Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodastream lopettaa tehtaansa Länsirannalla

Israelilaisyhtiö syyttää boikotointikampanjaa juutalaisvastaiseksi

Ulkomaat
 
Ammar Awad Reuters
Palestiinalainen työskenteli Sodastreamin tehtaalla Länsirannalla tammikuussa 2014. Tehdas lopettaa toimintansa kahden viikon kuluttua, ja tuotanto jatkuu uudella tehtaalla Negevin autiomaalla.
Palestiinalainen työskenteli Sodastreamin tehtaalla Länsirannalla tammikuussa 2014. Tehdas lopettaa toimintansa kahden viikon kuluttua, ja tuotanto jatkuu uudella tehtaalla Negevin autiomaalla. Kuva: Ammar Awad Reuters

Hiilihapotuslaitteita valmistavan israelilaisen Sodastream-yhtiön johtaja syyttää yhtiöönsä kohdistuvaa boikotointikampanjaa juutalaisvastaiseksi.

Toimitusjohtaja Daniel Birnbaumin mukaan Israelin-vastaista boikotointia ajava BDS-liike (Boycott, Divestment and Sanction) perustuu vihanlietsontaan ja valheiden levittämiseen, mikä ei auta palestiinalaisten asiaa.

Sodastream päätti lopettaa tehtaansa miehitetyllä Länsirannalla vuonna 2014. Yhtiö on rakentanut uuden tehtaan Negevin autiomaahan Israeliin. Länsirannan palestiinalaisalueella sijaitseva kiistanalainen tehdas lopettaa toimintansa kahden viikon kuluttua.

Birnbaumin mukaan palestiinalaiset työntekijät saivat Sodastreamin tehtaalla parempaa palkkaa kuin missään palestiinalaisyhtiössä.

"Se on propagandaa. Se on politiikkaa. Se on vihaa. Se on antisemitismiä. Se on kaikkea pahaa, minkä kanssa emme halua olla tekemisissä", Birnbaum kuvaili uutistoimisto AP:n mukaan BDS-liikettä, joka on kampanjoinut yhtiötä vastaan.

Birnbaum kuitenkin kiisti, että BDS:n kampanjointi olisi syy Länsirannan tehtaan sulkemiseen. Hänen mukaansa boikotointi on vaikuttanut vain "marginaalisesti".

BDS-liikkeen mukaan tehtaan sulkeminen johtui heidän painostuksestaan.

"Tämä on selkeä voitto BDS-liikkeelle vastenmielisessä rikoskumppanuudessa mukana olevaa yhtiötä vastaan", BDS-liikkeen perustajajäsen Omar Barghouti sanoi AP:n mukaan.

Sodastreamin kiistanalainen tehdas sijaitsee juutalaissiirtokunnassa Israelin miehittämällä Länsirannalla. Kansainvälinen yhteisö pitää miehitetyille alueille rakennettuja siirtokuntia kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Sodastreamin mukaan tehtaalla työskenteli 600 palestiinalaista. Yhtiö on Birnbaumin mukaan pyrkinyt siirtämään palestiinalaiset työntekijät uuden tehtaan palkkalistoille, mutta Israelin hallitus on myöntänyt työluvat vain 130 palestiinalaiselle.

Palestiinalaiset työntekijät joutuvat kulkemaan työmatkansa juutalaisvaltion puolelle tarkastuspisteen kautta, missä heidän on läpäistävä turvatarkastus.

Laajaksi kansainväliseksi liikkeeksi kasvaneella BDS:llä on kolme tavoitetta: Israelin miehityksen lopettaminen alueilla, jotka Israel valtasi vuoden 1967 sodassa, Israelissa asuvien arabien syrjinnän lopettaminen ja paluuoikeuden vaatiminen Israelista vuoden 1948 sodan jälkeen paenneille pakolaisille.

Sodastreamin myynti romahti vuonna 2014. Tämän jälkeen yhtiön pörssikurssi on ollut laskusuhdanteessa.

Birnbaumin mukaan vaikeudet johtuvat erityisesti Yhdysvaltain markkinoilla tapahtuneista muutoksista.

Noin tuhat jälleenmyyjää Japanissa, Ranskassa ja Ruotsissa on lopettanut israelilaisen virvoitusjuomakoneen myynnin boikottikampanjan seurauksena, toimitusjohtaja sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat