Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan vielä suurempi johtaja

Valtava sotilasparaati upposi isänmaallisiin kiinalaisiin

Ulkomaat
 
HS seurasi Pekingissä Tiananmenin suurta sotilasparaatia
HS seurasi Pekingissä Tiananmenin suurta sotilasparaatia
HS:n Kiinan kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen seurasi Kiinan suurta sotilasparaatia, joka juhlisti Kiinan 70 vuoden takaista voittoa Japanista. Paraatin yhteydessä Kiina ilmoitti vähentävänsä 2,3 miljoonan hengen armeijaansa noin 300 000 sotilaalla. Leikkaus: Matti Nousiainen/ HS Kuva: Reuters

Käteltyään arvovieraat kuten Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja pidettyään puheen Kiinan johtaja Xi Jinping astui mustan auton kyytiin. Hän lähti ajelulle ylävartalo ulkona kattoluukusta. Kuten tapana on, Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen johtaja kävi tarkastamassa kilometrien mittaisen paraatijoukon, ennen kuin joukko lähti liikkeelle.

Hänen palattuaan 12 rynnäkköhelikopteria lensi ja muodosti taivaalle luvun 70. Kun paraatijoukot marssivat Pekingin Tiananmenin aukiolle, Xi seurasi sitä Taivaallisen rauhan portin ylätasanteelta.

Kaikkien aikojen suurimmalla sotilasparaatillaan Kiina juhlisti torstaina Japanin-vastaisen sodan päättymisen seitsemättäkymmenettä vuosipäivää.

Auringon paahtamissa tilapäiskatsomoissa Tiananmenilla oli paraatia katsomassa tuhansia ihmisiä. Tunnelma oli korkealla, kun panssarivaunujen moottorit pauhasivat ja telaketjut kilisivät. Ihmiset heiluttivat pieniä Kiinan lippuja sotakaluston ajaessa ohi. Osalla katsojista oli poskessaankin punalippu.

Kun Xi Jinping piti puheen, väliaplodit raikuivat moneen kertaan. Puheessaan Xi muun muassa ilmoitti, että Kiina leikkaa asevoimiensa joukkojen määrää 300 000:lla. Hän ei sanonut, milloin tai mistä joukoista.

Paraatissa oli tunnelma melkein kuin urheilukilpailuissa, tosin ei samalla tavoin riehakas.

Kiinalaisyleisön ihaileva innostus sotakaluston ja säntillisen tarkasti marssivien sotilaiden edessä tuntuu pohjoiseurooppalaisesta hieman oudolta. Meillä päin saattaisi monelta mennä tunnelma pilalle, jos nenän eteen rullaisi esimerkiksi kolmen megatonnin ydinkärjen kuljettamiseen tarkoitettu joukkotuhoase. Mutta torstaisen paraatin katsomossa ei mannertenvälinen Dongfeng 5B -ohjus näyttänyt hämmentävän ketään.

Tiananmenin katsomoihin päästetyt ihmiset oli valittu sinne edustamaan kansaa. Joukossa oli esimerkiksi työyksiköiden mallityöläisiä, Kiinan vähemmistökansojen edustajia, valtionyhtiöiden arvostettuja entisiä johtajia tai muita, jotka kommunistinen puolue on nähnyt hyväksi palkita paikalla paraatissa. Monilla oli rinnuksissaan kunniamerkkejä.

Heidän innostuksensa sotilasparaatin edessä saattaa selittyä osittain sillä, että he suhtautuvat tavallista myönteisemmin Kiinan kommunistipuolueeseen.

Kiinassa ovat kuitenkin muutkin olleet innoissaan paraatista. Kaikki, joilta HS on tällä viikolla asiaa kysynyt, ovat sanoneet aikovansa katsoa paraatin televisiosta. Asia oli heille lähes itsestäänselvyys. Muutama tuttu kiinalainen on ollut hieman kateellinen, kun pääsin toimittajana katsomaan paraatia.

Paraati-innostusta selittää se, että sotilasparaati on isänmaallinen tapahtuma, ja useimmat kiinalaiset, poliittisista näkemyksistä riippumatta, ovat erittäin isänmaallisia. Kysyipä melkein keneltä tahansa kiinalaiselta, hän rakastaa kotimaataan, vaikka löytäisi siitä arvosteltavaakin.

Kun isänmaallisuuteen lisätään Kiinassa yleinen katkeruus Japanin sodanaikaisista hirmuteoista, Japanin nujertamista muisteleva voimannäyttö uppoaa kansaan hyvin. Se saa kiinalaisen hyvälle tuulelle.

Ulkomailta paraati ei ole tuonut Kiinalle pisteitä. Sitä on pidetty hieman arveluttavana pullisteluna etenkin Japania kohtaan, vaikka Kiina onkin vakuuttanut rauhantahtoaan.

Silti Xi Jinpingin todennäköisesti kannatti järjestää paraati, sillä oman kansansa silmissä hän on nyt entistä suurempi johtaja. Mies, joka seisoo kaiken yläpuolella, kun isänmaata suojelevat joukot käyvät näyttäytymässä Kiinan poliittisen elämän ytimessä, Tiananmenin aukiolla.

Kiinan johto on kuitenkin aina enemmän kiinnostunut oman kansan mielialoista kuin ulkomaiden mielipiteistä.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Damir Sagolj Reuters
Kiinan johtaja Xi Jinping tervehti yleisöä Pekingin sotilasparaatissa torstaina.
Kiinan johtaja Xi Jinping tervehti yleisöä Pekingin sotilasparaatissa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat