Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaisjoukko vaati vapautta

Sotaa ja sortoa pakenevat pyrkivät Budapestistä Saksaan mahdollisimman pian

Ulkomaat
 
Bernadett Szabó Reuters
Afganistanista ja Syyriasta saapuneet siirtolaiset kannattelivat keskiviikkona Budapestissa Keletin rautatieasemalla huopaan käärittyä lasta muistutuksena kauhuista, joita he ovat paenneet.
Afganistanista ja Syyriasta saapuneet siirtolaiset kannattelivat keskiviikkona Budapestissa Keletin rautatieasemalla huopaan käärittyä lasta muistutuksena kauhuista, joita he ovat paenneet. Kuva: Bernadett Szabó Reuters

Sotaa ja sortoa Eurooppaan pakenevien siirtolaisten merkittäväksi symboliseksi näyttämöksi on nousemassa Keletin rautatieasema Budapestissa, missä paikallisviranomaiset eivät päästä Saksaan ja Itävaltaan pyrkiviä enää nousemaan juniin.

"Vapaus, vapaus!" siirtolaisjoukko huusi ja osoitti mieltään keskiviikkona asemalla.

Edellisen kerran Budapestin rautatieasemalla koettiin sodan seuraukset 1990-luvulla, kun ihmiset pakenivat Jugoslavian hajoamissotia. Silloinkin monen toive oli päästä Saksaan. Nyt sotaa pakenevat ihmiset ovat muun muassa Syyriasta, Irakista, Afganistanista ja Eritreasta.

Keletin aseman siirtolaiset ovat osa sitä 350 000 ihmisen joukkoa, joka on tänä vuonna ylittänyt Välimeren hakeakseen turvaa Euroopasta. Kyse on suurimmasta pakolaisjoukosta sitten toisen maailmansodan.

Joukon suuruus on yllättänyt Euroopan maat, vaikka kehitys on ollut nähtävillä. Euroopassa on jo herännyt keskustelu siitä, pitäisikö EU:n yhtä peruspilaria, ihmisten vapaata liikkuvuutta, rajoittaa.

Unkari on rakentamassa Serbian-vastaiselle, 175 kilometrin pituiselle rajalle piikkilanka-aitaa, ja unionin edustajat kokoontuvat pian hätäkokoukseen tilanteen vuoksi.

Siirtolaiset on nyt pysäytetty Budapestiin EU-maiden sopiman Dublinin sopimuksen mukaisesti. Sen mukaan pakolaisten tapaukset tulee käsitellä siinä EU-maassa, johon he ensin saapuvat. Tämä on synnyttänyt paljon paineita esimerkiksi Unkarille.

"Jos Eurooppa on päästänyt meidät jo tänne asti, miksi meille ei myönnetä viisumeita?" kysyi Syyrian Alepposta lähtenyt Bilal Budapestissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Pelkäämme, että jonain päivänä kaikki muuttuu ja jopa Saksa sulkee rajansa, kun se on saanut tarpeekseen."

Unkarin siirtolaisvastainen pääministeri Viktor Orbán aikoo tavata torstaina EU:n johtajia kriisin selvittämiseksi. Unkarin parlamentti kokoontuu puolestaan torstaina hätäistuntoon äänestämään esityksestä, jolla rajavalvontaa tehostetaan.

Tarkoituksena on käyttää tilanteen hallitsemisessa armeijaa ja perustaa leirejä siirtolaisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat