Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tanskonautti" vei avaruuteen Legoja

Insinööri Andreas Mogensen, 38, on ensimmäinen tanskalainen avaruudessa

Ulkomaat
 
Kirill Kudrjavtsev Reuters
Andreas Mogensen vilkutti yleisölle, kun hän nousi keskiviikkona Sojuz-avaruusaluksen kyytiin.
Andreas Mogensen vilkutti yleisölle, kun hän nousi keskiviikkona Sojuz-avaruusaluksen kyytiin. Kuva: Kirill Kudrjavtsev Reuters

Tanskalainen Andreas Mogensen laukaistiin keskiviikkona kello 7.37 avaruuteen Kazakstanin Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Mogensen on osa kolmen hengen miehistöä, joka matkustaa venäläisellä Sojuz-moduulilla kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Sojuzin on määrä telakoitua ISS:ään kahden päivän matkan jälkeen perjantaina kello 10.42.

Tuulivoimayrityksen insinöörinä työskentelevä Mogensen, 38, on ensimmäinen tanskalainen avaruudessa. Ensimmäinen avaruudessa käynyt skandinaavi oli ruotsalainen Christer Fuglesang, joka kävi avaruudessa vuosina 2006 ja 2009. Fuglesangin isä on norjalainen.

Suomalaisia ei ole käynyt avaruudessa, mutta yhdysvaltalaisen astronautin Timothy Kopran isoisä oli suomalainen. Kopra kävi avaruudessa vuonna 2009.

Perinteenä on, että ensimmäistä kertaa avaruusasemalle lähtevät astronautit voivat ottaa mukaansa pienen muiston Maasta ja kotimaastaan. Mogensen vie mukanaan 26 tanskalaista Lego-lelua ja filosofi Søren Kierkegaardin (1813–1855) kirjan.

Avaruuteen lähteneen kirjan on valinnut Tanskan kulttuuriministeriön pyynnöstä Kööpenhaminan yliopiston Kierkegaard-tutkimuskeskuksen professori Niels Jørgen Cappelørn. Hän valitsi Mogensenin matkalukemiseksi Kierkegaardin kolmen puheen kokoelman Kedon kukka ja taivaan lintu (1849, suomennettu 1915), joka perustuu Matteuksen evankeliumiin.

"Kirja käsittelee sitä, kuinka luonto voi ilahduttaa ihmistä", Cappelorn sanoi Politiken-lehden mukaan.

Keskiviikkoaamuna lähtenyttä avaruusmiehistöä johtaa venäläinen konkarikosmonautti Sergei Volkov. Mukana on myös kazakstanilainen Aidyn Aimbetov.

Aimbetov pääsi avaruuteen peruutuspaikalla. Alun perin lähdössä oli kuuluisa brittilaulaja Sarah Brightman, jota oli The Guardian -lehden mukaan koulutettu matkaa varten tammikuusta lähtien.

Brightman perui matkansa toukokuussa perhesyihin vedoten. Brightmanin matka olisi maksanut 52 miljoonaa dollaria, ja hän olisi ollut viidestoista avaruusturisti.

Mogensen ja Aimbetov viettävät avaruusasemalla vain kymmenen päivää ja palaavat Maahan ensi viikolla. Volkovin on määrä viettää asemalla 188 päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat