Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva kuolleesta pakolaislapsesta muuttui ikoniksi

Ulkomaat
 

Turkissa merenrantaan huuhtoutuneesta hukkuneesta pakolaislapsesta on tulossa koko pakolaiskriisin symboli.

"Lapsi on kuin pieni kerubi tai nukke. Viaton ja puhdas, kauneudessaan täydellinen", sanoo valokuvauksen yliopistonlehtori Hanna Weselius Aalto-yliopistosta uutistoimisto Reutersin kuvasta, josta on tehty myös taiteellisempi piirrosversio.

REUTERS
Turkkilaissantarmi kantoi keskiviikkona hukkuneen syyrialaispojan ruumista lähellä Bodrumia.
Turkkilaissantarmi kantoi keskiviikkona hukkuneen syyrialaispojan ruumista lähellä Bodrumia.

Weselius itse ei aluksi jakanut uutistoimisto Reutersin kuvaa sosiaalisessa mediassa. Hän muutti mielensä, kun halusi päästä perille kuvaan liittyvistä keskusteluista.

Kuvan voima on siinä, että moni voi samaistua siihen – nähdä kuolleen pikkupojan tilalla oman lapsensa. Kuva on myös tulvillaan symboliikkaa. Jopa romantiikkaa voi nähdä siinä, että meren aallot ovat huuhtoneet lapsen rantaan ja hän makaa siinä kuin nukkuvana.

Monista maailmanhistorian kriiseistä on levinnyt kuvia, jotka ovat nousseet ikoneiksi, koko tapahtumaa leimaaviksi symbolikuviksi. Nyt se voi tapahtua muutamissa tunneissa, kuten syyrialaisen pikkupojan tapauksessa. Weseliuksen mukaan on ongelmallista, jos käperrymme ikonin äärelle ja jäämme pohtimaan, kuka sen otti, miten se leviää ja miksi se itkettää niin paljon.

"Johtaako keskustelu mihinkään, vai käytämmekö koko tunnereservimme loppuun tämän kuvan äärellä?"

"Kehotan kaikkia toimimaan. Itse odottelen parhaillaan tietoa, miten voin majoittaa pakolaisia kotiini", Weselius kertoo.

Weselius viittaa Susan Sontagiin, jonka mukaan ihmisillä on kaipuu tragedioihin ja taipumus hakeutua kärsimyskertomusten äärelle. Weseliuksen mukaan tämä näkyy sosiaalisessa mediassa.

Pikkupojan kuvan jakaminen Facebookissa on suututtanut monia ihmisiä. Weselius kertoo huomanneensa, että monet pitävät Facebookia puoliyksityisenä tilana: jaetaanhan siellä iloisia perhekuvia omista lapsista.

Ravisteleva kuva, joka menee suoraan ihon alle, ei ole sitä, mitä varoittamatta halutaan nähdä. Toiset taas jakavat kuvaa, koska haluavat herättää auttamishalua.

"En jakanut kuvaa aluksi, koska ajattelin, että tuota lasta ja hänen perhettään ei voi enää auttaa", Weselius sanoo.

Usein väitetään, että nykyajan ihminen näkee niin paljon ahdistavaa materiaalia, että mikään ei enää kosketa. Näin ei selvästi ole, Weselius toteaa.

"Empatia ei ole rajallinen resurssi."

Torstaina uutistoimisto AFP kertoi, että Turkin viranomaiset ovat pidättäneet neljä syyrialaista epäiltyä ihmissalakuljettajaa rannalla kuolleen pikkupojan tapauksen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat