Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina marssittaa esiin uudenlaisen armeijansa

Sotavoimiaan modernisoiva Kiina haluaa näyttää olevansa vähintään alueellinen voimatekijä

Ulkomaat
 
Damir Sagolj Reuters
Kiinan armeijan sotilaat harjoittelivat sotilasparaatia varten elokuun loppupuolella sotilastukikohdassa Pekingissä.
Kiinan armeijan sotilaat harjoittelivat sotilasparaatia varten elokuun loppupuolella sotilastukikohdassa Pekingissä. Kuva: Damir Sagolj Reuters

Sotilaat marssivat millintarkasti, hoikistuneet kenraalit etunenässä. Panssarivaunut ja ohjukset rullaavat, ja taivaalla lentää hävittäjiä, joiden lentoturvallisuutta ovat olleet varmistamassa koulutetut apinat.

Suunnilleen näin saapuu suuri sotilasparaati Pekingin Tiananmenin aukiolle varhain torstaina Suomen aikaa, kun Kiina juhlistaa 70 vuoden takaista voittoaan sodassa Japania vastaan.

Tausta

Ei yksin kommunistien sota

Kiina soti Japania vastaan vuosina 1937–1945. Silloista Kiinaa hallitsi nationalistinen Kuomintang-puolue, jota vastaan kommunistinen puolue taisteli. Puolueet yhdistivät voimansa Japania vastaan mutta jatkoivat sisällissotaa keskenään Japanin antauduttua.

Japanin-vastaisessa sodassa pääosan varsinaisesta rintamavastuusta kantoivat Kuomintangin joukot kommunistien käydessä lähinnä sissisotaa.

Vuonna 1949 valtaan nousseet kommunistit ovat pitäneet huolen siitä, että kansa muistaa Japanin sodanaikaiset raakuudet ja Kiinan voiton. Kuomintangin osuudesta on kuitenkin paljolti vaiettu. Kommunistipuolue on pyrkinyt luomaan kuvaa, että se vastasi Japanin voittamisesta.

Osin tällainen kuva välittyy torstain paraatistakin. Kiina on silti viime vuosina silloin tällöin myöntänyt, että myös Kuomintangilla oli roolinsa sodassa. Paraatiin on kutsuttu jokunen Kuomintangin riveissä taistellut veteraani.

Puolue vaikuttaa nykyisin Taiwanissa, jonne sen armeijan johto pakeni hävittyään sisällissodan vuonna 1949.

Kiinan mukaan paraatilla kunnioitetaan aiempien sukupolvien uhrauksia sodassa ja osoitetaan sitoutumista rauhan ylläpitoon.

Paraati saattaa olla hyödyllinen muistutus historiasta. Länsimaissa unohdetaan usein, että Kiina taisteli Japania vastaan Itä-Aasiassa jo vuosia ennen kuin Yhdysvallat tuli mukaan toiseen maailmansotaan.

Rauhanviesti saattaa jäädä sen varjoon, että Kiina on viime aikoina esiintynyt varsin tiukkaan sävyyn Etelä- ja Itä-Kiinan meren aluekiistoissa. Itä-Kiinan merellä kiistoja on etenkin Japanin kanssa, Etelä-Kiinan merellä esimerkiksi Filippiinien ja Vietnamin.

Paraatilla Kiina haluaa viestittää ulkomaille sotilaallista kehitystasoaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen.

"Japanille viesti on erityisen suora", hän sanoo.

Se näkyy jo paraatin nimessä, joka on "Kiinan kansan japanilaisten aggression vastustamisen ja maailman fasisminvastaisen sodan 70-vuotismuistotilaisuus".

Kiina on jo vuosia pyrkinyt nykyaikaistamaan asevoimiaan ja aseteollisuuttaan. Kommunistipuolueen johtama armeija ei enää ole ainoastaan joukkovoimaa vaan myös varustelua.

Tätä uudenlaista armeijaa Kiina marssittaa Tiananmenille. Sinne on määrä saapua noin 12 000 sotilaan lisäksi 500 ajoneuvoa ja vajaat 200 lentolaitetta. Kiinan mukaan kaikki kalusto on kotimaista tekoa, ja yli 80 prosenttia siitä on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä.

"Aseistus edustaa Kiinan asevoimien kehitystä, saavutuksia ja uutta kuvaa", sanoi paraatin valmisteluja johtava Qu Rui hiljattain maan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Xinhuan haastatteleman nimeämättömän sotilaslähteen mukaan paraatissa on esillä muun muassa seitsemän erilaista ohjustyyppiä.

Kiinan asevoimia analysoivat tarkkailijat ovat kiinnostuneita siitä, näkyykö Tiananmenilla vaikkapa uusi ballistinen meriohjus Dongfeng 21D, jonka Kiina väittää pystyvän tuhoamaan kokonaisen lentotukialuksen vain yhdellä osumalla.

Jos ohjus todella toimii, sen olemassaolo voisi vaikuttaa asetelmiin esimerkiksi siinä tapauksessa, että Yhdysvallat katsoisi tarpeelliseksi puolustaa Taiwania Manner-Kiinaa vastaan.

Aukiolla saattaa näkyä mannertenvälisiä ydinohjuksiakin. Paraatia varten harjoittelemassa on nähty uusia Shenyang J-15 -tukialushävittäjiä ja Z-10-rynnäkköhelikoptereita.

Sotilasteknologiassaan Kiina on hakenut paljon mallia ulkomailta. Esimerkiksi J-15-hävittäjä pohjautuu venäläiseen Suhoi Su-33 -hävittäjään.

Kehityksestä huolimatta Kiinan asevoimat eivät ole lähellä maailman huippua. Asiantuntijoiden yleinen arvio on, ettei Kiinan sotavoima vedä vertoja esimerkiksi Yhdysvalloille välttämättä vielä vuosikymmeniin.

Naapurimaa Japanillakin on jo pitkään ollut erittäin nykyaikaiset joukot ja aseet verrattuna Kiinaan, vaikka sen asevoimat ovat huomattavasti pienemmät.

Tänään torstaina Pekingissä marssii silti armeija, joka haluaa näyttää olevansa voimatekijä vähintään lähialueellaan.

Paraatin sujumiseksi Kiina on tehnyt kaikkensa – alkaen siitä, että paraatin noin 50 kenraalia ovat valtion median mukaan laihtuneet keskimäärin viisi kiloa, kun ovat harjoitelleet paraatia varten.

Paraatissa lentävien koneiden turvallisuuden varmistamiseksi Kiina on kouluttanut viisi makakiapinaa tuhoamaan linnunpesiä sotilaslentokentiltä, kertoivat kiinalaisviestimet viime viikolla.

Ilmavoimilla on myös haukkoja, joiden tehtävänä on lentää kenttien yläpuolella pelottamassa lintuja pois lentokoneiden tieltä.

Jo keskiviikkoiltana Pekingissä oli eristetty suuria alueita marssireitin varrelta. Kaupat, ravintolat ja muut palvelut olivat kiinni satojen metrien säteellä Chang'an-kadulta, jota pitkin joukot saapuvat Tiananmenille. Ilmansaasteet on poistettu esimerkiksi pysäyttämällä tehtaita.

Myös HS:n Pekingin-toimisto tyhjennettiin ja ovi sinetöitiin kiinni keskiviikkoiltana, koska rakennus on paraatireitin varrella.

Mikko Paakkanen
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat