Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkkilalainen pariskunta kuljettaa pakolaisille apua ympäri Suomea – rasistinen puhe ”sai kiehumaan”

Uusia vapaaehtoisia on tullut SPR:lle viikossa yli 1 500

Ulkomaat
 
Pariskunta ryhtyi auttamaan pakolaisia
Pariskunta ryhtyi auttamaan pakolaisia
Karkkilalaiset Virpi Ojanen ja Jukka Lehtinen päättivät omin päin ryhtyä kuljettamaan Helsingissä pakolaisia varten kerättyjä ylijäämävaatteita Kristiinankaupungissa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen, jossa on pulaa tarvikkeista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Peräkärry täyttyy nopeasti leluista ja lastenvaatteista seurakunnan ovella Helsingin Ruskeasuolla. Virpi Ojanen ja Jukka Lehtinen Karkkilasta ovat hakemassa tavaraa vastaanottokeskukseen Kristiinankaupunkiin.

"On ollut niin hirveästi rasistista puhetta turvapaikanhakijoita ja yleensä maahanmuuttoa vastaan, että sisällä alkoi kiehua", Ojanen sanoo. Pariskunta päätti tehdä jotain kouriintuntuvaa pakolaisten hyväksi.

"Tämä on konkreettista tekemistä, ja siitä saa valtavan tyydytyksen, kun tavara menee näin perille", Lehtinen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on herättänyt suomalaiset auttamaan ennennäkemättömällä tavalla. Auttamishalu näkyy sekä spontaaneina ryhminä sosiaalisessa mediassa että vapaaehtoistulvana järjestöissä.

Kalle Koponen HS
Sofia Sarivaara (kesk.) auttaa Virpi Ojasta ja Jukka Lehtistä Ruskeasuolla Helsingissä lastaamaan yli jääneitä lahjoitusvaatteita peräkärryyn.
Sofia Sarivaara (kesk.) auttaa Virpi Ojasta ja Jukka Lehtistä Ruskeasuolla Helsingissä lastaamaan yli jääneitä lahjoitusvaatteita peräkärryyn.

Virpi Ojanen huomasi sosiaalisessa mediassa, että Kristiinankaupungin vastaanottokeskus pyysi tavaraa Helsingistä, jossa seurakuntien keräykset ovat tuottaneet enemmän vaatteita kuin Helsingissä tarvitaan. Hän päätti, että nyt viedään lasti ylijäämää sinne, missä tarvetta vielä on. Miestä ei ollut vaikea houkutella kuskiksi.

"Olen seurannut muun muassa Irakin tilannetta. Olen asunut siellä ja tiedän, että siitä vihanpidosta on leikki kaukana."

Ojanen ja Lehtinen keräilivät tavaraa jo edellisenä päivänä Espoosta. Tällä viikolla he hankkivat vielä pakettiauton.

Suomen Punaiselle Ristille on ilmoittautunut viikossa 1 500 uutta vapaaehtoista. Huippupäivä oli keskiviikkona, jolloin uusia vapaaehtoisia tuli yli 500. Myös Suomen pakolaisapu on saanut noin sata uutta vapaaehtoista.

"Tilanne on erittäin ilahduttava. Kansalaisten auttamishalu on selvästi hyvin korkealla", sanoo SPR:n järjestöjohtaja Marita Salo. Hänen mukaansa apua tarjotaan nyt etenkin suurissa kaupungeissa: pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Myös rahalahjoitusten määrä on kasvanut selvästi. Lahjoituksia voi tehdä eri järjestöjen verkkosivuilla, joilla neuvotaan, miten rahaa voi lahjoittaa myös vaikkapa tekstiviestillä, tilisiirrolla tai puhelinsoitolla.

Auttajia on tarjolla niin paljon, ettei kaikille löydy heti tehtäviä. Esimerkiksi Suomen pakolaisavusta ohjataan auttamishalukkaita lahjoittamaan rahaa, jonka turvin järjestö voi auttaa paikalla kriisimaissa.

"Yhteydenottoja tulee todella paljon, ja apua on vaikea kanavoida, koska vastaanottokeskusten työntekijöillä on kädet täynnä töitä perusasioiden hoitamisessa", sanoo kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors Suomen pakolaisavusta.

SPR on vastannut auttamistarpeeseen lisäämällä työntekijöitä vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen. Helsingin ja Uudenmaan piirissä vapaaehtoistyötä organisoi normaalisti yksi ihminen mutta parhaillaan neljä.

Ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin SPR:n Helsingin- ja Uudenmaan-piiristä pyytää vapaaehtoisilta nyt malttia.

"Auttajia tarvitaan edelleen, sillä avuntarve jatkuu vielä pitkään. Nyt tarvitaan kuitenkin hieman kärsivällisyyttä, sillä emme voi vyöryttää vastaanottokeskuksiin satoja uusia auttajia nyt, kun työntekijät ovat muutenkin kipurajoilla."

Sosiaalisessa mediassa on syntynyt kymmeniä ryhmiä, joissa järjestetään apua turvapaikanhakijoille. Osa ryhmistä kerää vaatteita ja tarvikkeita vastaanottokeskuksiin, osa järjestää yksittäisiä tapahtumia.

Esimerkiksi Kotkassa järjestetään viikonloppuna pyörien kunnostustalkoot, joiden jälkeen pyörät lahjoitetaan vastaanottokeskukseen.

Sosiaalisessa mediassa on syntynyt myös Kotimajoitusta turvapaikanhakijoille -verkosto, jonka välityksellä vapaaehtoiset voivat ottaa turvapaikanhakijoita luokseen asumaan.

Yksi verkoston perustajista on pappi Marjaana Toiviainen. Hän kertoo, että mukana on jo noin 2 000 jäsentä.

"Olen mukana, koska ajattelen, että jos ihmisellä on hätä, häntä pitää auttaa. Kenenkään ei Suomessa pidä asua teltassa, jos minun kotonani on tilaa."

Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat