Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongon "Terminaattorin" oikeudenkäynti alkoi

Sotapäällikkö vakuutti Haagissa syyttömyyttään

Ulkomaat
 
Bosco Ntaganda
Bosco Ntaganda

"Terminaattorina" tunnettu sotapäällikkö joutuu vastaamaan teoistaan, kun oikeudenkäynti häntä vastaan alkoi keskiviikkona. Bosco Ntaganda on tuomiolla kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC) Haagissa.

Ruandalaissyntyistä Ntagandaa syytetään 18 rikoksesta, kuten siviilien tappamisesta, raiskauksista ja lapsisotilaiden värväyksestä. Viidessä syytteessä nimikkeenä on rikos ihmisyyttä vastaan.

"Syytön", Ntaganda vastasi keskiviikkona Haagissa.

Oikeudenkäynti on yksi monimutkaisimmista, joita ICC on käsitellyt. Se kestänee kuukausia.

41-vuotias Ntaganda on pahamaineisimpia sotapäälliköitä runsaat 20 vuotta kestäneessä konfliktissa Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa. "Terminaattori" soti vuoron perään useiden eri sissiryhmien ja Kongon asevoimien riveissä.

ICC nosti syytteet Ntagandaa vastaan vuonna 2006, mutta hän pakoili seitsemän vuotta. Vuonna 2013 hän yllättäen antautui Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.

Syytteet koskevat rikoksia vuosina 2002–2003 koillisella Iturin alueella. Syytteiden mukaan Ntagandan joukot tappoivat silloin noin 5 000 siviiliä.

Oikeudenkäyntiä pidetään tärkeänä koko ICC:n arvovallalle. Tuomioistuin perustettiin vuonna 2002 käsittelemään kaikkein vakavimpia rikoksia, mutta tulokset ovat olleet vähäiset.

Huomattavimpia syytettyjä, kuten Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria ja Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin poikaa Saif al-Islamia, ei ole saatu oikeuteen ICC:ssä. Oikeusjuttu Kenian presidenttiä Uhuru Kenyattaa vastaan kaatui todisteiden puutteeseen.

Ntagandan oikeudenkäynnissä esille noussee myös Kongon naapurimaiden Ruandan ja Ugandan rooli konfliktissa. Itä-Kongo on luonnonvaroiltaan valtavan rikas. Alueella on esimerkiksi kultaa ja timantteja sekä maailman elektroniikkateollisuudelle tärkeää koltaania.

Ruandaa ja Ugandaa on arvosteltu Kongon puolella toimivien sissiliikkeiden tukemisesta ja alueen rikkauksien haalimisesta.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat