Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoganin verinen valtapeli voi epäonnistua

Turkin presidentin puolueen kannatus on heikko kovista toimista huolimatta

Ulkomaat
 
Ozan Kose AFP
Kurditaistelijat ampuivat ilotulitteita kohti panssaroitua poliisiautoa viikko sitten Istanbulissa. Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurdien taisteluissa maan kaakkoisosissa kuoli tuolloin kaksi lasta ja sotilas.
Kurditaistelijat ampuivat ilotulitteita kohti panssaroitua poliisiautoa viikko sitten Istanbulissa. Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurdien taisteluissa maan kaakkoisosissa kuoli tuolloin kaksi lasta ja sotilas. Kuva: Ozan Kose AFP

Turkkia vuosi vuodelta itsevaltaisemmin johtanut presidentti Recep Tayyip Erdogan tuntee tilanteensa nähtävästi yhä tukalammaksi kaksi kuukautta ennen uusintavaaleja.

Maan lehdistö – erityisesti Erdogania arvosteleva – on joutunut entistä tiukemmin viranomaisten syyniin. Turkin sananvapaustilanne on ollut jo entuudestaan surkea, ja se uhkaa kehittyä yhä surkeammaksi.

Tästä on kyse

 Islamiin juureutuva AK-puolue on johtanut Turkkia yksinvaltaisesti vuodesta 2002 lähtien. Puolueen johdossa on toiminut presidentti Recep Tayyip Erdogan.

 Kesäkuun vaaleissa AKP ei saanut toivomaansa murskaenemmistöä maan parlamenttiin. Erdogan toivoi voivansa muuttaa perustuslakia niin, että se antaisi presidentille lisää valtaa.

 Uusintavaalit ovat marraskuussa.

Lisäksi Erdoganin valtapeli, johon kuuluu arvostelijoiden mukaan sodan aloittaminen kurdeja vastaan, ei ole tuonut toivottua kannatusta presidentin AK-puolueelle.

Maanantaina viranomaiset syyttivät kahta Vice Newsin brittitoimittajaa ja heidän avustajaansa terrorismin tukemisesta, kun he olivat olleet raportoimassa kurdien tilanteesta Diyarbakirissa.

Päivä myöhemmin Turkin poliisi teki ratsioita useisiin Erdogania arvostelevan Koza Ipek -yhtiön toimituksiin. Valtiollisen uutistoimiston Anatolian mukaan ratsioissa oli kyse "terrorismin tutkinnasta". Yhtiö omistaa muun muassa sanomalehtiä ja tv-kanavia.

Ratsia ei ollut mikään yksittäistapaus tiedotusvälineiden vaientamiseksi. Protestina yhä tiukemmalle sananvapauden rajoittamiselle Erdogania ankarasti arvosteleva Sözcü-lehti julkaisi tiistaina kolumneja, joissa oli tyhjiä kohtia muistuttamassa sananvapausloukkauksista.

"Jos Sözcü vaikenee, Turkki vaikenee", lehti otsikoi ja syytti Erdogania ja AKP:tä kasvaneesta oppositiolehtien painostuksesta vuoden aikana. Lehden mukaan sitä vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä.

Myös muun muassa Cumhuriyet-lehti on saanut tuntea Erdoganin raivon julkaistuaan jutun, jossa väitettiin Turkin aseistavan Syyrian islamistikapinallisia. Erdoganin mukaan lehden päätoimittaja Can Dündar tulee "maksamaan kovan hinnan" uutisoinnistaan.

"Totuutta ei voi piilottaa, vaikka vaientaisit kaikki sanomalehdet", Dündar vastasi Twitterissä.

Monet sananvapausjärjestöt ovat tuominneet lehdistönvastaiset iskut. Esimerkiksi Turkin journalistijärjestö varoitti, että kehitys vaarantaa demokratian.

Mistä tämä kaikki johtuu, ja mihin Turkki on menossa?

Kesäkuun vaaleissa AKP ei saanut enemmistöä. Erdogan ei ole piilotellut sitä, että hän haluaa enemmistön turvin muuttaa Turkin presidenttivaltaisemmaksi ja pysyä maan johdossa ainakin vuoteen 2023, jolloin moderni Turkki on satavuotias.

Vaalitulos johti tuloksettomiin hallitusneuvotteluihin. Erdoganin arvostelijoiden mukaan presidentti aloitti kurdien ja jihadistien vastaisen sodan, jotta hän olisi saanut kammettua kurdipuolue HDP:n poliittiselta kentältä ennen uusintavaaleja.

Juuri HDP:n suosio kesäkuun vaaleissa oli syy, miksi AKP ei saanut enemmistöä.

Vaikuttaa siltä, että Erdoganin sotaisa ja vaarallinen valtapeli ei ole tuottanut tulosta.

Tutkimuslaitos Metropollin kyselyn mukaan AKP saisi nyt saman verran ääniä kuin kesäkuun vaaleissa. HDP:n kannatus näyttää hieman kasvaneen.

Jos marraskuun uusintavaaleissa saadaan sama vaalitulos, alkaa jälleen arvuuttelu Turkin tulevaisuudesta ja siitä, mikä on Erdoganin seuraava siirto.

On jo nähty, ettei Erdogan luovu vallasta vapaaehtoisesti. Vaalitaistelussa Erdogan on käyttänyt sotakortin ja yrittänyt vaientaa arvostelijansa.

Turkkiin ei ole luvassa näillä tiedoilla ainakaan vakautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat