneille murhaluvuille on joidenkin tutkijoiden, viranomaisten ja varsinkin rivipoliisien mielestä se, että viimeaikaiset kohut ovat pakottaneet poliisin käyttäytymään niin passiivisesti, että rikolliset ovat saaneet yliotteen.

Yhdysvalloissa on tämän ja viime vuoden aikana noussut suuria mielenosoituksia ja joukkoliikkeitä, kun poliisi on surmannut aseettomia tai vastarintaa tekemättömiä pikkurikollisia tai sivullisia.

"Rikollisten ja poliisin välinen tasapainotila on muuttunut", sanoo kriminologi, professori Alfred Blumstein Carnegie Mellonin yliopistosta NYT:lle.

Moni kriminologit epäilee tätä selitystä.

Poliisikohut alkoivat elokuussa 2014 Missourin osavaltion pikkukaupungissa Fergusonissa lähellä St. Louisia, kun valkoinen poliisi ampui aseettoman mustan teinin. St. Louisissa henkirikoslukujen nousu on ollut tänä vuonna toiseksi jyrkintä Milwaukeen jälkeen. St. Louisin yliopiston kriminologi Richard Rosenfeld kuitenkin kertoi NYT:lle, että St. Louisin henkirikosluvut olivat nousussa jo ennen Fergusonin tapausta.

Useimpien kriminologien mukaan yksi vuosi on joka tapauksessa liian lyhyt ajanjakso päätelmien tekemiseen.

Tämänvuotinen nousu saattaa olla yksittäinen heilahdus – tai sitten ennätyksellisen rauhallinen viime vuosi oli "epänormaalin" alhainen.

Eri kaupungeissa henkirikosten lisääntyminen voi johtua eri syistä. New Orleansissa ovat lisääntyneet henkirikokset, joissa tekijät ovat tunteneet toisensa läheisesti. New Yorkissa on tänä vuonna ollut paljon katujengien välistä väkivaltaa.

Yhdysvalloissa on myös suurkaupunkeja, joissa nousua ei ole nähtävissä lainkaan, kuten Los Angeles, Newark ja Cincinnati.

Yhdysvaltain korkeat henkirikosluvut liittyvät ampuma-aseiden helppoon saatavuuteen ja järjestäytyneen rikollisuuden ja väkivaltaisten katujengien välisiin taisteluihin.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli koko Suomessa 114 henkirikosta. Helsingissä on tehty vuosina 2003–2013 keskimäärin 11 henkirikosta vuodessa.

Lähes täsmälleen Helsingin kokoisessa Milwaukeessa henkirikosten määrä oli vuonna 2014 lähellä kaikkien aikojen alinta tasoaan. Silti siellä tehtiin henkirikoksia kahdeksan kertaa niin paljon kuin keskivertovuonna Helsingissä, 87.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat