Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa yleistyy "puoli­pakollinen" 12,5 prosentin juomaraha – eikä se aina mene edes tarjoilijoille

Brittihallitus alkaa selvittää palvelumaksujen kohtaloa ja kuluttajansuojaa

Ulkomaat
 
Loop Images / UIG
Tarjoilija tuo annosta asiakkaalle sisilialaisravintola Olivellissa, joka sijaitsee Lontoossa.
Tarjoilija tuo annosta asiakkaalle sisilialaisravintola Olivellissa, joka sijaitsee Lontoossa. Kuva: Loop Images / UIG

Britanniassa on jo vuosien ajan yleistynyt käytäntö, jossa ravintolat lisäävät laskun loppusummaan automaattisesti juomarahan eli palvelumaksun.

Yleensä palvelumaksu on 12,5 prosenttia laskun loppusummasta. Osa ravintoloista tyytyy kymmeneen prosenttiin, mutta osa yrittää rahastaa asiakkailta jopa 13,5 prosenttia.

Tarjoilijat ja muu henkilökunta eivät välttämättä saa palvelumaksuista penniäkään. Etenkin ketjuravintoloiden on raportoitu panevan palvelumaksut tai valtaosan niistä omaan pussiinsa, vaikka moni asiakas kuvittelee rahan menevän suoraan tarjoilijalle.

Britannian hallitus alkaa nyt selvittää palvelumaksujen kohtaloa.

Yritys- ja innovaatioministeriö kerää alkusyksyn ajan tippikokemuksia yleisöltä, asiantuntijoilta, järjestöiltä ja yrityksiltä.

Tarkoitus on selvittää, mitä palvelumaksuista on sovittu työnantajien ja työntekijöiden kanssa, miten maksuja kerätään ja mihin ne päätyvät.

Mahdollista uutta sääntelyä ministeriö miettii myöhemmin.

Ravintola-asiakkaan ei ole Britanniassa pakko maksaa laskuun automaattisesti lisättyä palvelumaksua. Harva kuitenkin uskaltaa tai viitsii sanoa tarjoilijalle jättävänsä maksamatta.

Palvelumaksusta ja sen vapaaehtoisuudesta mainitaan yleensä aina myös ruokalistassa.

Nykysääntöjen mukaan ravintola ei saa ottaa työntekijälle annettua juomarahaa itselleen, jos se on annettu käteisenä. Laskun yhteydessä pankki- tai luottokortilla maksettu palveluraha menee kuitenkin ravintolalle. Työntekijä ei voi vaatia rahaa itselleen, ellei niin ole erikseen linjattu työsopimuksessa.

Työnantaja voi myös vähentää palvelumaksuista hallintokuluja ennen kuin tilittää rahat työntekijälle. Työntekijä on itse vastuussa käteisellä annetun juomarahan verojen maksusta.

Juomarahakäytäntöjen läpinäkymättömyys ei ole vain ravintolahenkilökunnan ongelma. Asiakkailla ei ole yleensä hajuakaan siitä, minne raha päätyy.

Lehtiraporttien mukaan joidenkin ravintoloiden tarjoilijoita on jopa kehotettu valehtelemaan asiakkaille, että he saavat palvelumaksut.

"Kuluttajansuojalaki edellyttää, että kuluttajaa ei johdeta harhaan palvelumaksuista ja niiden jakamisesta", muistuttaa yritys- ja innovaatioministeriön tuore läheteraportti.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat